Україна має сьогодні чітку стратегію розвитку. Вона викладена в Угоді про асоціацію України з Європейським Союзом. Це перелік системних реформ, які потрібно здійснити Уряду для досягнення європейських стандартів. Цей план буде виконуватися усіма урядовими структурами.  Розв’язана війна Росією проти України. Вона ведеться у військовому, економічному, енергетичному та інформаційному вимірах. Це вимагає першочергових пріоритетних дій для стабілізації ситуації. Уряд розробив такий план пріоритетних дій на найближчий час і буде керуватися ним для подолання тих викликів, які постають перед Україною.

ПОДОЛАННЯ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ  

Стан справ

• На Сході йде справжня війна регулярних військ Росії проти України. Одночасно Російська Федерація підтримує і фінансує незаконні терористичні угруповання в Україні, постачає їм зброю.

• Російська Федерація незаконно анексувала Крим. За попередніми оцінками, розмір збитків лише внаслідок перешкоджання розпорядженням державним майном становить 1 трлн 80 млрд грн.

• Росія продовжує інформаційну війну, спрямовану на розпалювання ненависті в Україні за національною, релігійною та мовною ознаками.

♦ Урядом України практично з нуля створено і оснащено Національну гвардію, відновлено боєздатність багатьох частин Збройних Сил. Грошове забезпечення армії і Національної гвардії збільшено на 2,6 млрд грн, закуплено нову та модернізовано наявну військову техніку на суму 5 млрд грн.

♦ Світ не визнає незаконної анексії Росією Криму і засуджує агресора. Держави «Великої сімки» і ЄС запровадили санкції проти Росії як держави-агресора.

♦ Подано три міждержавні позови проти Росії до Європейського суду з прав людини. 

♦ Розпочато процес вирішення спору щодо фінансування Російською Федерацією тероризму в Україні відповідно до Міжнародної конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму.