Під час виступу на відкритті третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання Президент чітко визначив завдання, що стоять перед урядом у співпраці з парламентом. Одне з найголовніших полягає в ухваленні законів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. «Зовсім короткий час відділяє нас від саміту у Вільнюсі, тому нічого не може бути відкладено, тим більше — потонути у безплідних дискусіях», — заявив глава уряду Микола Азаров. Разом із тим він наголосив на важливості швидкої гармонізації торговельного режиму з Митним союзом. На це особливу увагу звернув Президент, і це практичне завдання для уряду, підкреслив Прем’єр-міністр. 

Не менш важливим завданням є ухвалення збалансованого Державного бюджету на 2014 рік, а також цілої низки законів, спрямованих на поліпшення інвестиційного та бізнес-клімату, підтримки вітчизняного виробництва та стимулювання економіки.     

Серед євроінтеграційних законопроектів невідкладними Микола Азаров визначив пов’язані з удосконаленням виборчого законодавства, реформуванням виборчої системи, правосуддя та правоохоронних органів, а також законопроекти, спрямовані на боротьбу з корупцією та поліпшення бізнес-клімату. Частину цих документів уже узгоджено з відповідними європейськими інституціями, і після остаточного опрацювання їх буде внесено до Верховної Ради.

На принципах СОТ

При цьому Прем’єр переконаний, що зазначені законопроекти буде ухвалено у вересні-жовтні: «Хочу наголосити, що всі політичні сили, які складають більшість у парламенті, заявили про готовність виконати план з підготовки Угоди про асоціацію. Це їх історична відповідальність перед народом України».

Водночас глава уряду звернув увагу на необхідність прискорити гармонізацію торговельного режиму з Митним союзом. У цьому контексті він нагадав, що 60% українського експорту до Російської Федерації є продукцією кінцевого споживання.

«Я не перебільшу, якщо скажу, що вільна торгівля — це головна економічна цінність сучасного світу. Саме тому більшість сучасних держав приєдналися до Світової організації торгівлі. Україна цілком готова до того, аби принципи і норми СОТ використовувати у всіх своїх торговельно-економічних відносинах. Митний союз також декларує відповідність нормам СОТ. Із цього ми й повинні виходити. Суперечності, які виникають, треба вирішувати на основі загальноприйнятих міжнародних норм і чинних угод», — наголосив Микола Азаров.

Слідкувати і готуватися

На доручення Прем’єра, наразі завершується аналіз угод держав-учасниць Митного союзу, до яких може приєднатися Україна. Одна з таких — угода про усунення технічних бар’єрів у взаємній торгівлі з державами-учасницями СНД, які не є членами Митного союзу. У зв’язку з цим Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі й Міністерству юстиції разом з уповноваженим уряду в Колегії Євразійського економічного союзу терміново підготувати на розгляд Кабміну питання про приєднання до зазначеної угоди.

Водночас Прем’єр поставив завдання представнику уряду в Колегії ЄврАзЕс Віктору Суслову постійно і ретельно відслідковувати графік набуття чинності технічних регламентів та інших норм, що поетапно запроваджує Митний союз. При цьому Мінекономрозвитку, Міністерство закордонних справ і Мін’юст повинні своєчасно розробляти й подавати на затвердження уряду проекти нормативних актів щодо гармонізації технічних регламентів, митних норм тощо, підкреслив Микола Азаров.

Це, наприклад, стосується трьох технічних регламентів МС щодо залізничного транспорту, які набувають чинності в наступному році. «Якщо вчасно не підготуватися, це може значно ускладнити підтвердження відповідності рухомого складу, виробленого в Україні, вимогам Митного союзу. Тому вже зараз Міністерство економічного розвитку і торгівлі разом із Міністерством інфраструктури повинні працювати над цим питанням», — поставив завдання глава уряду.

В цілому узагальнений аналіз усіх угод МС має стати основою проектів рішень про приєднання до угод, пов’язаних з технічними регламентами, митними процедурами тощо. «Ці пропозиції повинні стати планом гармонізації торговельного режиму між Україною і Євразійським економічним союзом, який ми поетапно будемо розглядати буквально на кожному засіданні уряду. Результатом розгляду мають бути директиви для переговорів з нашими партнерами в ЄврАзЕс», — зазначив Прем’єр.

Технічні перешкоди у взаємній торгівлі долаються цивілізованим шляхом. Фото з сайту infox.ru

Конструктив — запорука стабільності

Говорячи про роботу над внутрішнім законодавством, Микола Азаров передусім наголосив на необхідності ухвалення реалістичного, збалансованого бюджету на 2014 рік, що повинен забезпечити підтримку вітчизняного виробництва, і на основі цього — зростання соціальних стандартів. «Наголошую на особливій відповідальності Міністерства фінансів і Міністерства економічного розвитку і торгівлі за розробку саме такого проекту бюджету», — заявив Прем’єр, зауваживши, що в центрі уваги має бути виконання Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Насамперед це стосується повної реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на імпортозаміщення та енергоефективність.

Загалом уряд подав до Верховної Ради майже 200 законопроектів. Невідкладного розгляду, за словами Миколи Азарова, потребують законопроекти, пов’язані зі спрощенням умов започаткування та провадження підприємницької діяльності. Серед першочергових завдань для поліпшення підприємницького клімату є й ухвалення внесеного Президентом законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру», яким пропонується скасувати 78 із них.

При цьому Прем’єр заявив, що законодавство, зокрема економічне, має реалізовуватися практично й неухильно. Персональну відповідальність за це покладено на міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова, голову Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайла Бродського, глав регіональних адміністрацій.

«Від імені уряду я заявляю, що ми зробимо все необхідне, аби законодавча робота відбувалася конструктивно та ефективно… Кабінет Міністрів відкритий до співпраці з парламентом щодо стабільного соціально-економічного розвитку держави. Плідна співпраця Президента, уряду та Верховної Ради є запорукою сталого економічного та соціального розвитку держави», — підкреслив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення зміни до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (проект Закону);

♦ Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію і сертифікацію» (проект Закону);

♦ Про затвердження Угоди (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України і Урядом Румунії про відкриття пунктів пропуску для міжнародного сполучення (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження проекту «Реконструкція автомобільної дороги М-06 Київ — Чоп (на Будапешт через Львів, Мукачеве, Ужгород) на ділянці км 129,6 — км 151,73, Житомирська область» (розпорядження уряду);

♦ Про затвердження плану заходів з реалізації Національної стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року (розпорядження уряду).