Підсумки роботи економіки за дев’ять місяців року, підбиті Держстатом, вказують на певне гальмування розвитку в деяких галузях. З одного боку, це обумовлено зовнішніми чинниками: несприятлива кон’юнктура для українських товарів на традиційних ринках, надвисока ціна на російський газ, торговельні обмеження Митного союзу для вітчизняних підприємств металургійного комплексу, харчової промисловості, машинобудування. З іншого — є певні питання до належного виконання економічних програм і завдань усередині країни. Зокрема, це стосується Державної програми з активізації економіки, підтримки власного виробництва, стимулювання споживчого попиту на товари українського походження. Саме на цих проблемних питаннях акцентував увагу урядовців Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Наприкінці першого півріччя економічні показники були непоганими. Так, за підсумками липня індекс промислового виробництва зріс на 5,1% порівняно з червнем. Однак вищезгадані чинники не дали змоги утримати зростання, і за підсумками січня—вересня цей показник порівняно з відповідним торішнім періодом становив 95%.

«Тому ми повинні вимогливо проаналізувати всі фактори, які вплинули на скорочення промислового виробництва, і визначити заходи, щоб мінімізувати та компенсувати негативний вплив. Тобто потрібне системне посилення економічної політики, орієнтованої на підтримку вітчизняного виробництва», — зазначив Прем’єр. При цьому він висловився за необхідність посилення відповідальності чиновників за виконання поставлених Президентом і урядом завдань.

Ці красені-потяги очікують появи на вітчизняних залізницях. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Чому гальмуємо?

Прем’єр висловив незадоволення виконанням рішень стосовно стимулювання виробництва сільськогосподарської техніки. Ця продукція користується стабільно високим попитом в Україні, проте зростання тут не спостерігається. «Що гальмує виконання добре опрацьованого і підтриманого нормативною базою завдання? Це не риторичні запитання. Уряду повинні дати відповідь міністр промисловості Михайло Короленко, міністр агропромислової політики Микола Присяжнюк, міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов і міністр фінансів Юрій Колобов», — сказав Прем’єр, додавши, що звіт названих міністерств про виконану або невиконану роботу уряд заслухає вже на найближчих засіданнях.

Буде заслухано й доповідь про виконання заходів та пропозиції щодо розвитку будівельної галузі в цілому та стосовно активізації житлового будівництва за програмами доступного житла. Відповідне доручення отримали віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул і міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Крім того, Микола Азаров звернув увагу на проблему зношеності рухомого складу залізничного транспорту. У цьому контексті віце-прем’єрам Юрію Бойку та Олександру Вілкулу, керівникам Мінпромполітики, Мінінфраструктури та Укрзалізниці доручено доповісти про заходи з оновлення парку пасажирських та вантажних вагонів. Глава уряду наголосив, що основний напрям у цій роботі — прискорення придбання рухомого складу вітчизняного виробництва.

Торкнувся Прем’єр і сфери роздрібної торгівлі, оборот якої у січні—вересні зріс майже на 10%. Проте частка продажу товарів українського виробництва поволі скорочується. «Хочу запитати у міністра економічного розвитку і торгівлі та в міністра промислової політики: куди ви дивитеся? Ви керуєте процесами чи тільки спостерігаєте?» — звернувся до керівників відомств глава уряду, доручивши проаналізувати стан виконання заходів щодо імпортозаміщення та доповісти про додаткові стимули, необхідні для розширення внутрішнього споживчого попиту на вітчизняну продукцію.

Режим максимального сприяння

Микола Азаров також визначив невідкладні завдання, виконання яких мають у найкоротший строк посприяти економічному зростанню. Так, віце-прем’єру Юрію Бойку доручено розпочати розробку «дорожніх карт» виведення з кризи стратегічних підприємств. При цьому глава уряду заявив, що будь-яке збільшення тиску на підприємства та створення необ∂рунтованих перепон — це не що інше, як економічний злочин.

Першому віце-прем’єру Сергію Арбузову разом із Національним банком доручено глибоко вивчити можливості створення максимально сприятливих умов для кредитування реального сектору економіки, надавши відповідні пропозиції на розгляд уряду. У цьому контексті Микола Азаров нагадав, що Президент поставив завдання до кінця року здешевити кредитні ресурси для підприємств принаймні до 14%.

Крім того, Юрій Бойко та Олександр Вілкул отримали завдання розробити механізми забезпечення стабільних цін і утримання тарифів для вітчизняних підприємств на нинішньому рівні.

Насамкінець глава уряду доручив Сергію Арбузову разом із Мінекономрозвитку та Мінфіном забезпечити підготовку щотижневих доповідей і обговорення заходів практичного «запуску» 3—5 проектів із Державної програми активізації розвитку економіки, які повинні розпочатися у 2013 році і виконуватися наступного.

«Вже наступного тижня я хочу побачити план-графік розгляду таких доповідей. Кожен розгляд цих питань повинен завершуватися відповідними рішеннями уряду. Якщо потрібно — то і кадровими, коли гальмування розвитку відбувається через чийсь спротив або некомпетентність», — заявив Прем’єр.

Люди не повинні страждати

Окрему увагу Микола Азаров приділив питанням соціальних виплат і заборгованості із зарплатні. Бюджетні надходження дають змогу безперебійно фінансувати видатки соціального характеру. «На жаль, були випадки затримок виплат окремим категоріям. І за це ми повинні вибачитися перед людьми. Але висновки зроблено, і проблем надалі бути не повинно», — наголосив Прем’єр, додавши, що за виплати із соціальних фондів персонально відповідають міністр соціальної політики Наталія Королевська та міністр фінансів Юрій Колобов.

Говорячи про скорочення заборгованості із заробітної плати, глава уряду підкреслив, що це завдання місцевих органів влади та відповідних міністрів, коли йдеться про державні підприємства: «Ми склали чіткі графіки скорочення боргів. І тих керівників, які їх не дотримуються, умовляти не будемо».

При цьому Микола Азаров зазначив, що за необхідності уряд виділяє додаткові  ресурси місцевим бюджетам для виплати заробленого працівникам бюджетних установ. Є змога взяти й бюджетну позичку. «Не було жодного разу, коли б, наприклад, керівник області до мене звернувся і я проігнорував прохання про бюджетну підтримку на оплату праці. Люди ні за яких умов не повинні страждати», — резюмував Прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» (проект закону);

♦ Про внесення змін у додаток 2 до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про міжрегіональне та прикордонне співробітництво між Україною та Республікою Білорусь (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку координації проведення планових перевірок (ревізій) контролюючими органами та органами державного фінансового контролю (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження переліку джерел інформації про ринкові ціни для цілей трансфертного ціноутворення (розпорядження уряду).