Наприкінці минулого тижня Верховна Рада ухвалила пакет документів, пов’язаний із податковими й бюджетними змінами. Про важливість підтримки таких рішень годі й говорити. Щоправда, експертам потрібен час на опрацювання та озвучення своїх критичних і позитивних висновків. Тож не дивно, що цієї неділі Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк свої традиційні десять хвилин присвятив темі кошторису на 2016 рік.

У зверненні до українців він наголосив, що змінами до Податкового кодексу вдвічі скорочено єдиний соціальний внесок (із 41% до 22%), ставки оподаткування для підприємств, які чесно видобувають природний газ і збільшують енергетичну незалежність країни, скасовано додатковий імпортний збір. «На заробітній платі 4,5 тисячі гривень роботодавець отримає економію 900 гривень, — додав глава уряду. — Ми як держава взяли на себе відповідальність за те, щоб Пенсійний фонд, попри зменшення сплати єдиного соціального внеску, був наповнений. З державного бюджету ми надали Пенсійному фонду додатково 100 мільярдів гривень, адже що менший єдиний соціальний внесок, то менші надходження до Пенсійного фонду. Але держава зобов’язана, з одного боку, стимулювати підприємця, а з іншого — в повному обсязі забезпечити виплату пенсій. І ми це зробимо».

Можливості для розвитку

Прем’єр попросив підприємців з розумінням поставитися до таких радикальних змін. «Ми зменшили вдвічі ЄСВ, це дало додатковий ресурс. І я прошу кожного українського підприємця вийти з тіні, перестати платити заробітні плати в конвертах, — сказав він. — Ви отримали додатковий ресурс як на розвиток власного бізнесу, так і на підвищення реальної платні кожному вашому працівникові. Вдвічі скорочений податок дає змогу бізнесу розвивати підприємство і більше платити своєму працівникові».

На думку Арсенія Яценюка, між підприємцями та органами фіскальної служби має бути взаємодовіра. Саме тому уряд реформує роботу Державної фіскальної служби, скорочуючи кількість її працівників та підрозділів. «Це й зменшення кількості перевірок, і зміна порядку відшкодування податку на додану вартість», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Змінено й рентну політику при видобутку природного газу, вдвічі скорочено ставки оподаткування для підприємств, які чесно і прозоро видобувають блакитне паливо та збільшують енергетичну незалежність країни. Загалом в уряді сподіваються за 10 років перетворити країну на повністю енергетично незалежну. Принаймні, на це спрямовано нову податкову політику.

Прем’єр резюмував, що уряд і парламентарії й надалі працюватимуть над змінами до держбюджету на 2016 рік, над новою редакцією Податкового кодексу: «Це процес постійних реформ і постійних змін».

А 263 відданих за нову кошторисну базу голоси глава уряду назвав вотумом довіри українським реформам. «Це знак нашої єдності, знак можливості знаходити компроміси і знак відповідальності українського політичного класу за майбутнє Української держави», — сказав він.

Тож у Держбюджеті загальний обсяг коштів на забезпечення субсидій збільшено майже на 10 мільярдів гривень. Ідеться про 34 мільярди гривень для понад 5 мільйонів українських домогосподарств. Глава уряду додав, що 15 мільйонів громадян країни, які отримують субсидії від держави, пряму допомогу на компенсацію зростання цін і тарифів у житлово-комунальному секторі, матимуть підтримку держави і наступного року.

У бюджеті також збережено програму енергоефективності: менше споживати газу, менше платити і ефективніше будувати енергетичну політику.

Як компенсувати тарифи

На 2016-й уряд передбачив приблизно 6 мільярдів гривень на регіональний розвиток, інфраструктурні проекти, зокрема мільярд гривень — на 159 об’єднаних територіальних громад. Ці кошти представники місцевої влади спрямують на школи, лікарні, об’єкти соціальної інфраструктури, гуманітарний блок і соціальне забезпечення громадян.

Щоб вони мали змогу виконувати свої повноваження, цього року було розроблено пакет законодавства з децентралізації. У цьому контексті Прем’єр нагадав: «Завдяки цьому доходи місцевих громад зросли на 40%. Ми передали низку функцій на місця, зокрема й функції з реєстрації бізнесу, нерухомості завдяки створенню центрів надання адміністративних послуг. На наступний рік цю політику продовжено, й доходи місцевих громад зростуть майже на 46 мільярдів гривень».

Прем’єр попросив владу на місцях не займатися політикою, а допомагати жителям регіонів, і нагадав про прописані в бюджеті додаткові півтора мільярда гривень на інвестиційні проекти як центрального, так і місцевого рівня. Уперше передбачено 60 мільйонів гривень на фінансування Меджлісу.

Та найголовніше, що владі вдасться увійти в 2016 рік з основним фінансовим документом країни. Як пояснив Арсеній Яценюк, згідно з Державним бюджетом, країні пророкують економічне зростання на рівні 2%. У травні та грудні уряд підвищуватиме й соціальні стандарти для громадян. У Кабміні сподіваються, що ці 12% сприятимуть компенсації цін і тарифів.

Арсеній Яценюк також зазначив, що у бюджеті передбачено кошти на друк українських книжок та на якісне українське кіно. 

Наступного року на Антикорупційну прокуратуру передбачають 74 мільйони гривень, на Національне антикорупційне бюро — майже 500 мільйонів гривень. Та найбільше видатків прописано для національної безпеки і оборони — їх збільшать до 113 мільярдів гривень. Кошти витрачатимуть на модернізацію і оновлення ЗСУ, нову техніку, обладнання, навчання.