Новий Прем’єр-міністр Володимир Гройсман у понеділок звернувся до українців за допомогою відеоролика, знятого на практично аматорському рівні мобільним телефоном. Звернення тривалістю одна хвилина і 17 секунд першими змогли передивитися лише ті українці, котрі мали доступ до сторінки Володимира Гройсмана у соціальній мережі Фейсбук. Можливо, саме тому він наполегливо просив усіх охочих і небайдужих долучатися до спільної роботи та надсилати йому пропозиції щодо подальшої роботи уряду.

«Вітаю, друзі! Сьогодні вперше я спілкуюся з вами як Прем’єр-міністр. Я розумію, наскільки велику відповідальність покладено на новий уряд і на мене особисто. Я розумію, в яких складних умовах нині живе кожен українець, і що люди хочуть бачити від уряду дуже швидких і якісних рішень», — сказав Прем’єр. З його слів також зрозуміло, що викликів перед країною з’явилося таки чимало. Перші дні роботи на посаді глави уряду Володимир Гройсман «вивчав стан справ у країні». Він провів робочі засідання з фінансових, економічних, інфраструктурних, медичних питань, а також подальшої реформи державної служби.

Сподіваємося, онкохворі діти дочекаються на допомогу влади. Фото УНІАН

«Нині надзвичайно багато завдань, але я розумію, що ми маємо бути результативними і швидкими», — йдеться у зверненні Прем’єра. Цієї середи відбудеться й перше засідання нового складу уряду. Він заявив, що головне не втрачати «контакт живого спілкування». «Хочу вам пообіцяти, що я буду постійно в діалозі. Я дуже хотів би, щоб від вас надходили ідеї, пропозиції, і ви своїми порадами акцентували увагу на найактуальніших питаннях. Розумію, що у нас дуже небагато часу на те, щоб впровадити зміни. Я робитиму все для того, щоб їх пришвидшувати, і щоб рішення слугували Україні і українському суспільству. Тому всім дякую. Бажаю нам усім успіхів. І до нових зустрічей!» — завершив звернення глава уряду.

Ще минулої п’ятниці він провів робочу нараду щодо стану підготовки нормативно-правових актів для реалізації закону «Про державну службу», ухваленого в 2015 році. Він набуде чинності 1 травня 2016 року. Саме тому учасники заходу говорили виключно про стан виконання урядом норм цього документа з огляду на ухвалення потрібних нормативно-правових актів. Було віднайдено й підходи до вирішення неврегульованих питань.

Уже в суботу відбулася нарада з питань забезпечення постачання ліків для онкохворих дітей та вартості медичних препаратів у аптеках.

Цей захід проводили разом з Прем’єром перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Присутні дійшли згоди, що проблема виникла через неналежний моніторинг ситуації та брак координації дій міністерств. З огляду на це, вони означили невідкладні кроки, завдяки яким лікарні через кілька днів почнуть отримувати необхідні препарати. Про розв’язання проблеми Володимир Гройсман попросив інформувати його особисто щодня.

Як повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, Прем’єр-міністр доручив Міністерству охорони здоров’я та Міністерству фінансів налагодити механізм і виробити графік постачання медичних препаратів до лікувальних закладів, аби запобігти виникненню затримок у подальшому.

Під час робочої наради порушували питання завищеної вартості медпрепаратів для громадян. За деякими позиціями їхня вартість в рази більша, ніж ціни на аналогічні одиниці товарів у сусідніх європейських країнах. «На жаль, люди часто помирають, тому що просто не можуть придбати необхідних ліків», — сказав Володимир Гройсман. До речі, конкретні пропозиції щодо врегулювання проблеми мають внести Міністерство економічного розвитку і торгівлі та Міністерство охорони здоров’я впродовж тижня.