КОМЕНТАР

Уряд перерозподілив кошти держбюджету на вирішення соціальних питань 

Деякі мас-медіа  некоректно сприйняли інформацію щодо розподілу коштів державного бюджету. Йдеться про урядове розпорядження № 472-р «Про перерозподіл деяких видатків та передачу бюджетних призначень, передбачених у 2013 році Міністерству фінансів», ухвалене 3 липня.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну зазначає, що рішення ухвалено абсолютно законно і прозоро на виконання завдань економічного та соціального розвитку регіонів. Тому свідоме перекручування змісту рішення є нічим іншим, як провокацією та намаганням дискредитувати дії уряду.

Куди спрямовано ресурси

Так, згідно з рішенням, бюджетні призначення було перерозподілено в обсязі 2,138 мільярда гривень, зокрема на фінансування державних капітальних видатків у сумі 1,79 мільярда гривень: будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» (збільшено на 50 мільйонів гривень), придбання медичного автотранспорту та медичного обладнання, здійснення інших заходів щодо соціально-економічного розвитку низки областей.

Зокрема, на соціально-економічний розвиток регіонів у вигляді субвенції спрямовано 348 мільйонів; у вигляді державних капітальних видатків — 393 мільйони. Ці кошти призначено для капітального ремонту дитячих садків, шкіл, об’єктів культури, закладів охорони здоров’я, об’єктів комунального господарства, ремонт і утримання вулиць і доріг.

Департамент наводить деякі цифри, які красномовно свідчать про соціальну спрямованість урядового рішення. Скажімо, Крим отримає субвенції для проведення реконструкції полігона твердих побутових відходів у Алушті (16,6 мільйона), будівництва каналізаційних мереж у с. Міжводне Чорноморського району (майже 47 мільйонів), для реконструкції каналізаційних очисних споруд у смт Чорноморське (15 мільйонів).

У Волинській області буде проведено комплекс заходів із запобігання підтопленню населених пунктів та сільськогосподарських і лісогосподарських угідь. Тут буде виділено 20 мільйонів гривень.

Івано-Франківська область отримає 1,35 мільйона для капітального ремонту Будинку культури у смт Ворохта, 1,85 мільйона — для капітального ремонту дитсадка у цьому ж місті, 5,5 мільйона — на закінчення будівництва Яремчанської загальноосвітньої школи I—III ступенів № 2 тощо.

Севастопольська міськдержадміністрація отримає, зокрема, 1,584 мільйона для оплати придбаного торік медичного обладнання (рентгенологічного та апаратів ультразвукової діагностики) вітчизняного виробництва.

50 мільйонів виділено для будівництва ділянки Куренівсько-Червоноармійської лінії Київського метрополітену від станції «Виставковий центр» до Одеської площі у Голосіївському районі та 21,8 мільйона — для оплати за виконані торік роботи з будівництва Дніпропетровського метрополітену та коригування проекту «Будівництво першої черги метрополітену в м. Дніпропетровську».

Вінницькому національному аграрному університету, згідно з рішенням, буде виділено 5 мільйонів гривень для капітального будівництва; для завершення будівництва інформаційно-бібліотечного центру Донецького національного технічного університету направлять 8 мільйонів гривень. А на реконструкцію будівлі лікувального корпусу Міжнародний дитячий центр «Артек» отримає 40 мільйонів.

Усе під контролем

Кабінет Міністрів перенаправив також 228,65 мільйона на розвиток української культури. Зокрема, для розвитку кіно виділено 40 мільйонів, для здійснення заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка — 90 мільйонів, для здійснення заходів з підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі — майже 48 мільйонів, для придбання україномовних книжок — 10 мільйонів, а для реконструкції та капітального ремонту комплексу споруд Національного музею Тараса Шевченка у столиці — 40 мільйонів гривень.

Уряд тримає під контролем питання протипаводкового захисту територій регіонів України. 32 мільйони спрямовано для комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиси на Закарпатті.

Крім того, виділено кошти на виконання державою функцій з міжнародної діяльності: заходи, пов’язані з головуванням України в ОБСЄ (30 мільйонів), облаштування міжнародних автомобільних пунктів пропуску (23,17 мільйона), забезпечення повноцінного функ?ціонування закордонних дипломатичних установ (10 мільйонів).

Не відповідає дійсності й інформація про те, що уряд не виконав доручення Президента про забезпечення безперебійного фінансування «Охматдиту». Затверджений обсяг бюджетного призначення на 2013 рік становить тут 95 мільйонів. Нині із держбюджету ці видатки профінансовано в повному обсязі. Кабінет Міністрів додатково виділив ще 50 мільйонів. А Прем’єр-міністр Микола Азаров є головним ініціатором і послідовним контролером будівництва нового корпусу «Охматдиту», і питання безперебійного фінансування є для нього принциповим.

З огляду на вищезазначене, Кабінет Міністрів заявляє, що всі видатки, передбачені відповідним розпорядженням, є обгрунтованими та їх буде спрямовано на розв’язання нагальних проблем соціально-економічного розвитку країни. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»