Карпати почало засипати снігом! Хтось цьому радіє і готується до зимових розваг, а ось тим, хто залишився без електрики через негоду або застряг у сніговій заметілі на дорозі, не до позитивних емоцій. Як завжди, у нас зима настає несподівано. Журналісти «УК» надсилають повідомлення з найбільш постраждалих від першого снігу регіонів.

Буковина. Рух на шляхах не припинявся

Синоптики попереджали: з Румунії насувається циклон. Прогнози справдилися година в годину. Мокрий сніг з дощем і шквальним вітром враз увірвав довге бабине літо.

Область була готова до негоди. Одне з важливих завдань — запобігти ускладненням автомобільного руху на дорогах краю. Місцеве управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій спільно зі Службою автомобільних доріг визначили перелік проблемних ділянок на автошляхах місцевого і міжнародного значення, де можливе утворення заторів через ожеледицю та снігові замети. На цих ділянках, зокрема на магістралі Чернівці—Житомир—Київ поблизу райцентру Хотин, розгорнули мобільні аварійно-рятувальні пости. В розпорядженні спеціалістів особового складу, що під час екстремальних погодних умов чергуватимуть на них цілодобово, — техніка високої прохідності, яка за потреби може слугувати рятівними тягачами, найперше для великогабаритних транспортних засобів, що здійснюють міжнародні перевезення дорогами області. Машини на постах вже пройшли бойове хрещення штормовими шквалами.

28,49  мільйона гривень
виділив Кабмін України для здійснення заходів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період із резервного фонду державного бюджету

— За необхідності додатково залучатимемо ще вісім автомобілів на ділянках доріг, де можливі ускладнення руху транспорту, — розповідає начальник УДСНС України в Чернівецькій області Едуард Братко. — Готові організувати і мобільні пункти обігріву, в яких усі бажаючі зможуть перечекати негоду. Окрім цього, установимо снігозатримуючі щити на дорогах, де під час хуртовин можливе утворення снігових заметів.

— Засобами проти ожеледиці сповна забезпечені аж до березня, — запевняє заступник начальника обласної Служби автомобільних доріг Петро Харлашко. — Гірше з пально-мастильними матеріалами: на перший раз вистачить, а далі поповнюватимемо запас зі своїх поточних видатків.

Машини високої прохідності допомагали в негоду іншим авто. Фото надане прес-службою УДСНС України в Чернівецькій області

Волинь. Негода зненацька не застала

Це результат того, що органи управління як місцевої виконавчої влади, так і дорожніх служб були завчасно попереджені про випадання снігу і зниження температури. Голова облдержадміністрації Борис Клімчук, зокрема, під час оперативної наради після оголошення штормового попередження наголосив: «Рух транспорту, безпека усіх перевезень, здоров’я людей — на це треба звернути увагу, щоб не допустити критичних ситуацій. Особливо це стосується пасажирських маршрутів — усіх без винятку. Водії мусять бути готові, а транспорт перевірений: робота механізмів, зимова гума, аптечки…»

У всіх підрозділах автодорожників було введене цілодобове чергування людей і техніки, що потрібна для обробки поверхні доріг під час ожеледиці. Як розповів начальник Служби автомобільних доріг в області Анатолій Посполітак, волинські шляховики заготовили 47,7 тисячі тонн піску для посипання доріг. Це 106% потреби. Ввезено в область і 3,5 тисячі тонн солі. Цього запасу має вистачити до лютого.

— З першим снігом в області для безпеки руху на трасах було задіяно 44 одиниці техніки, з якої 28 — комбіновані дорожні машини. Ті самі, що розкидають піщано-сольову суміш, — розповів заступник начальника Служби автомобільних доріг в області Юрій Ришкевич, для якого ніч із 25 на 26 листопада була без сну. — На дорогах загальнодержавного значення не було потреби обробляти лише траси Луцьк—Устилуг та ділянку Ягодин—Ковель.

Проте волиняни, успішно відбивши перший розвідувальний приступ зими, вже моделюють свої дії на майбутнє. Під час засідання обласної комісії з питань екологічно-техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій Анатолій Посполітак представив карту-схему реагування на надзвичайні ситуації у зимовий період. Її для області спільно розробили управління ДСНС, Служба автодоріг і ДАІ. На схемі визначені 32 майданчики для відстою транспорту, медпункти і порядок взаємодії профільних служб під час надзвичайних ситуацій. Цей документ вже відправлено в усі райдержадміністрації.

Хмельниччина. Важка техніка звільнила 27 фур

Через мокрий сніг з дощем та поривчастий вітер склалася несприятлива ситуація на дорогах області, ускладнився рух автотранспорту, порушилося енергозабезпечення та стабільна робота об’єктів життєзабезпечення людей. Вітер повалив кілька великих дерев у Кам’янець-Подільському, Славутському та Полонському районах. Рятувальникам довелося розпилювати й прибирати їх із доріг, аби відновити рух транспорту.

Поблизу села Гуменці на автотрасі Хмельницький—Кам’янець-Подільський склалася надзвичайна ситуація для пересування великогабаритних транспортних засобів: вантажівки зупинилися, створивши великий затор. Сюди пригнали важку снігоочисну техніку Служби автомобільних доріг і техніку підвищеної прохідності Міністерства оборони та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, за допомогою якої і відбуксирували 27 вантажних фур.

У місті Шепетівка та обласному центрі через велику кількість опадів утворилися підтоплення, з яких відкачали 627 кубометрів води.

У селі Григорівка Старокостянтинівського району сильний вітер зірвав покрівлю з даху школи, яку вже відновили.

Продовжуються роботи з відновлення електропостачання 130 населених пунктів, які були знеструмлені через спрацювання систем захисту ліній електропередач.

Тернопільщина. Найбільше проблем мають дорожники

25 листопада ледь не цілу добу мокрий сніг із сильними поривами вітру вирував на Тернопільщині.  Холод, сніговій та вітровій додали чимало клопотів-проблем краянам, комунальникам, працівникам енергомереж, дорожникам.

Через опади та сильний шквальний вітер без електрики залишилося понад 260 населених пунктів. В аварійному режимі знеструмлено більш як 130 ліній електропередач, 1130 трансформаторних підстанцій, пошкоджено майже 20 електроопор. Найбільше постраждала південна та східна частини області. Працівники ВАТ «Тернопільобленерго» виїхали в села й містечка проводити обходи й ліквідовувати пошкодження. Аби відновити електропостачання, залучили 52 бригади та 56 одиниць техніки.

Завідувач відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства Тернопільської міськради Олег Соколовський стверджує, що негода не застала зненацька його підлеглих. Вже ввечері, коли вона лише стартувала, провели засідання оперативного штабу за участю керівників комунальних служб, які причетні до утримання міста в належному стані. Визначили проблемні ділянки, які потребували посиленої уваги, а також розставили 30 ящиків із посипально-технічною сумішшю. Опівночі на вулиці міста виїхали шість плужно-щіткових механізмів, які очищали тротуари від снігу.  О 4-й годині ранку до роботи взялися три піскорозкидачі з підсиленим вмістом технічної суміші.

Дорожники області зазначають, що 25 листопада випало 4–6 см снігу, а в Кременецькому районі — до 20 см, що й спричинило короткотривалі незручності на об’їзній дорозі Кременця. Сильний вітер повалив дерева в Гусятинському, Теребовлянському, Підволочиському районах. Найбільше проблем шляховики мали під час негоди на ділянках автодоріг Тернопіль—Підволочиськ, Доманове—Ковель—Чернівці, а також Почаїв—Зборів, у Гусятинському районі — на автодорогах Гусятин—Копичинці та Гримайлів—Сатанів.

Певна річ, що через снігопад не було привітно на дорогах водіям. Працівники ДАІ кажуть, що значна частина власників автотранспорту завчасно не «перевзула» колеса з літньої на зимову гуму. Тож у час негоди на станціях, які займаються монтуванням коліс, вишикувалися черги. Зауважили й те, що в обласному центрі під час стихії істотно зменшилася кількість легковиків. Отже водії збагнули, що без потреби не варто виїжджати з гаража. Через неуважність та погану видимість, слизьку дорогу, певна річ, без дорожньо-транспортних пригод не обійшлося. Місцева преса назбирала з десяток таких незначних фактів.

Сторінку підготували Світлана ІСАЧЕНКО,
Валерій МЕЛЬНИК, Лариса КОНАРЕВА, Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

ПРОГНОЗ ПОГОДИ

Зима впевнено вступає в свої права

28 листопада у західних, північних та східних областях вдень буде 0…+2, вночі стовпчик термометра опуститься до -4…-6 градусів. На заході та півночі очікується мокрий сніг, на сході і в центрі — без опадів.

У південних областях без опадів, температура до +4, а вночі мороз до -3. У Криму на 1 градус тепліше. У Києві мороз — до -1 вдень і до -6 вночі.

29 листопада трохи потеплішає усюди, однак підвищення температури спричинить опади у вигляді мокрого снігу та снігу з дощем, повідомляє Гідрометцентр.

У суботу температура почне потроху знижуватися, опади залишаться тільки на заході та в Криму.