Нашого цвіту по всьому світу. За межами України перебувають чимало українських громадян, які подорожують, навчаються, працюють чи тимчасово проживають за кордоном.

Тож на сторожі їхніх прав і законних інтересів, підтримання зв’язків з батьківщиною стоїть держава Україна. Перш за все МЗС України та закордонний дипломатичний корпус. Використовуючи весь інструментарій міжнародного права, спираючись на Конституцію України, вони забезпечують  захист усім громадянам незалежно від статусу і мети їхнього перебування за кордоном.

Як повідомили в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, від початку року до МЗС України  на розгляд скеровано близько 700 звернень, з яких майже 19% стосуються надання допомоги при виникненні надзвичайних  чи  непередбачуваних ситуацій (втрати документів, спадкування майна за кордоном тощо).

Однак варто знати, що представники дипломатичних і консульських установ України не є суб’єктами кримінального чи цивільного процесу і не можуть брати участі в розгляді справ як адвокати, захисники, постійні представники інтересів. Проте у випадку затримання чи арешту вони сприятимуть у пошуку кваліфікованого захисника й забезпеченні безоплатною правовою допомогою, якщо така можливість передбачена законодавством країни перебування. Крім того, консульські посадовці стежать за умовами утримання під вартою, перебігом розгляду справи та за необхідності вживають заходів для відновлення порушених прав.

Так, жителька Миколаєва звернулася по допомогу у з’ясуванні місця перебування її сина, який працює механіком на судні, що прямувало з Лівії до Кіпру й потрапило у шторм біля берегів Сирії. Зі ЗМІ жінка дізналася, що судно нібито було заарештоване в Сирії, а його екіпаж — у місцевій в’язниці.

Вітчизняні дипломати не залишать без захисту українців, які виїжджають за кордон. Фото з сайту nepravda.in.ua

Цим клопотанням опікувалося  МЗС  України та Посольство України в Сирійській Арабській Республіці. Дипломати вжили всіх правових важелів задля звільнення затриманого українського екіпажу судна та відправки на батьківщину.

Житель с. Українка Сімферопольського району АР Крим, інвалід 3-ї групи по зору, просив посприяти в отриманні компенсації за заподіяну шкоду здоров’ю, яку має щомісячно проводити Алмаликський гірничо-металургійний комбінат (Республіка Узбекистан). Заявник з 2012 року не отримує вказаної компенсації. МЗС України було надано доручення Посольству України в Республіці Узбекистан звернутися до відповідних узбекистанських органів з метою з’ясування ситуації. Питання було вирішено.

Допомагають консульські та дипустанови й у відновленні або отриманні документів. Зокрема, громадянин України, житель Полтави, повідомив, що, перебуваючи на території Королівства Данії, подав документи до консульського відділу ПУ в Королівстві Данія для виготовлення закордонного паспорта, оскільки  термін дії наявного документа закінчувався. У МЗС, після з’ясування всіх обставин, повідомили про видачу закордонного паспорта заявнику.

Однак з 2013 року МЗС України та посольства, лише крім деяких, не здійснюють самостійного друку паспортів. Переважна кількість дипустанов вже обладнані електронною Державною інформаційною системою реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування, що призначена для обробки та передачі даних з метою подальшого забезпечення громадян України відповідними документами. Безпосередній друк паспортних документів  здійснюється Державною міграційною службою України.

Загалом за період з 14 липня  по 20 липня  на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 38 018 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 316 звернень.

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. +380-044-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua