НА ЧАСІ. Із заплутаними процедурами в системі державної реєстрації речових прав на нерухомість і свавіллям чиновників стикався чи не кожний. А недостатня захищеність персональних даних нерідко ставала інструментом незаконного відчуження майна і рейдерства. З початку року Держреєстр прав на нерухомість запрацював по-новому. Відкритий доступ до даних про майно, зокрема державне і комунальне, нині можуть отримувати і фізичні, і юридичні особи. І хоч систему надання інформації в режимі он-лайн ще відпрацьовують, нововведення має завдати серйозного удару по бюрократії й корупції. 

Люди сподіваються, що повна загальнодоступна інформація про власників прав на нерухомість, у тому числі й про відсутність обтяжень на майно, спростить процедуру оформлення і дасть змогу уникнути зайвих проблем. А поки процес лібералізації реєстру нерухомості й оптимізації доступу до нього триває, люди самотужки реалізують свої законні права і долають перепони. Чимало звернень із цих питань було на урядову «гарячу лінію» у січні-лютому.

Так, житель Роздільної на Одещині просив допомогти із заміною свідоцтва про право власності на земельну ділянку із зазначенням її адреси. За інформацією реєстраційної служби Великомихайлівського міжрайонного управління юстиції в Одеській області, до Держреєстру внесено зміни й видано заявнику нове свідоцтво про право власності на ділянку. Під час зворотного зв’язку він повідомив, що питання вирішене.

Люди сподіваються, що повна загальнодоступна інформація про власників прав на нерухомість дасть змогу уникнути зайвих проблем. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Житель Дніпропетровська скаржився на порушення термінів реєстрації речових прав на нерухомість юридичної особи. За інформацією реєстраційної служби ГУ юстиції у Дніпропетровській області, державним реєстратором прав на нерухоме майно сформовано відповідне свідоцтво і витяг із Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

Киянин просив посприяти у реєстрації речових прав на готельний комплекс. Державна реєстраційна служба повідомила, що реєстраційною службою ГУ юстиції у м. Києві прийнято рішення про реєстрацію прав власності на цей комплекс, сформовано свідоцтво і витяг із Держреєстру. Під час зворотного зв’язку обидва заявники підтвердили, що документи отримали.

Громадян цікавлять порядок і процедура реєстрації прав на нерухомість для переселенців із АР Крим та Донбасу. Зокрема заявники запитують, чи можуть вони сподіватися на винятки через непередбачені обставини.

Законом «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» із січня 2013 року запроваджено єдину систему по всій території України. Фахівці Укрдержреєстру пояснюють, що цей порядок чинний на всій без винятку території України, інше — не передбачено.

Згідно із Законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та урядовою постановою №226 «Питання державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, яке розташоване на тимчасово окупованій території» державну реєстрацію прав на нерухомість та їх обтяжень, ведення реєстраційних і облікових справ, вчинення інших реєстраційних дій щодо нерухомості, розташованої на території АР Крим та м. Севастополя, здійснюють органи держреєстрації прав Херсонської та Запорізької областей. Заяви на державну реєстрацію речових прав на нерухомість, розташовану в межах Луганщини й Донеччини, фізичні та юридичні особи можуть подавати до будь-якого органу держреєстрації прав на території області, у межах якої розташоване майно, або до органів держреєстрації у Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській, Сумській та Чернігівській областях.

Загалом за період із 16 по 22 лютого на урядову «гарячу лінію» надійшло 27 607 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 282 звернення.

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.