НОУ-ХАУ

Укрзалізниця впроваджує сучасні технології перевезень

Брак вантажних вагонів, проблеми з їхнім обігом, висока зношеність інвентарного парку можуть стати гальмом для розвитку не лише транспортної галузі, а й усієї економіки. Аби цього не сталося, Укрзалізниця і приватні оператори закуповують новий рухомий склад, ремонтують старий, модернізують систему обігу, скорочуючи простої та порожній пробіг.

Дивіденди від прискореного обігу

Останнім часом зростає ефективність використання вагонів Укрзалізниці, про що свідчить прискорення їхнього обігу порівняно з минулим роком на 0,34 доби. У середньому один вагон перебував в обігу 5,86 доби, а обіг навантаженого вагона у липні 2011 року  становив  2,89 доби. Окрім того, знижено більш ніж на чотири години час простою під однією вантажною операцією.

За словами начальника Головного комерційного управління Укрзалізниці Володимира Іващука, поліпшилися й показники використання локомотивного парку.  Усе це позначилося на обсягах перевезень: за 8 місяців 2011 року залізниця транспортувала майже 304 млн тонн вантажів, причому у внутрішньому сполученні — 165,6 млн тонн (+8,9% до відповідного періоду минулого року).

Найбільший приріст (+13,3%) становлять транзитні перевезення, зокрема й контейнерні. Загалом лише у першому півріччі перевезено 58,6 тис. контейнерів, що на 48% більше, ніж за відповідний період торік. Переважно це великотоннажні контейнери, для яких використовуються спеціалізовані фітингові платформи для перевезень імпортних, експортних та транзитних вантажів. 

Замість папірців — електронна накладна. Фото з сайту Укрзалізниці

Модернізація безробіття не примножить

З 1 липня цього року Укрзалізниця запровадила електронний документообіг при перевезенні вантажів у межах України. А вже 1 вересня закінчився перехідний період щодо обов’язкового переходу на  автоматизовану систему. Попри невеликий проміжок часу, протягом якого використовується безпаперова технологія, вже є позитивний результат. Зокрема, у 8-10 разів скоротився час на оформлення вантажу, оскільки клієнту для цього не треба їздити у товарні контори, а товарним касирам — повторно вводити дані з паперових накладних. Прискорюється й сам процес перевезення вантажу, оскільки вагони не затримуються в очікуванні оформлення документів.  Упродовж  серпня 2011 року в середньому за добу вивантажувалося  майже  17 тис. вагонів, що становить понад 108% до рівня минулого року.

— З часу запровадження системи електронного документообігу АС Клієнт УЗ до неї підключилося 8357 клієнтів, — повідомив В. Іващук. — Вони  отримали 5005 ключів для здійснення електронного цифрового підпису (ЕЦП) документа.  Загалом тільки  за перехідний період через систему АС Клієнт УЗ оформлено 99,4% документів. Ці два місяці і ми, і наші партнери працювали в напруженому ритмі. Усі вчилися працювати за новими правилами.

Залізниця розпочала й невдовзі закінчить заміну двох тисяч комп’ютерів на робочих місцях працівників станцій. Вивільнених фахівців звільняти не будуть. Переважна більшість з них перекваліфікується, адже обсяги перевезень зростають, а з ними й потреба в працівниках.

Клієнти залізничників (великі промислові підприємства) зі свого боку змінюють техніку, прокладають нові канали зв’язку. Однак для того, щоб налаштувати взаємодію їхніх автоматизованих систем із перевізниками, потрібен модуль погодження, який би допоміг їх зістикувати. Нині понад 50 великих підприємств дали згоду працювати через цей модуль, і половина з них вже його використовує: одні у випробувальному режимі, інші в промисловій експлуатації. Десь на кінець вересня буде охоплено решту підприємств.

— Сьогодні Укрзалізниця готова перейти на 100% оформлення перевізних документів у внутрішньому сполучення в електронному вигляді, — повідомив В. Іващук. — Однак нас стримує неготовність державних контролюючих органів до взаємодії із залізницею електронними засобами. Нині неможливо оформити електронну на?кладну на перевезення у внутрішньому сполученні через порти, оскільки українські митники не готові перейти на електронну печатку. Та й інші контролюючі служби видають супровідні документи (карантинні, фітосанітарні, екологічні сертифікати) в паперовому вигляді. Аби усунути ці перешкоди, ми підготували низку пропозицій, які мають врегулювати проблемні питання. Сподіваємося, деякі з них вирішаться під час зустрічі з керівництвом Державної митної служби, яка планується найближчим часом.

До сусідів з електронними документами

Після першої фази (оформлення накладної в електронному вигляді) і переходу на повний електронний документообіг (гендиректором Укрзалізниці затверджена Дорожня карта такого переходу до кінця 2012 року) наступним кроком стане впровадження електронного документообігу в міжнародних перевезеннях. Вже нині є певні домовленості з російськими та білоруськими залізничниками.

— Почнемо з пілотних проектів, — поділився планами начальник Головного комерційного управління Укрзалізниці. — Уже визначили полігон на Південній залізниці (Харків-сортувальна — Козача Лопань — Бєлгород), де  в наступному році усі передаточні документи між українською та російською залізничними адміністраціями будуть оформлювати в електронному вигляді. Спочатку це буде поширюватися на порожні вагони, а згодом і на завантажені.

Зростає й кількість електронних документів на перевезення вантажів між українською  та білоруською залізницями. Якщо в липні 2010 року з Білорусі в електронному вигляді надходило лише 40% перевізних документів, то у липні нинішнього їх кількість досягла 86,2%. Планується, що у вересні-жовтні цього року на зустрічі з білоруськими колегами фахівці головного комерційного управління Укрзалізниці опрацюють план заходів з поступового впровадження повного електронного документообміну у вантажних залізничних перевезеннях між сусідніми країнами.

КОМПЕТЕНТНО

Борис КОЛЕСНІКОВ,
віце прем’єр-міністр  — 
міністр інфраструктури

— Підсумки цього нововведення ми підіб’ємо наприкінці другого півріччя. Однак вже нині сумніватися у необхідності запровадження безпаперового документообігу не доводиться, адже менеджмент у цій сфері з часів Кагановича мало змінився. Досі залишалося нагромадження із кількох десятків різноманітних інституцій, які давно віджили себе і лише гальмували розвиток перевезень. Нині серед  партнерів Укрзалізниці — низка провідних міжнародних компаній, тож вона має відповідати світовим стандартам такої співпраці.