Українська енергетична конференція зібрала у столиці чимало фахівців галузі й представників країн, які є чи можуть бути потенційними інвесторами нашої країни. Тож участь у роботі зібрання Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана й Надзвичайного та Повноважного посла США в Україні Джеффрі Пайєтта нікого особливо не здивувала.

Наміри влади відійти від сировинного типу економіки, зміцнивши її за допомогою збільшення частки доданої вартості, заслуговують на увагу. «Ми дуже хочемо, щоб кожен долар, кожне євро, кожна гривня, які інвестують в економіку, були успішними. Ми зацікавлені в цьому. Ми зацікавлені не тільки в обсягах інвестицій. Ми зацікавлені в тому, щоб ви були успішними, щоб ваш досвід став прикладом для інших компаній бути присутніми в Україні», — ці слова Володимир Гройсман адресував саме міжнародним партнерам.

Володимир Гройсман прагне максимально спростити умови для бізнесу. Фото з Урядового порталу

Він констатував, що за останні два роки в державі ухвалено важливі рішення, які відкривають шлях подоланню системних проблем країни, зокрема у секторах дерегуляції, ефективної боротьби з корупцією, а також започаткуванню фундаментальної реформи судової системи. Скажімо, створено необхідну законодавчу платформу для ефективної боротьби з корупцією, починають працювати новостворені антикорупційні органи. Нещодавно Верховна Рада дала старт судовій реформі.

«За кілька років Україна матиме доступну систему судочинства, відкриту, прозору систему, яка захищатиме права людей і встановлюватиме справедливість у нашій країні. Уряд підтримуватиме цю реформу, щоб якомога швидше в Україні постав справедливий суд», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Прем’єра.

На його переконання, один із перших кроків уряду в цьому напрямі — встановлення ринкової ціни на газ, що в перспективі дасть змогу створити справжні ринкові умови в галузі енергетики. А ухвалення парламентом закону про ринок електроенергії глава уряду прогнозує на осінь.

Розпочав уряд і приватизацію одного з найбільших державних підприємств — Одеського припортового заводу — та продовжує призначення менеджменту українських компаній, обраних у результаті відкритого конкурсу.

При цьому Кабінет Міністрів адекватно реагуватиме на будь-які спроби зашкодити прозорій приватизації, яка має перейти в активну фазу в другій половині 2016 року. Прем’єр припускає, що будуть спроби протидії чесному продажу державних активів. Приватизація, наголосив Володимир Гройсман, має бути публічною, без преференцій.

Прем’єр-міністр зазначив, що Національний банк здійснює валютну дерегуляцію, та висловив сподівання, що цей процес буде успішним і в подальшому. До того ж Кабінет Міністрів не пориває співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Крім того, з 1 серпня всі державні закупівлі здійснюватимуть через систему публічних електронних закупівель ProZorro, зауважив Володимир Гройсман. «Це означає, що у компаній України з’являються ще можливості конкурентної участі в процесах виготовлення продукції та її продажу для державних потреб», — уточнив він.

Цікавою видалася й інформація Володимира Гройсмана про те, що невдовзі при Прем’єр-міністрі буде створено Офіс супроводження інвестицій. За його словами, він «розумітиметься на всіх питаннях, які потрібно вирішувати, щоб у бізнесу не виникало додаткових потреб».

Оголосив Прем’єр і про ліквідацію до 1 липня надмірних контролюючих структур: «Уряд і я як Прем’єр-міністр абсолютно не сприймаємо будь-якого тиску на бізнес і готові щодня захищати тих, хто, можливо, ще потерпає від різних контролюючих структур».

«Ми змінюємо норми, змінюємо вимоги; ми забезпечуємо прозорість щодо надання публічних послуг; ми визначили для себе пріоритетом забезпечення утримання макроекономічної стабільності, економічного зростання. Ви нам потрібні. І для цього ми готові робити все, щоб кожен ваш крок в Україні був успішним, — запевнив Володимир Гройсман представників бізнесу. — Ми як влада робитимемо все задля того, щоб ліквідувати будь-які перешкоди на вашому шляху».

Йшлося й про перспективи наступного опалювального сезону, для чого НАК «Нафтогаз України» планує вже в першій декаді липня істотно збільшити імпортні закупівлі газу для закачування до підземних сховищ. Як повідомляє УНІАН, про це розповів очільник компанії Андрій Коболєв. Переговори ведуть як з європейським країнами, так і з Росією. Все залежатиме від цінової пропозиції.

Компанія спочатку закуповуватиме газ для закачування у сховища власним коштом, а після 20 липня там розраховують проводити закупівлі за допомогою кредиту ЄБРР, з яким НАК затверджує необхідні умови закупівель. Крім того, в «Нафтогазі» сподіваються, що Світовий банк ухвалить рішення про надання восени 500 мільйонів доларів кредиту, які спрямують на фінансування поставок природного газу до нашої країни.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»