Непритаманний для суботнього дня захід у стінах Кабміну глава уряду Арсеній Яценюк розпочав із нагального та невідкладного питання, на якому нині сфокусувала увагу ледь не вся міжнародна спільнота, — ситуації в АР Крим.

«Уряд України вважає, що неадекватна російська присутність на території Криму є не що інше, як провокація. Це порушення базових вимог Угоди про тимчасове перебування Чорноморського флоту на території України, — означив державну позицію Арсеній Яценюк. — Ми чудово усвідомлюємо, що Росія мала план створити нову Осетію на території України — з жертвами, кровопролиттям, військовим і громадянським конфліктом. Саме тому не реагуємо на провокації і не застосовуємо силу — ми вимагаємо від уряду Росії та керівництва цієї країни негайно відкликати свої війська і повернути їх у місця постійної дислокації».

Спасибі жителям півострова за спокій!

Керівник Кабінету Міністрів розповів, що вночі перед засіданням він мав довготривалі ∂рунтовні переговори з віце-президентом США, президентом Єврокомісії, канцлером Німеччини та багатьма міністрами закордонних справ Євросоюзу. Всі країни-партнери нашої держави виступили з жорсткими заявами щодо збереження територіальної цілісності України і були однозначними в тому, що ніхто не має права втручатися в наші внутрішні справи, тим паче зловживаючи правами, прописаними Угодою про тимчасове перебування російських військових на території Криму.

Якщо радикальні сили, яких підтримують російські військові, все-таки вдаватимуться до силового протистояння, відповідальність за це ляже на плечі Росії. Точніше, на керівництво цієї країни — за вказівку збільшити військову присутність на території України.

«Російські партнери, припиніть провокувати громадянське і військове протистояння в Україні і виконуйте базові вимоги угоди між Україною і Російською Федерацією!» — ще раз вигукнув у повітря Арсеній Яценюк.

А потім звернувся до представників кримськотатарського народу й тих українців, які проживають на території АРК, з проханням не піддаватися на провокації. «Україна зробить усе можливе, щоб ми були єдиною державою, захистить права всіх національних меншин. Дискусії про те, що Крим хтось захоплюватиме, виявилися ще однією спробою спровокувати конфлікт. Я дуже вдячний представникам кримськотатарського народу за той спокій, який вони зберігають. Ми єдині і маємо зберегти цю єдність», — зазначив Прем’єр. Одначе вкрай важливо, щоб зі свого боку уряд Криму було сформовано прозоро, законно і з урахуванням інтересів усіх жителів півострова.

Говорив глава уряду і про спроби підірвати курортний сезон, та й взагалі репутацію півострова. «Ми усвідомлюємо, що після зимової Олімпіади, яка коштувала Росії 48 мільярдів доларів, готелі і курорти Сочі спорожніють... Здійснюється спроба підірвати економічні основи розвитку Криму і в такий спосіб перевести всі курортні потоки в Сочі. Тобто позбавити кримчан роботи, зарплати, курортників, як це було в Абхазії. Протягом шести років туди взагалі ніхто не їздив», — переконаний він.

До роботи українського уряду нині прикуто увагу всього світу. Фото Володимира ЗAЇКИ

400 мільйонів  як підтримка

До речі, в ніч перед засіданням Кабінету Міністрів Національний банк і Державне казначейство відновлювали фінансові ресурси для півострова. Тут урядовці згадали й про те, що невідомі особи відімкнули систему зв’язку «Укртелеком». Виконавчим органам лише через резервні канали вдалося відновити банківські розрахунки і розрахунки в системі Державного казначейства. «Ми надали підтримку банківському сектору, який розташований в АР Крим. Близько 400 мільйонів гривень спрямували на рефінансування — для підтримки тамтешніх банків. У нас є чіткий план. Ми контролюємо ситуацію», — зауважив Арсеній Яценюк.

І вкотре «нагально попросив» керівництво Росії пристати на виконання двосторонніх та багатосторонніх угод і виключно мирним, політичним шляхом вирішити кризу в Криму.

У цьому розрізі Арсеній Яценюк доручив урядовцям протягом дня зв’язатися зі своїми російськими колегами. Одначе неприємним для всіх видався факт відмови з північного боку виходити навіть на телефонні переговори.

На зустрічне запитання міністрів, чи визнає керівництво Росії їхню легітимність взагалі, глава уряду відповів: «Під час телефонної розмови Володимир Путін та Ангела Меркель зазначили, що російська сторона очікує на контакти з українськими міністрами. Запросіть телефонні розмови з вашими колегами». Особливо важливо налагодити зв’язок із міністром фінансів Росії. Арсеній Яценюк наголосив, що уряду було б цікаво дізнатися, чи виконує Росія підписані нею ж зобов’язання щодо кредитних угод. І вже опісля передав слово в. о. міністра закордонних справ Андрієві Дещиці.

Той розпочав виступ з аналізу договірно-правової бази українсько-російських двосторонніх відносин. І пояснив, що нині відбувається порушення Угоди між Україною і Росією про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України. Зокрема йдеться про статтю 6 цього документа. Вона передбачає дотримання законодавства України військовими частинами, що дислоковані в Криму.

«Під законодавством України маємо на увазі рішення РНБО від 13 серпня 2008 року, введені в дію указами Президента України № 705 і № 706. Вони регулюють відповідні умови перебування російського Чорноморського флоту і передбачають завчасне (за 72 години) інформування російською стороною української сторони щодо перетинання державного кордону будь-якими військовими підрозділами, яких направляють до баз дислокації Чорноморського флоту, а також надання повної інформації про кількість військовослужбовців, озброєння, типи озброєння, які перевозять», — пояснив Андрій Дещиця.

Та й це не все. Слід брати до уваги й порядок узгодження з компетентними органами України пересувань поза місцями дислокації військових частин російського Чорноморського флоту на території Криму. Для цього потрібен завчасний запит до українських компетентних органів — за 10 днів. «Таких запитів ми від російської сторони не отримували», — резюмував він.

Тож з огляду на це, українська сторона подала до Росії ноту, в якій висловила протест проти неправомірних дій.

«Я також хотів би поінформувати про те, що в ході засідання Ради безпеки ООН ініційовано залучення ще одного механізму консультацій Будапештського меморандуму — можливості проведення консультацій гарантів України, які передбачено Будапештським меморандумом, — країн-гарантів (США, Великобританії та Росії). Попередні домовленості щодо проведення таких консультацій між США і Великобританією вже досягнуто. Ми очікуємо відповіді від російської сторони», — сказав Андрій Дещиця.

При цьому він розповів, що провів зустрічі з міністрами закордонних справ Вишеградської четвірки, міністрами закордонних справ Канади й Латвії, телефонні розмови з міністрами закордонних справ Молдови і Туреччини. Остання країна особливо зацікавлена допомогти вирішити питання деескалації ситуації в Криму.

ЗСУ готові захищати

А виконуючий обов’язки міністра оборони Ігор Тенюх вів мову про відверте нарощування російською стороною сил та військової техніки. За його даними, з п’ятниці по суботу на території Криму зафіксовано вісім літаків Іл-76 та близько десятка вертольотів Мі-8 та Мі-24. Вони передислокувалися на нашу територію без попередження та дозволу, всупереч принципам непорушності державних кордонів суміжних держав та пункту 5 статті 15 Угоди між Україною і РФ про статус та умови перебування ЧФ РФ на нашій території. Також порушено Закон «Про державний кордон України у повітряному просторі». Російську сторону про це вже попереджено.

А ще не дотрималася Росія статті 15 Угоди про статус та порядок узгодження з компетентними органами України пересувань, пов’язаних із технікою і військовою силою ЧФ РФ. «За цей час здійснено нарощення сил РФ на шість тисяч осіб, що є грубим порушенням угод. Також передислоковано близько 30 БТР на територію АР Крим. Військовослужбовці блокують і адміністративні будівлі, і військові частини. Зазначені протиправні дії з боку Росії порушили положення Меморандуму про гарантії безпеки і зв’язку, тобто статей Будапештського меморандуму, — доповів посадовець. — Військові частини приведено в ступінь підвищеної готовності».

Він нагадав, що в ніч з п’ятниці на суботу о 2.30 на території батальйону морської піхоти, розташованої у Феодосії, морські піхотинці військово-морських сил України спіймали російського морського піхотинця зі зброєю у супроводі цивільної особи. На допит запрошено органи правопорядку ЗСУ, МВС та адвокатури. Подальших заходів вживатимуть опісля остаточного встановлення його особи та з’ясування обставин.

Нині ЗСУ в місцях постійної дислокації, займаються бойовою підготовкою і виконують завдання, сплановані згідно з річним планом підготовки. «Ми проводимо і відслідковуємо всі події, які відбуваються в Криму. В разі зміни ситуації доповідатимемо вам про заходи, які потрібно буде здійснити, аби стабілізувати ситуацію», — звернувся до Прем’єр-міністра урядовець.

На це Арсеній Яценюк відреагував твердженням, мовляв, ситуація в АР вирішується політичними і дипломатичними шляхами: «Уряд турбуватиметься про життя кожної людини, забезпечуватиме територіальну цілісність держави та її суверенітет. І нікому не дасть підстав відривати шматками від України її ж територію!»

Попросив Прем’єр і підтримки в духовенства, звертаючись до Ради церков. А Міністерству культури доручив терміново і невідкладно розробити нову редакцію закону про мови, яка б забезпечувала гарантії всім нацменшинам використовувати власну мову... З огляду на ст. 10 Конституції, де зазначено, що державна мова в Україні — українська, а російська і інші захищені законом. Цей крок, на його переконання, не дасть змоги спекулювати мовними питаннями, ширити розкол і розбрат у нашій країні. 

MsoPlainText