Реформування митних органів за стандартами Європейського Союзу, спрощення митних процедур та збільшення надходжень митних платежів — ці аспекти були в центрі уваги наради, яку Прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів з керівниками відповідних державних органів та їхніх структурних підрозділів.

Як подолати корупційні схеми, що й досі існують у цій царині? «Ні країну, ні мене особисто не влаштовує ситуація на нашій митниці», — чітко окреслив свою позицію глава уряду. Тому всі учасники зібрання погодилися, що митницю необхідно детінізувати й реформувати роботу електронних систем, максимально, наскільки це можливо, усунути людський чинник.

За розрахунками експертів, у тіньових потоках перебуває не менш ніж 20% усіх платежів, які здійснюють на митниці. Внаслідок цього щороку державний бюджет країни недоотримує близько 50 мільярдів гривень. Тоді як лише дефіцит Пенсійного фонду в Україні становить 80 мільярдів гривень.

Зрозуміло, що таким критичним станом справ Володимир Гройсман не вдоволений: «Для мене це очевидно — контрабандисти, митники, які нечесні, забирають у пенсіонерів можливість отримувати нормальну пенсію, забирають у держави можливість розвивати власну економіку і змушують нас шукати шляхи зовнішніх запозичень. Вважаю, що це абсолютно неприйнятно».

Фото Володимира ЗAЇКИ.

Саме тому завдання, за словами глави уряду, полягає у виконанні простих і зрозумілих кроків: щонайбільше за квартал, за три місяці, побудувати якісну систему управління ризиків, ліквідувати тіньові схеми, провести якісний моніторинг, забезпечити технічними засобами митні переходи, побудувати якісну взаємодію з прикордонною службою та з іншими правоохоронними структурами. Також важливо усунути передумови для корупційних дій.

Учасники наради окреслили пріоритетні сфери реформування української митниці, з-поміж яких: спрощення митних процедур, приведення процедур у відповідність до європейських стандартів, розбудова інфраструктури, модернізація, переведення сервісів в електронний формат, запуск системи «єдиного вікна» та вдосконалення обміну інформацією із закордонними колегами. Також необхідно призначити керівника митної служби. У цьому контексті Володимир Гройсман наголосив: «Кандидатура керівника митниці має бути фаховою і безкомпромісною».

За результатами обговорення визначено першочергові кроки реформи митниці, зокрема: вдосконалення автоматизованої системи управління ризиками, запровадження автоматизованого розподілу декларацій і відеоспостереження під час здійснення митних процедур, а також запровадження системи «єдиного вікна». Сторони також погодили рішення про формування інституту митного аташе України у Китаї.

Глава уряду доручив упродовж двох тижнів знайти рішення щодо доопрацювання автоматизованої системи управління ризиками: «Маємо його ухвалити і знайти ресурс для впровадження системи».

Також Володимир Гройсман дав доручення створити робочу групу з урегулювання питання забезпечення відеофіксації оглядів на митниці, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«План ми окреслили. Тепер цей план потрібно реалізувати, — наголосив Володимир Гройсман. — Показниками нашого результату стануть поліпшення клімату і збільшення надходження до держбюджету. Ми ухвалили рішення: всі платитимуть до бюджету чесно, і ніхто на цьому не зароблятиме».