Після новорічних свят уряд розпочав активну роботу, й економічні тенденції першої декади цього року дають підстави впевнено дивитися у майбутнє. На цьому наголосив глава уряду Микола Азаров під час традиційного спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук.

«Настрій оптимістичний. Зовнішні ринки подають хороші сигнали, триває певне пожвавлення на зовнішніх ринках. Незважаючи на велику кількість святкових днів, непогано почала працювати наша промисловість. Ми вже зараз працюємо з російськими партнерами щодо посилення наших коопераційних планів. Одне слово, є всі підстави розраховувати на те, що 2014-й буде роком динамічного розвитку економіки і, відповідно, зростання доходів наших людей. Ми зможемо забезпечити стабільність у ціновому плані, валютному та тарифному», — заявив Микола Азаров.

Час вимагає: більше творчості

За його словами, дуже важливо швидко розглянути та ухвалити державний бюджет і, відповідно, місцеві бюджети. Прем’єр-міністр зазначив, що всю бюджетну роботу має бути завершено в січні, оскільки це дасть змогу в нормальному режимі фінансувати програми розвитку. «Яким складеться січень — від цього багато залежить і те, яким буде рік. Тому дуже важливо зараз менше звертати уваги на деструктивні дії, а більше займатися корисною творчою роботою. У цьому я вбачаю головне завдання уряду та всіх виконавчих органів на місцях», — підкреслив глава уряду.

Говорячи про готовність держави до зимового періоду, Микола Азаров констатував, що відповідні служби підготувалися значно краще, ніж до минулої зими. Було заздалегідь розроблено та затверджено плани, проведено масштабні навчання, закуплено достатню кількість пально-мастильних матеріалів, солі та інших необхідних матеріалів та інструментів.

«Цього разу нам буде що надати працівникам та волонтерам. Однак хочу відразу сказати, що стан наших служб далекий від оптимального, і пов’язано це, звичайно, з фінансовими проблемами. Абсолютно всі проблеми не можна розв’язати одразу. Але все, що можна було зробити в рамках наявних ресурсів, було зроблено», — запевнив Микола Азаров.

За його словами, якщо за добу випаде двомісячна норма снігу, як це було 23 березня 2013 року, то заторів, звичайно, уникнути навряд чи вдасться. «Наше з вами спільне завдання — ліквідувати їх якомога швидше. Якщо ви дивитеся новини, то дуже часто показують аналогічні ситуації в інших країнах, і ніхто не робить із цього жодних трагедій. Усі розуміють, що протягом доби неможливо прибрати такий обсяг снігу», — додав глава уряду.

Він підкреслив, що в таких ситуаціях запорука успіху — організована, злагоджена робота всіх служб і громадян. «І ми цього разу передбачили залучення не лише тієї техніки, яка перебуває у власності міських служб, а також тієї, яка в підпорядкуванні Міноборони, Держслужби з надзвичайних ситуацій, у приватних компаній тощо», — заявив Микола Азаров.

Президент доручив уряду приділити особливу увагу місцевим автошляхам. Фото Володимира ЗAЇКИ

Кого слід носити на руках

Крім того, Прем’єр повідомив, що цього року Кабінет Міністрів планує серйозно попрацювати над розв’язанням проблеми якості доріг. «Президент доручив уряду знайти в 2014 році можливість профінансувати будівництво та ремонт місцевих доріг обсягом не менше 10 мільярдів гривень. З урахуванням стану нашого дорожнього полотна, особливо на місцевих дорогах, ця сума мінімальна», — зауважив він, додавши, що уряд серйозно працює над розв’язанням цієї проблеми. Тож, за словами Миколи Азарова, перспективи у шляховиків на цей рік є. Крім того, намічено великий обсяг будівництва та ремонту магістральних доріг, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Не менш важливе завдання цього року — продовження курсу на дерегуляцію, зниження адміністративного тиску на бізнес та усунення перешкод для його діяльності. «Я вже не раз говорив, що нам треба наших виробників, бізнес на руках носити. В цьому і буде полягати сенс роботи уряду в 2014 році. Якщо ми хочемо значно прискорити розвиток економіки, ми повинні продовжувати роботу з дерегуляції, щодо зниження адміністративного тиску на бізнес, з усунення перешкод ведення бізнесу, боротьби з корупцією та створювати умови для модернізації та інвестування в нашу промисловість», — наголосив Микола Азаров. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»