ЦІННІ ПАПЕРИ

У перший торговий день цього тижня вітчизняні фондові індекси обвалилися на 4-5%

Понеділок 12 вересня виявився важким днем для українського фондового ринку. Торги на Українській біржі (УБ) через технічні проблеми фактично почалися о 14.00. Потім індекс почав стрімко падати, фактично сягнувши позначки, що відповідала рівню жовтня 2009 року. «Ведмежий» тренд узяв біржовиків у полон.

Паніка з європейських фондових майданчиків перекочувала на наші простори. Причиною стали чутки щодо можливого дефолту у Греції. Біржові показники Європи знизилися в цей день до мінімуму за останні 26 місяців. Найбільше всього подешевшали акції французьких банків, що є найбільшими утримувачами грецьких облігацій. Цінні папери BNP Paribas, Societe Generale і Credit Agricole знизилися в ціні на 11-12%. Крім того, в кінці минулого тижня ринки так і не отримали очікуваних сигналів від керівництва Федеральної Резервної Системи (ФРС) щодо конкретних заходів зі стимулювання економічного зростання, що також спровокувало хвилю песимізму інвесторів.

На Українській біржі найбільших втрат зазнали металургійні акції. Так, акції Авдіївського металургійного комбінату та Єнакіївського металургійного заводу втратили 8,93% та 7,09% своєї вартості у порівнянні з попередніми торгами. Подешевшали на 5,72% акції «Укрсоцбанку» і на 5,55% – ВАТ «Мотор Січ».

«Не шукайте логіки в тому, що найбільше «просіли» дві металургійні акції. Просто вони є найбільш ліквідними й інвестори можуть швидко продати їх, на відміну від низьколіквідних цінних паперів», — пояснює начальник відділу аналітики інвестиційної компанії «Івекс Кепітал» Володимир Дінул. За його словами, обвалу на вітчизняному фондовому ринку сприяють невизначені перспективи зони євро, незростання економіки США та уповільнення розвитку економіки Китаю, на який покладали надії як на локомотив світового економічного відродження. 

Символічно, що на попередньому тижні, 6 вересня ціна золота за тройську унцію злетіла в ході електронних торгів у Лондоні на 1% —до 1920,25 долара.

Так інвестори шукають саме у цьому дорогоцінному металі тиху гавань для своїх капіталів. З початку 2009 року ціна золота зросла більш ніж удвічі, зокрема лише за серпень цього року — на 16%.

«Чим більше дорожчає золото, тим менше воно стає схожим на тиху гавань, тим більше привабливими стають інші активи, в т.ч. акції та облігації. Згідно з останніми звітами COT, пропозиції різних класів учасників ф’ючерсного ринку золота, великі професійні учасники ринку скорочують позиції в цьому активі: з початку серпня кількість відкритих ними контрактів скоротилася приблизно на 20%. При цьому подальше короткострокове зростання вартості золота ще можливе», — зазначає старший аналітик КУА «Драгон Есет Менеджмент» Ілля Поркалов.

Тому, коли акції «падають», потенційний дохід за ними тільки зростає. І це має бути надією в ці смутні дні для сьогоднішніх інвесторів.