ЮНІ ВИНАХІДНИКИ

 

Одинадцятикласник із Полтавщини виготовляє моделі космічних апаратів і знає, як атомні електростанції замінити на сонячні

На думку старшокласника полтавської гімназії N9 Антона Купріянова, рівноцінною заміною атомним електростанціям можуть стати сонячні космічні станції, діючу модель однієї з яких він створив. Така станція має бути в космосі - в цьому її перевага, оскільки на неї не впливатимуть погодні умови. Вона зможе перетворювати сонячну енергію на лазерний промінь і надсилати його споживачам на Землю.

А ось створена Антоном модель сонячного вітряка цікава тим, що вважається сьогодні найперспективнішим способом пересування у космосі. До того ж безпаливним, дуже економічним і вигідним. "Уже були спроби запустити такий вітряк, але невдалі, - говорить хлопець. - Тож у своїй моделі я змінив форму вітрила на восьмипелюсткову конструкцію, щоб її в космосі було легше розгортати. Це дає змогу зробити модель легшою, простішою у використанні, маневренішою за реально існуючі аналоги. Її призначення - дослідження далекого космосу, але вона може використовуватися і для ретрансляції енергії, теле- і радіозв'язку, а також освітлення окремих районів Землі, очищення космосу від технологічного "сміття".

Сконструював юний винахідник і модель венерохода, що рухається за рахунок вібрації, а також модель літаючої тарілки з 24 автоматичними функціями для дослідження планет Сонячної системи. "Щоб змайструвати таку діючу космічну модель, Антону довелося провести колосальне дослідження, - розповідає керівник наукового астрономо-космічного товариства "Персей" при Полтавському обласному Центрі науково-технічної творчості учнівської молоді Анатолій Драчинський. - Щоб модель виконувала кожну з численних функцій, було зібрано та вивчено велику кількість інформації, зроблено багато цінних теоретичних записів, написано не одну, а декілька наукових праць. Якщо їх усі об'єднати, можна отримати основу для дисертації. До того ж Антонові ніхто не допомагав і не підказував".

Анатолій Гаврилович підрахував, що за 7 років талановитий хлопець виготовив близько 20 діючих моделей космічних апаратів і астрономічних приладів, брав участь у багатьох спільних наукових проектах. Результатом діяльності на науковій ниві є три золоті, п'ять срібних, одна бронзова медалі, які він виборов на спеціалізованих конкурсах загальнодержавного рівня.

Більшість напрацювань юного винахідника пов'язані із використанням сонця як альтернативної енергії. Для виготовлення своїх моделей він використовує різні підручні доступні матеріали. Наприклад, венерохід рухається на зубних щіточках, літаюча тарілка - на велосипедних спицях. У хід може піти все, що завгодно: ліхтарик - для імітації променя сонця, термос чи фен - для основи, бритви або частини іграшок - для декоративного оформлення.

Фахівці стверджують, що роботи Антона Купріянова можуть мати практичне застосування уже найближчим часом. Зокрема, в аерокосмічній сфері. А тим часом у планах старшокласника - власноруч відтворити модель двигуна Стерлінга, який працює за рахунок розширення та звуження повітря, що нагрівається й охолоджується в процесі. Він призначений для машин і є, на думку хлопця, кращим за двигун внутрішнього згорання, який використовується майже в усіх сучасних авто. Тож цілком можливо, що в стінах "Персея" нині підростає майбутній видатний інженер-автомеханік або інженер-енергетик, який незабаром прославить Україну.