РОБОЧА ПОЇЗДКА

Віктор Янукович на харківському «Турбоатомі» говорив про масштабну модернізацію енергетичної галузі

У селі Веселе Первомайського району Президент взяв участь у церемонії початку буріння  першої пошукової свердловини «Біляївська-400». Цей проект реалізують на Харківщині згідно з договором про спільну діяльність ДК «Укргазвидобування» і компанії «Шелл». Успішна реалізація проекту, як зазначив глава держави, дасть змогу збільшити енергетичну незалежність України.

Віктор Янукович пообіцяв стабільні замовлення на харківські турбіни протягом багатьох років. Фото Олега МАРКЕВИЧА

У ході робочої поїздки Віктор Янукович також ознайомився з виробничими потужностями й зустрівся з трудовим колективом одного з провідних турбобудівних підприємств України — ВАТ «Турбоатом», яке виготовляє парові турбіни для атомних електростанцій Німеччини, Угорщини, Болгарії, Фінляндії і країн СНД. Його вироби успішно експлуатують у 45 країнах світу. Дохід від реалізації продукції за 9 місяців 2012 р. становив 1043 млн грн, з темпом зростання до відповідного періоду 2011 р. 108,1%, а питома вага експорту в загальному обсязі реалізації склала 64,5%. «Турбоатом» включено до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави.

Наприкінці відвідин заводу глава держави поспілкувався під час брифінгу з журналістами. Відповідаючи на запитання власного кореспондента «Урядового кур’єра» щодо перспектив розвитку промислового потенціалу Ук?раїни, зокрема енергомашинобудування, Віктор Янукович розповів:

«Коли ми зустрічалися з робітниками «Турбоатома», я сказав про те, що внутрішній ринок України для енергомашинобудування сьогодні сприятливий, тому що почали модернізувати наші електростанції: і теплові, і гідроелектростанції, і атомні. А продукція «Турбоатому» на 100% відповідає модернізації наших підприємств електроенергетики. Тому «Турбоатом» буде забезпечений замовленнями, як мінімум, років на 20—25».

Президент підкреслив, що зростання внутрішнього попиту сприятиме цьому заводу і, в цілому, підприємствам енергомашинобудування в Україні та нашій економіці. «Ми добре розуміємо, що менше ми будемо залежні від зовнішнього ринку, то надійніше у нас буде розвиватися промисловість і економіка. Чудово, що постійно зростають заробітні плати. В цьому році на «Турбоатомі» вже зросла заробітна плата приблизно на 15%. Це означає, що будемо мати більші відрахування у Пенсійний фонд, з’явиться можливість піднімати пенсії. Тобто шлях обрано правильний: нам потрібна стабільність, потрібні професіонали в кожній галузі, на кожному підприємстві, які здатні були б досягати мети, яку ми перед собою поставили», – резюмував Президент.

Цього ж дня глава держави взяв участь у церемонії відкриття реконструйованого басейну Харківського палацу ди?тячої та юнацької творчості і вручив сертифікат на спеціальне обладнання.