Минулими вихідними телевізійний ефір та стрічки новин від інформаційних агентств важко було уявити без повідомлень про перебіг подій у столиці, активізацію Євромайдану та аналіз можливих наслідків. Попри велелюдні зібрання й блокування урядового кварталу, країна повинна працювати, а державний апарат просто зобов’язаний виконувати свої функції для життєзабезпечення економічного й соціального життя. Деякі слушні думки урядовців ми й пропонуємо увазі наших читачів.

Снігопад завдав клопоту і мітингувальникам, і комунальникам. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Стратегічного рішення ніхто не скасовував — ми йдемо в Європу»

Перший віце-прем’єр-міністр Сергій АРБУЗОВ:

— Угоду про асоціацію України з ЄС обов’язково буде підписано. Таку впевненість висловив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов: «Ми підпишемо через місяць, через два підпишемо. Стратегічного рішення ніхто не скасовував — ми йдемо в Європу».

Сергій Арбузов нагадав, що зрив підписання документа стався через неготовність Євросоюзу компенсувати втрати України в умовах жорсткого торговельно-економічного натиску Російської Федерації, через який українсько-російський товарообіг скоротився на 25%, а низка підприємств на сході країни опинилися на межі зупинки.

«З боку ЄС нам запропоновано було 610 мільйонів євро, а, за нашими розрахунками, Україна мала отримати можливість запозичень не менше ніж на 10 мільярдів, — сказав урядовець. На його думку, Україні треба було заздалегідь зафіксувати у відповідних документах можливість отримання позик, повідомляє УНІАН.

«До 2020 року зробимо нашу країну повністю енергонезалежною»

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард СТАВИЦЬКИЙ:

— Підвищувати тарифи для населення на сьогодні немає ніякого сенсу, запевнив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Попри акції протесту та блокування роботи уряду, в Україні не буде спостерігатися перебоїв у постачанні електричної енергії, газу та гарячої води в будинки громадян.

Ось як його позицію передає Gazeta.ua, на яку посилається УНІАН: «Хочу від себе особисто запевнити, що в кожному будинку буде світло, тепла вода, природний газ і все буде добре».

Коментуючи чутки про можливе підвищення тарифів для населення через вимоги МВФ, Едуард Ставицький наголосив, що поки що Україна не впровадила свою енергетичну стратегію, в цьому немає жодного сенсу: «Це питання енергоефективності, енергозбереження, збільшення видобутку власного газу та програми газозаміщення. Тільки після того, як ми знайдемо відповіді на ці питання, ми зможемо розрахувати, якими будуть тарифи для населення».

Профільний міністр також висловив упевненість, що Україна стане повністю енергонезалежною країною. «За нашою стратегією до 2020 року ті напрямки, які ми зараз реалізуємо, вплинуть на те, що ми повністю забезпечимо себе видобуванням власного газу. Також ми реалізуємо програми з енергоефективності, енергозаміщення і газозаміщення. І до 2020 року зробимо нашу країну повністю енергонезалежною», — уточнив він.

Уряд день у день працює і над питанням зниження цін на закупівлю російського газу. «За останні 3,5 року ми вже багато зробили, щоб зменшити обсяги закупівель російського газу за тим жахливим контрактом, який було підписано в 2009 році. За тією ціною ми зараз, на жаль, отримуємо газ по 535 доларів. Мінус 100 доларів знижки за базу Чорноморського флоту. У результаті ми отримуємо газ по 435 доларів. Це найвища ціна серед усіх країн Європи», — констатував урядовець.

 «Державний бюджет має стабільні надходження»

Міністр доходів і зборів Олександр КЛИМЕНКО:

— Невдовзі уряд направить бюджет наступного року на розгляд до Верховної Ради. «Ми сьогодні відпрацьовуємо ті варіанти, щоб чітко розуміти картину 2014 року і ті ризики, які можуть виникнути. І сьогодні ми вже бачимо, як їх можна уникнути», — уточнив міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

За словами урядовця його відомство вже подало Міністерству фінансів усі розрахунки, що стосуються податкових і митних питань, зокрема і єдиного соціального внеску.

При цьому Олександр Клименко висловив упевненість, що бюджет України на 2014 рік буде ухвалено. «Я вважаю, що уряд чітко сформулює їх ризики та в дуже стислі терміни відправить бюджет у Верховну Раду. І я сподіваюся, що його буде ухвалено».

Коментуючи паузу, яку взяла Україна в питанні підписання Угоди з ЄС, Олександр Клименко пояснив, що припинення є лише можливістю якіснішого діалогу, спрямованого на захист українських підприємців. При цьому він зазначив, що це не означає припинення роботи в цьому напрямку.

«Наприклад, ми сьогодні спілкуємося з профільним комісаром з митних і податкових питань. У нас є дорожня карта, де ми чітко прописали питання податкового та митного блоків, над якими сьогодні працюємо», — передає РБК-Україна слова міністра.

Він також заявив, що українська сторона на сьогодні працює над таким важливим для бізнесу питанням, як інститут Уповноваженого економічного оператора. Він дасть вітчизняним підприємцям змогу заощадити час і гроші для просування своїх товарів на європейських ринках.

У розмові з ведучим телемарафону Олександр Клименко підкреслив, що ситуація, яка склалася в Україні, зокрема на столичному Майдані Незалежності, не позначилася на роботі очолюваного ним відомства — воно сьогодні забезпечує стабільну роботу в державі.

«Всі митні пункти пропуску працюють, сервісні центри обслуговування платників податків працюють. Вони надають адміністративні послуги, надають консультації», — розповів міністр доходів і зборів, додавши, що державний бюджет має стабільні надходження.

Крім того, Олександр Клименко висловив подяку тим громадянам України, які виконують свій громадянський обов’язок і платять податки.