Що таке блокування державних установ, співробітники нашої редакції відчули вчора на власній шкірі. Всі підходи до урядового кварталу, де й розташована редакція, вранці виявилися щільно заблокованими притиснутими один до одного й до стін будинків автобусами, шеренгами міліції та живими ланцюгами мітингувальників. Люди у формі перекрили вулиці Садову, Шовковичну, Липську, Інститутську, прохід із Маріїнського парку на вулицю Грушевського. Натомість протестувальники розмістилися буквально перед служивими, намагаючись перешкодити людям потрапити до державних установ. 

Через паркан —  і на роботі

Першим бажанням у багатьох було також піддатися настроям борців за свободу, плюнути під ноги, розвернутися й піти собі геть подалі від гріха. Особливо коли стало зрозуміло, що крізь свої пікети учасники акції пропускати нікого не збираються. «Раби йдуть на роботу», — чулося звідусіль осудливе улюлюкання. З ними можна було сперечатися, показувати журналістські посвідчення, доводити власну правоту. Комусь це вдавалося, комусь — ні. Кілька наших колег так і не змогли пробитися крізь міцні кордони. А деякі дівчата вже на робочих місцях нервово капали корвалол, намагаючись оговтатися від стресу, розповідаючи про гнітюче враження, залишене від спілкування з юрбою.

«Я безробітний, мені все одно», — чули одні, логічно відповідаючи: «То що, мені теж ставати безробітним?» Не мудруючи лукаво, більшість колег вирішила домовлятися з міліціянтами, бо їхні дії видалися у тій ситуації набагато свідомішими від психології натовпу. Вони навіть підсаджували й подавали жінкам руки, допомагаючи перелізати через огорожу. Що важко сказати про дії мітингувальників, які мало не в кожному вбачали якщо не особистого ворога, то принаймні помічника провладного депутата.

Можна, звичайно, зрозуміти все, мовляв, форс-мажор і таке інше. Не ясно лише, чому у спробах агітації за європейський вибір, заснований на принципах свободи, одні намагаються обмежити цю свободу для інших? Безробітний ти чи ні — то твоя особиста справа, й інших це жодним чином не стосується.

Цікаво, якої заспівають ці безробітні, коли їхні батьки вчасно не отримають заробітну плату, а бабусі й дідусі — пенсії? Навряд чи ті подякують нащадкам за веселе й гамірне, з одного боку, і досить недолуге — з іншого блокування роботи державних установ.

Ситуація вимагає спокою, а не свавілля

Чергове засідання уряду Прем’єр-міністр Микола Азаров розпочав з aналізу останніх подій у нашій державі. Передусім він нагадав, що у вівторок Верховна Рада більшістю голосів висловила довіру Кабінету Міністрів. І всі, хто поважає європейські демократичні цінності, мають прийняти це як правовий факт. «Ми вдячні народним депутатам за дуже важливе та зважене рішення, прийняте у напруженій ситуації. Звертаюся до громадськості, всіх політичних сил із закликом припинити ескалацію політичної напруги, відчути нарешті відповідальність за долю народу, за мирний розвиток України», — заявив глава уряду.

Водночас він звернув увагу, що окремі політичні сили, не маючи жодного конструктивного плану, скеровують вуличні протести на насильство, протиправне захоплення адміністративних і громадських будівель, перешкоджають роботі державних установ: «Це кримінальний злочин. Хочу запитати так званих лідерів вуличних протестів: хто візьме на себе відповідальність за ці злочини? Хто готовий нести кримінальну відповідальність? Я вимагаю, щоб так звані лідери не ховалися за спини людей, а публічно і чітко заявили: хто персонально за все це відповідає? І людям хочу сказати: ваші ватажки штовхають вас на злочин. Вони будуть намагатися сховатися за депутатську недоторканність, а вам ховатися нема за кого. А відповідальність неминуча. Тому зупиніться і не чиніть цього».

Микола Азаров запевнив, що влада готова забезпечити будь-які мирні й законні форми протесту. Це стосується і мирних пікетувань тих органів влади, до яких є претензії. Такі протести влада охоронятиме, захищаючи права громадян, заявив Прем’єр. Водночас він висловив вимогу припинити свавілля й беззаконня, проводячи акції протесту у формах, передбачених Конституцією і законами України.

«Усі гострі питання і складні проблеми, що виникли, ми розв’яжемо. Усі непорозуміння вирішимо. Вирішимо справедливо. Я це обіцяю. Всі, хто винен у протиправних діях, відповідатимуть. Відповідатимуть згідно з нашими законами. Тільки вирішувати все треба у спокійній обстановці. Не на вулиці, а у відповідальному діалозі. Уряд до такого діалогу готовий. Я особисто готовий взяти в ньому участь», — наголосив Прем’єр.

Нарешті за останні дні уряд розпочав приймати важливі для держави рішення. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Подяка тим,  хто працює

Довіра, висловлена урядові Президентом та парламентом, дає змогу зосередитися на вирішенні нагальних державних питань для стабілізації соціально-економічного становища в Україні.  Бо погіршення стану світової економіки й різке скорочення експорту товарів до Росії негативно позначилися зокрема на наповненні державного та місцевих бюджетів, а також на бюджетах соціальних фондів. Так, за результатами 11 місяців, зростання доходів держбюджету становило 1% замість запланованих торік у грудні 6%. При цьому держбюджет недоотримав близько 3 мільярдів гривень із податку на прибуток — до факту минулого року надходження скоротилися на 4,5%. На 13 мільярдів гривень менше від запланованого зібрано податків за зовнішньоекономічну діяльність.

Попри фінансові та політичні труднощі Кабінет Міністрів, центральні та місцеві органи влади вживають заходів для безперебійного фінансування захищених статей бюджету, підкреслив Микола Азаров. Протягом цього місяця видатки на виплату пенсій становитимуть близько 22 мільярдів гривень, а на виплату різних державних допомог, пільг, гарантій і компенсацій та субсидій — понад 4 мільярди.

«Кошти, необхідні для фінансування зарплат, пенсій, стипендій тощо не створюються на вулицях, тим більше на вуличних протистояннях. Тому я ще і ще раз запитаю організаторів цих протистоянь: ви що, не розумієте, що уряд щодня вирішує життєво важливі для людей питання? Що людям потрібно тепло в будинках, захист від надзвичайних ситуацій, безперебійне постачання всім необхідним великих міст тощо?» — поставив риторичне запитання Прем’єр.

Серед першочергових завдань Микола Азаров визначив підготовчу роботу для стабільного та безперебійного фінансування бюджетних видатків наступного року. Так, для забезпечення виплат пенсій із 4 січня потрібно накопичити кошти ще у грудні, адже у перші тижні нового року надходження до бюджету традиційно незначні.  «Отже, саме зараз блокування урядових органів рівнозначно блокуванню виплат пенсій 13 мільйонам пенсіонерів, виплат державної допомоги 4 мільйонам сімей з дітьми, малозабезпеченим, молодим мамам, дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім’ям тощо», — дорікнув глава уряду. Тож завдання всіх органів влади — не допустити затримок із фінансуванням соціальних видатків. Цей процес не повинні зірвати жодні перешкоди.  

У цьому контексті він звернув увагу окремих місцевих громад Західної України, де місцева влада фактично припинила роботу задля участі у протестах. «Така аморальність і безвідповідальність місцевих чиновників може призвести до того, що на центральному рівні кошти буде виділено, проте на місцевому рівні вони, у зв’язку з непрацюючою місцевою владою, просто не дійдуть до отримувачів», — підкреслив Прем’єр.

Хоч більшість працівників місцевих органів влади і комунальних служб чесно виконують свої обов’язки: «Я вдячний цим людям, які виявляють високу відповідальність і витримку в напруженій ситуації у цих містах». За приклад Микола Азаров навів ситуацію зі знеструмленням кількох десятків населених пунктів у різних областях внаслідок складних погодних умов та оперативну ліквідацію цих аварій. За це окрему подяку від уряду отримали перший віце-прем’єр Сергій Арбузов і віце-прем’єр Олександр Вілкул, які змогли організувати роботу та безперервний контроль над подоланням надзвичайної ситуації.

Бюджет і кадри

Головним стратегічним завданням уряду залишається формування бюджету на наступний рік. Соціально-економічні орієнтири політики 2014 року нещодавно окреслив Президент, тож Прем’єр розклав по пунктах основні напрями роботи.

Так, бюджет 2014 року має бути орієнтованим на розвиток регіонів: повинно тривати і нарощуватися державне фінансування будівництва та капітального ремонту об’єктів соціальної інфраструктури. Необхідно значно збільшити обсяги фінансування ремонту і будівництва місцевих доріг, забезпечивши належне організаційне виконання цього завдання. Для цього нарешті потрібно здійснити давно назрілу реорганізацію Укравтодору.

Деталізовано й завдання у сфері охорони здоров’я: виплати надбавок за обсяг та якість виконаної роботи медичним працівникам, які надають первинну медичну допомогу; виплати надбавок медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги, передбачених Законом України «Про екстрену медичну допомогу»; відкриття перинатальних центрів не менш ніж у 5 регіонах (Волинській, Львівській, Тернопільській, Черкаській, Чернівецькій областях), започаткування створення таких центрів не менш ніж у 7 регіонах (Вінницька, Київська, Закарпатська, Івано-Франківська, Херсонська, Сумська області та Київ); утворення єдиних регіональних оперативно-диспетчерських служб із використанням сучасних GPS-технологій.

«Підкреслюю, що кожен міністр має конкретний перелік завдань на наступний рік. Забезпечення їх виконання вимагатиме від кожного члена уряду повної самовіддачі та слідування принципам командної роботи. Вимоги до ефективності роботи міністрів будуть високими, а відповідальність за досягнення результату — персональною. Уряд повинен працювати без збоїв, як добре злагоджений механізм. Так, нам вдалося далеко не все із задуманого. Хто не впорався із завданнями, не отримав довіри суспільства, зробив помилки — повинен відповідати. Відповідати перед суспільством і перед законом. Кадрові висновки ми теж зробимо і внесемо їх на розгляд Президентові», — заявив Микола Азаров.

Юрій МЕДУНИЦЯ,  Вадим ПРОЦИШИН,  «Урядовий кур’єр»

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо інформації про склад сім’ї (проект Закону);

♦ Про охорону озонового шару (проект Закону);

♦ Про затвердження Положення про Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку надання Кабінетом Міністрів України дозволу на використання запатентованого винаходу (корисної моделі), що стосується лікарського засобу (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про підписання Додаткової угоди між Урядом України та Європейським Союзом, представленим Європейською Комісією, про внесення змін до Угоди про фінансування програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» від 19 грудня 2012 року (розпорядження уряду).