Відучора політичні та громадські кола очікували початку прямого діалогу з владою стосовно врегулювання соціально-політичної ситуації у державі. Старт цьому процесу дала анонсована напередодні зустріч Президента Віктора Януковича з колишніми главами Української держави: Леонідом Кравчуком, Леонідом Кучмою та Віктором Ющенком.

Наступний шанс —  у березні

Чинний глава держави заявив, що всім правопорушенням, допущеним під час останніх подій на Майдані з двох боків, слід дати справедливу оцінку. За його словами, нині триває робота з виявлення правопорушників як з боку протестувальників, так і з боку правоохоронців. При цьому Віктор Янукович наголосив на необхідності об’єктивного розслідування справ щодо затриманих під час масових акцій. «Я вчора пізно ввечері мав чергову розмову з Генеральним прокурором. Я звернувся із проханням: там, де немає жорстких порушень, знайти можливість і звільнити частину людей, які не мали таких грубих правопорушень. Я думаю, що сьогодні це питання буде вирішено… Я за те, щоб якомога скоріше перегорнути цю прикру сторінку і більше ніколи не допускати подібного», — підкреслив Президент.

«Я вчора пізно ввечері мав чергову розмову з Генеральним прокурором. Я звернувся із проханням: там, де немає таких жорстких порушень, знайти можливість і звільнити частину людей, які не мали таких грубих правопорушень». 

Віктор ЯНУКОВИЧ

Він вказав на неприпустимість блокування доріг, адміністративних будівель, адже від нормального функціонування інфраструктури й державних установ залежить нормальне життя українців. На переконання глави держави, заклики до революції, зміни влади, конституційного ладу становлять загрозу національній безпеці. Однак, за його словами, більшість людей вийшли на мирні акції: «Вони мали повне право вийти, висловити свою точку зору. А провокації, які було зроблено, всі правопорушення — це сталося тому, що емоції не витримують. Я не прихильник того, щоб жорстко, умовно кажучи, реагувати чи судити людей. Винні є і з одного, і з другого боку. Країна повинна і далі жити, розвиватися», — зауважив Віктор Янукович.

«Силовики мають знати: бити заборонено! І виправдання тут абсолютно нікому не має бути. Раз таке сталося, то ми маємо розслідувати демократично і на рівних  умовах. Тоді люди нас зрозуміють».

Леонід КРАВЧУК

Президент заявив, що курс на європейську інтеграцію нашої держави залишається незмінним, і це закріплено законодавчо. За його словами, програма реформ, започаткована у травні 2010 року, а також Національний план реформ, спрямовані на досягнення Україною європейських стандартів та підвищення добробуту громадян. «Ми цього прагнемо, на це націлено уряд, на це працюють усі гілки влади, а судити чи давати оцінку цій роботі, безумовно, буде суспільство», — наголосив Президент.

«Громадянське суспільство чекає сигналу передусім від Президента. Ми знаємо, який за розмірами має відбутися «круглий стіл». І там ми вже повинні вести чесний діалог і знайти вихід. Це наше спільне завдання».   

Леонід КУЧМА

Говорячи про перспективи підписання Угоди про асоціацію з ЄС, глава держави повідомив, що найближчим  часом має розпочати роботу спільна робоча група Україна — ЄС. У цьому процесі українська сторона має домовитися про мінімізацію ризиків для нашої економіки, зокрема щодо аграрного сектору та машинобудування. «Ми хочемо отримати умови, які б задовольняли сьогодні Україну, українських товаровиробників, український народ… І ці умови створювали б для нас можливості розвитку нашої країни. Хочу, щоб товаровиробники брали участь у цьому процесі. Не хочу, щоб цей процес був закритий… Як тільки ми знайдемо порозуміння і буде досягнуто такого компромісу — підпис стоятиме», — заявив Президент.

«Ми повинні бути чітко визначені в тому, що євроінтеграції — так. І ніяких інших альтернатив паралельно не розглядається». 

Віктор ЮЩЕНКО

У цьому контексті він зауважив, що уряд отримав завдання прискорити євроінтеграційну роботу, яку має бути виконано до наступного саміту Україна — ЄС у березні 2014 року. Але, за словами Віктора Януковича, результат залежатиме не тільки від нас, а й від європейських партнерів.

Крім того, глава держави торкнувся питання співпраці з Росією, яка, за його словами, нині згодна обговорювати тему перегляду ціни на газ для України, а також можливості відновлення переговорів з МВФ на прийнятних для нашої держави умовах.

Екс-президенти загалом погодилися з позицією Віктора Януковича щодо неприпустимості перешкоджанню мирних демонстрацій та необхідності продовження євроінтеграційної політики. Президент має дати суспільству чіткий сигнал з приводу цих питань, що стане міцним підгрунтям для проведення результативного загальнонаціонального «круглого столу».

До речі, вчора відбулася перша спроба провести загальнонаціональний «круглий стіл» для пошуку компромісу у внутрішньополітичній ситуації, ініційований екс-президентом Леонідом Кравчуком. Однак до Національного палацу мистецтв «Україна» не прийшли ті, хто мав би бути головними дійовими особами дискусії. Тож друга спроба може відбутися вже найближчим часом.

Учора на вулицях столиці було вже значно спокійніше. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Метро знову лихоманило

А ось пересічні жителі Києва вчора сподівалися на безперебійну роботу пересадочних станцій столичного метрополітену, які напередодні «мінували» аж двічі. Очікування щодо нормальної роботи підземки не справдилися: вже близько 10-ї ранку станції «Хрещатик» та «Майдан Незалежності» було знову зачинено на вхід і вихід. Офіційну причину зміни графіка роботи було розповсюджено на сайті Київського метрополітену — у зв’язку з отриманням інформації від правоохоронних органів про загрозу вибуху станцій. «На місці працюють підрозділи ГУ МВС та ГУ ДСНС України в м. Києві, які проводять перевірки цих станцій на наявність вибухонебезпечних предметів. Подальший режим роботи метрополітену залежатиме від результатів перевірки правоохоронних органів», — ішлося у повідомленні.

Щоправда, ані на сайті МВС, ані на сайті Держслужби з надзвичайних ситуацій відповідної інформації щодо останніх подій знайти не вдалося. Але хоч як би там було, багато киян не встигли вчасно дістатися на роботу, адже в умовах рясних снігопадів підземка нині чи не єдиний прийнятний транспорт у столиці. Проте вже близько 13-ї години метро запрацювало у звичному режимі.       

У столиці стався і ще один інцидент: група з кількох десятків молодиків спортивної статури заблокувала вхід до Представництва ЄС в Україні. Зі слів співробітників установи, оприлюднених на порталі «Українська правда», хлопці роздавали листівки англійською мовою, де містилася вимога припинити зовнішній тиск на Україну від ЄС. Такі агітки підкріплювалися словами на кшталт: «Ви блокуєте наші адмінбудівлі, а ми будемо блокувати ваші».

Досить оперативно на подію відреагувало вітчизняне Міністерство закордонних справ, яке звернулося до МВС із проханням  розв’язати ситуацію та забезпечити безпеку співробітників Представництва ЄС. «До нас було звернення від Представництва ЄС. Ми направили відповідне звернення до Міністерства внутрішніх справ, зокрема внутрішніх військ, які здійснюють охорону всіх дипломатичних представництв», — цитує Укрінформ слова директора департаменту інформаційної політики МЗС Євгена Перебийноса.

Пізніше, як повідомляє РБК-Україна, начальник прес-служби головного управління МВС м. Києва Ольга Білик поінформувала, що біля офісу Представництва ЄС близько 80 осіб проводять мирний пікет: жодних протиправних дій там не відбувається, вхід до будівлі не заблоковано, жодної партійної символіки мітингувальники не мають.