Відкриваючи вчора перше засідання новопризначеного Кабінету Міністрів, Прем’єр Арсеній Яценюк визначив головні критерії для формування програми діяльності уряду. Пріоритетів п’ять: національна безпека і оборона;  економіка і реформування податкової системи; боротьба з корупцією; енергетика та  реформа публічної адміністрації.

Прем’єр-міністр наголосив, що уряд повинен бути новий не за формою, а за змістом: «Сподіваюся, що наш уряд виконуватиме все, для чого ми вибиралися, навіщо нас призначили».

Він привітав нових міністрів, які отримали українське громадянство і працюватимуть на Україну: «Дякую за вашу позицію щодо бажання отримати не тільки українське громадянство, а й вивчити українську мову!» — наголосив Прем’єр.

Отож програму діяльності уряду має бути підготовлено до кінця цього тижня і представлено в парламенті: «Програма дій уряду — це не набір слів, а набір конкретних цілей і шляхів досягнення цих цілей. Кожен міністр визначає три ключові пріоритети на 2015 рік і те, яким чином будуть досягнуті ці пріоритети», — дав завдання підлеглим Арсеній Яценюк.

Призначені у вівторок міністри мають до п’ятниці напрацювати програму діяльності уряду. Фото з сайту kmu.gov.ua

Передовсім Прем’єр наголосив на складній ситуації у безпековій сфері: «У рамках боротьби за нашу незалежність основні фінансові й матеріально-технічні ресурси повинні бути спрямовані на національну безпеку і оборону».

Ще одним завданням нового уряду Арсеній Яценюк назвав подання в парламент до кінця року блоку економічних і податкових законопроектів: «Ухвалення нової редакції Бюджетного кодексу, яка повинна дати можливість органам місцевої влади додатково формувати власну дохідну базу, внесення змін до Податкового кодексу, скорочення кількості податків та розширення бази оподаткування, зменшення єдиного соціального внеску і детінізація заробітних плат — якщо платимо менше податків, тоді показуємо, хто скільки реально отримує, і таким чином наповнюємо бюджет»,  — така-от формула від Прем’єра.

Глава уряду також наголосив на необхідності підготовки проекту закону про державний бюджет, який, звісно, буде жорстким і складним: «У 2015 році в нас завдання — вижити, щоб сформувати базу для зростання й економічної стабільності у 2016 році».

Ще одне завдання уряду стосується енергетичної сфери: «Ми повинні завершити реформування енергетичної системи України», — підкреслив Арсеній Яценюк. Він висловив стурбованість обсягами дефіциту Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», який перевищує навіть  дефіцит державного бюджету: «При дефіциті держбюджету сьогодні 68 мільярдів гривень дефіцит компанії «Нафтогаз», яку ми профінансували, тому що тарифи не відповідають ринковій ціні на газ, —  103 мільярди гривень».

Внутрішньою агресією глава уряду назвав корупцію. У рамках боротьби з цим ганебним явищем Арсеній Яценюк наголосив на необхідності імплементації ухваленого пакета антикорупційного законодавства та ухвалення всіх регуляторних актів на урядовому й законодавчому рівнях. «Сподіваюся на реальну співпрацю з новим українським парламентом.  Він також повинен бути новим не за обличчями, а за новими підходами»,  — сподівається Прем’єр.

Для подолання корупції конче потрібні дерегуляція, зменшення кількості чиновників і функцій, які виконують ці чиновники. Тут глава уряду покладає  великі сподівання не лише на Міністерство внутрішніх справ, а й на галузеві міністерства.

Глава уряду назвав ще одним завданням уряду реформу публічної адміністрації — всієї державної влади. Усі повинні  пройти антикорупційну і люстраційну перевірку.  «Як міністри, так і всі кандидати, яких ви повинні подати на посади заступників міністрів, керівників центральних органів виконавчої влади, державних компаній, акціонерних товариств та інших суб’єктів, які перебувають у компетенції уряду, повинні пройти антикорупційну перевірку і люстраційну перевірку», — сказав Арсеній Яценюк, звертаючись до міністрів.

Він зазначив, що міністри самі обиратимуть собі заступників і з них питатимуть, Прем’єр питатиме з міністрів, а з нього — Верховна Рада. Та головне, що з усіх,  вибраних і призначених, питатиме український народ.

Арсеній Яценюк також доручив міністрові фінансів Наталії Яресько запросити місію Міжнародного валютного фонду: «У нас сформований уряд, і наші іноземні партнери готові до перемовин», — сказав він.

Як відомо, місія Міжнародного валютного фонду працювала в Києві з 11 по 25 листопада. Вона провела початковий раунд технічних дискусій з представниками влади країни щодо поточної економічної ситуації, ефективності реалізації програми, підтримуваної фінансуванням від фонду, а також політики влади, спрямованої на підтримку макроекономічної і фінансової стабільності та відновлення зростання.  Високе представництво заявляло, що дискусії будуть продовжені після того, як буде сформовано новий уряд України.   

ПОСТАНОВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про призначення Клімкіна П. А. Міністром  закордонних справ України

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України ПОСТАНОВЛЯЄ:

Призначити КЛІМКІНА Павла Анатолійовича Міністром закордонних справ України.

Голова Верховної Ради України         В. ГРОЙСМАН

м. Київ
2 грудня 2014 року
№ 7-VIII

ПОСТАНОВА 
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про призначення Полторака С. Т.  Міністром оборони України

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України ПОСТАНОВЛЯЄ:

Призначити ПОЛТОРАКА Степана Тимофійовича Міністром оборони України.

Голова Верховної Ради України           В. ГРОЙСМАН

м. Київ
2 грудня 2014 року
№ 8-VIII

ПОСТАНОВА
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про формування складу  Кабінету Міністрів України

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85, частини четвертої статті 114 Конституції України Верховна Рада України ПОСТАНОВЛЯЄ:

Призначити:

Вощевського Валерія Миколайовича на посаду Віце-прем’єр-міністра України;

Кириленка В’ячеслава Анатолійовича на посаду Віце-прем’єр-міністра України — Міністра культури України;

Зубка Геннадія Григоровича на посаду Віце-прем’єр-міністра України — Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;

Авакова Арсена Борисовича на посаду Міністра внутрішніх справ України;

Айвараса Абромавічуса на посаду Міністра економічного розвитку і торгівлі України;

Демчишина Володимира Васильовича на посаду Міністра енергетики та вугільної промисловості України;

Жданова Ігоря Олександровича на посаду Міністра молоді та спорту України;

Квіта Сергія Мироновича на посаду Міністра освіти і науки України;

Квіташвілі Олександра на посаду Міністра охорони здоров’я України;

Онищенко Ганну Володимирівну на посаду Міністра Кабінету Міністрів України;

Павленка Олексія Михайловича на посаду Міністра аграрної політики та продовольства України;

Петренка Павла Дмитровича на посаду Міністра юстиції України;

Пивоварського Андрія Миколайовича на посаду Міністра інфраструктури України;

Розенка Павла Валерійовича на посаду Міністра соціальної політики України;

Стеця Юрія Ярославовича на посаду Міністра інформаційної політики України;

Шевченка Ігоря Анатолійовича на посаду Міністра екології та природних ресурсів України;

Яресько Наталію на посаду Міністра фінансів України.

Голова Верховної Ради України            В. ГРОЙСМАН

м. Київ
2 грудня 2014 року
№ 9-VIII