На цьому наголосив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов під час зустрічі з Європейським комісаром з питань торгівлі Карелом де Гухтом. Центральним питанням була підготовка до Вільнюського саміту «Східного партнерства», на якому планується підписати Угоду про асоціацію України з ЄС. 

Українська сторона підтвердила незмінність політичного курсу на євроінтеграцію. При цьому Сергій Арбузов як член уряду, відповідальний за діалог з Верховною Радою, заявив про готовність створити всі необхідні законодавчі передумови для того, щоб Вільнюський саміт став успіхом української та європейської політики. Слова «євроінтеграційний» та «пріоритетний» для України синоніми, додав перший віце-прем’єр-міністр.

Окремо сторони обговорили торговельно-економічні проблеми, що існують та можуть виникнути на шляху України до асоціації та в процесі імплементації угоди. У цьому контексті особливу увагу приділено ситуації в українсько-російських відносинах. Сергій Арбузов наголосив на добрій волі та прагненні України знайти баланс у відносинах між Європейським Союзом та Російською Федерацією, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра.

Деякі проблемні теми обговорено і під час зустрічі Єврокомісара з міністром економічного розвитку і торгівлі Ігорем Прасоловим. Зокрема йшлося про питання, пов’язані  з бізнес-кліматом. Ігор Прасолов запевнив Карела де Гухта, що уряд приділяє питанням поліпшення умов ведення підприємницької діяльності надзвичайно велику увагу. Це завдання визначено Президентом як магістральний напрям внутрішньої економічної політики, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Крім того, обговорено питання можливого застосування деяких положень зони вільної торгівлі між Україною та ЄС після підписання Угоди про асоціацію, а також надання Євросоюзом фінансової й технічної допомоги Україні для імплементації угоди про зону вільної торгівлі, особливо в частині запровадження в нашій державі стандартів і технічних регламентів ЄС.

«Упевнений, що список індикаторів готовності України для підписання Угоди про асоціацію дає право говорити, що досягнуто достатнього прогресу в усіх сферах. Хотів би вас запевнити, що позиція України щодо підписання договору про асоціацію залишається незмінною і послідовною. Ми дуже вдячні за підтримку інституціям ЄС, зокрема Європейській Комісії та Європейському Парламенту», — сказав Ігор Прасолов.

Підготовку до підписання угоди з ЄС також обговорено на зустрічі Карела де Гухта і Секретаря Ради національної безпеки і оборони Андрія Клюєва. Секретар РНБО повідомив, що нині уряд спільно з європейськими експертами розробляє програму імплементації угоди.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»