Вода з централізованих водогонів має відповідати основним критеріям якості та санітарно-епідеміологічним нормам. Експерти ж кажуть, що українці п’ють найнижчої  якості воду в Європі. І хоч загалом вона безпечна, системи подачі й очищення води зношуються.

Як повідомляють в Урядовому контактному центрі, цього року на недоліки в роботі систем водопостачання та водовідведення поскаржились понад 7 тисяч громадян, які звернулися на урядову телефонну «гарячу лінію». Крім того, більш як сто з них говорили про невідповідність питної води санітарним нормам: неналежний колір, смак, запах тощо.

Нині немало людей довіряють тільки фільтрованій чи бутильованій питній воді. Та науковці й лікарі кажуть, що лише в простій воді міститься комплекс потрібних організму мікроелементів, тож радять здоровим людям вживати щодня до 1,5 літра якісної, але не кип’яченої чи дистильованої води.

Така (відносно чиста) — бюветна. Її можна пити та готувати на ній їжу, якщо на альтанці бювету є санітарно-гігієнічний паспорт. Без постійного контролю  якість води знижується.

Так, кияни ще з часів катастрофи на ЧАЕС звикли брати безпечну воду з комунальних бюветів. Та нині понад 30 із них не працює через брак коштів на їхнє утримання та невідповідність питної води нормативним вимогам. Громадяни вимагають відновити їхню роботу.

Жителька Оболонського району Києва домоглася, щоб бювет по вул. Лайоша Гавро, 6–8 знову запрацював. КП «Київводфонд» поінформувало: свердловина, з якої вода надходить у бювет, на балансі ПАТ «АК «Київводоканал». А той відключив живлення. Нині роботу бювету відновлено, що підтверджено зворотним зв’язком із заявницею.

А киянин поскаржився, що вода в бюветі на проспекті Героїв Сталінграда, 45 має запах нафтопродуктів. Причина, на його думку, — автостоянка, що розташована поряд. Головне управління Держсанепідслужби у м. Києві після перевірки запропонувало СВ КП «Київводфонд» невідкладно провести санітарно-профілактичні заходи. Нині фахівці Оболонського міжрайонного відділу лабораторних досліджень повторно зробили аналіз води з бювету: вона цілком придатна для пиття.

Якість води під загрозою і через засміченість її джерел, забрудненість стоками. Близько 130 додзвонювачів на урядову «гарячу лінію» майже з усіх регіонів країни наполягали на необхідності очищення водойм.

Так, літній черкащанин переймався тим, що КП «Міський водоканал» забруднює річку Золотоношку побутовими відходами, і неприємний запах чути в довколишніх населених пунктах та дачних кооперативах. За інформацією Держекоінспекції в Черкаській області, ще у квітні під час перевірки підприємства встановлено, що водну артерію (р. Суха Згар) забруднюють недоочищені стоки. До адмінвідповідальності притягнуто керівника підприємства КП «Міський водоканал».

Підприємство зобов’язали сплатити заподіяні забрудненням збитки та надали припис на усунення виявлених порушень. Наразі реконструюються   споруди повної біологічної очистки, воду з яких зливають у Золотоношку. Закінчено першу чергу робіт.

Нині в Україні діє загальнодержавна програма «Питна вода України» на 2006—2020 роки, спрямована на реалізацію Закону «Про питну воду та питне водопостачання». Її виконання — запорука нашого здоров’я.

Загалом за період з 10 по 16 листопада на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 32015 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 298 звернень.

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua