Уряд спрямував 300 мільйонів гривень на компенсацію відсоткової ставки для малих і середніх сільгосппідприємств. На друге півріччя 2015 року, за умови стабілізації фінансової ситуації, уряд передбачить і компенсацію відсоткової ставки на придбання вітчизняної сільгосптехніки. Про це Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив під час учорашньої робочої поїздки на Київщину.

У селищі міського типу Дослідницьке, що у Васильківському районі, він оглянув вітчизняну сільськогосподарську техніку. Посеред поля Арсеній Яценюк спілкувався з директором Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки й технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого — Володимиром Кравчуком.

Він розповів про головні напрацювання його наукової установи: на полі стояли модернізовані трактори і сівалки для сівби кукурудзи та сої. Фахівець пояснив Прем’єру, що завдяки впровадженню потужних двигунів на 20% зростає потужність тракторів, збільшуються їхні можливості для роботи з різними сільськогосподарськими знаряддями й машинами. Наприклад, нові сівалки українського виробництва адаптовані для використання в малих і середніх господарствах та мають підвищену технологічність.

АПК очікує збільшення іноземних інвестицій і довгострокових кредитів. Фото з архiву редакцiї

Техніку, призначену для таких підприємств, Арсеній Яценюк оцінив позитивно: «Великі агрохолдинги можуть собі дозволити дорогу техніку, яку отримують за лізингом. А малий фермер, який не має доступу до міжнародних фінансових ринків, потребує української техніки».

Глава уряду нагадав, що Кабінет Міністрів у програмі діяльності означив два пріоритети: розвиток енергетичного сектору та продовольча політика. Торік, за його словами, аграрний сектор продемонстрував зростання на 16%. Україну він назвав ключовим гравцем на світовому ринку продовольства. А контроль світового ринку продовольства, постачання дешевих і якісних продуктів харчування в Україну — це нові можливості для нашої держави. Є лише одне «але»: потрібні інвестиції та дешеві кредити.

Арсеній Яценюк поінформував Володимира Кравчука, що Кабмін працює над тим, аби світові кредитні агентства давали змогу великим українським компаніям отримувати товарні кредити у вигляді іноземної сільськогосподарської техніки. За доказ він навів бесіду із американськими партнерами: «Агентство з міжнародного розвитку Сполучених Штатів дізналося нашу думку щодо того, яким чином потрібно посилити кооперацію в аграрному секторі. США будуть зацікавлені в постачанні техніки в Україну, а ми зацікавлені в тому, щоби мати довгостроковий кредит, низьку відсоткову ставку й ефективну техніку, яка дасть змогу більше зібрати, продати й заробити».

Уже під час зустрічі з представниками сільськогосподарських підприємств Прем’єр говорив про те, що Україна може заполонити європейський ринок своєю сільгосппродукцією. «За собівартістю вона конкурентна, навіть незважаючи на те, що ЄС дотує своїх виробників, — сказав він. — Великі агрохолдинги отримали мільярдну допомогу від держави, побудували великі бізнеси. Зараз необхідно допомогти малим і середнім сільськогосподарським підприємствам. Для мене це й економічне, і політичне, і соціальне питання».