У ході традиційного спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук глава уряду Микола Азаров розповів, що він отримав кілька повідомлень щодо підвищення житлово-комунальних тарифів у місті Полтава, в місті Буча Київської області і ще в кількох населених пунктах.

Прем’єр нагадав, що Кабінет Міністрів прийняв відповідну постанову, яка зараз доводиться для ознайомлення під особистий розпис керівників місцевих органів влади, що приймають такі рішення. «І я хочу ще раз попередити керівників усіх рангів, що невиконання постанови Кабінету Міністрів — це порушення, за яке винні посадові особи понесуть відповідальність», — заявив Микола Азаров.

Він зазначив: щодо всієї конкретної інформації віце-прем’єр-міністру Олександру Вілкулу доручено провести службові розслідування. «Крім того, за всіма заявами про різного роду порушення дано відповідні доручення, і моя служба інформуватиме мене про це», — підкреслив глава уряду.

Суворий облік води є важливою складовою тарифної політики. Фото Володимира ЗAЇКИ

Асоціацію розглянуть 18-го

Микола Азаров позитивно оцінив перші результати роботи Верховної Ради. Особливо главу уряду потішила злагоджена робота народних депутатів під час голосування за євроінтеграційні закони. За його словами, цю подію вже відзначив посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінські. Солідарне голосування в парламенті дипломат оцінив як гідну відповідь усім, хто сумнівається в тому, що в цих питаннях Україна здатна приймати консолідоване рішення, наголосив Прем’єр. При цьому він зазначив, що євроінтеграційні закони підтримала опозиція: «Можливо, на них вплинуло спілкування лідерів цих фракцій з Єврокомісаром паном Штефаном Фюле, яке було тиждень тому і на якому вони дружно взяли на себе зобов’язання підтримувати урядові законопроекти. У будь-якому разі, я так само позитивно оцінюю результати голосування».

Микола Азаров також повідомив, що на засіданні уряду 18 вересня заплановано розгляд проекту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, після якого розпочнуться внутрішньодержавні процедури, пов’язані з майбутнім підписанням угоди. «На це засідання запрошено посла Євросоюзу в Україні пана Яна Томбінські. Це наш вияв відкритості й довіри», — заявив глава уряду.

Він нагадав, що в процесі підготовки документа до розгляду текст з усіма його програмами опубліковано на Урядовому порталі, а також розміщено на особистому веб-ресурсі Миколи Азарова, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Ми звернулися із спеціальним листом до представників усіх асоціацій: промисловців, аграріїв, представників торгівлі, транспорту, зв’язку з проханням розглянути всі ці матеріали і надати свої пропозиції уряду. До цієї дискусії можуть також долучитися й політичні партії, як ті, хто виступає «за» підписання угоди, так і ті, хто виступає «проти». Ми готові до відкритої та предметної дискусії!» — наголосив глава уряду.

Акциз на пальне залишається

Микола Азаров заявив, що Кабінет Міністрів не планує скасовувати сплату акцизу на нафтопродукти. Він пояснив, що такий податок існує в усіх європейських країнах. При цьому в Україні він  один з найнижчих, але саме він формує основні доходи Дорожнього фонду, за рахунок якого будуються та ремонтуються дороги.

«Якщо ми скаржимося на поганий стан доріг, то саме тому, що ми на дороги витрачаємо значно менше, ніж у будь-якій європейській країні. Тобто низькі акцизи на нафтопродукти формують і низькі доходи Фонду дорожнього будівництва», — зауважив Прем’єр.

При цьому він наголосив на тому, що одне з основних завдань уряду — стабільне забезпечення нафтопродуктами країни, формування постійного запасу пального. Тож держава повинна бути максимально адаптованою до коливань цін на світових ринках, підкреслив Прем’єр, додавши, що уряду вдається тривалий час підтримувати стабільні ціни на бензин.

Дитсадків буде вдосталь

Торкаючись питань соціальної політики, Прем’єр, зокрема, запевнив, що уряд тримає на постійному контролі питання істотного збільшення числа дитячих садків. Так, за останні роки введено в дію тисячі нових і реконструйованих дитсадків. Уряд, виконуючи доручення Президента, ухвалив спеціальну програму стосовно повного забезпечення дітей дошкільного віку місцями в дитячих садках. Протягом двох років передбачається розв’язати цю проблему.

Частиною цієї програми є повернення неправомірно перепрофільованих або відчужених садочків до роботи за призначенням. Абсолютно всім керівникам місцевих органів влади дано вказівки переглянути договори оренди, всі рішення, за якими дитячі садки було свого часу ліквідовано, а на їх місце заселено різні структури.

«Найпростіше з державними та комунальними структурами — там питання можна вирішити спеціальними рішеннями як місцевих органів влади, так і держави. І в цьому плані такі рішення постійно приймаються. Складніше там, де ці приміщення вже пройшли етапи приватизації, багаторазового перепродажу. І, тим більше, де це можливо, і в таких випадках питання вирішуються. Ми розуміємо важливість цієї проблеми і обов’язково її розв’яжемо», — запевнив Микола Азаров.

На його думку, найкраще це питання вирішується в Києві. Крім того, глава уряду заявив, що йому приємно відзначити, що дефіцит місць у дитячих садках виник внаслідок зростання народжуваності, а також активізації працевлаштування батьків. 

Окремо Микола Азаров повідомив, що на прохання користувачів Фейсбуку він звернеться до Кабінету Міністрів з приводу прискорення підготовки та прийняття рішення про перенесення робочих днів у 2014 році. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»