ЕКСПОЗИЦІЯ

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї показали вжиткові речі із запасників

Експозицію "Олександрівськ: місто і городяни кінця ХІХ - початку ХХ ст." у музеї відкрили до його 90-річчя. За словами директора закладу Георгія Шаповалова, за цей час у запасниках назбиралося чимало вжиткових речей, якими колись користувались прадіди сучасних запорожців.

На виставці, що розмістилася в кількох невеличких залах музею, будівля якого - історична реліквія - це колишня земська управа Олександрівської губернії, представлено понад півтори тисячі унікальних речей: меблі, музичні інструменти, предмети одягу, фотокартки із сімейного альбому, театральні афіші, журнали мод тощо. Переважну більшість із них місцеві жителі передавали в дар музею.

Ось невеличка шкатулочка з мушлів у вигляді гаманця зберігає таємницю чийогось любовного листування: і сто років потому 13 коротких записочок, датованих 1913 роком, розчулюють своєю наївною щирістю - "кохаю", "сумую", "чекаю"

Жодна відвідувачка музею не омине стенд із журналами мод кінця ХІХ ст. Моделі спідниць з Парижа, які шили ще наші прабабусі, сьогодні знову актуальні. І поради, як зробити модну зачіску, досі корисні.

Чимало речей ще придатні до застосування: швейна машинка "Зінгер", дитячі іграшки... Доглядачі музейних залів звертають увагу відвідувачів на старовинні напільні ходики, знамениті тим, що стояли в колись розміщеному в цьому ж будинку кабінеті першого секретаря Запорізького обкому компартії, а згодом - генсека Леоніда Ілліча Брежнєва.