Протягом року облаштовано сотні кілометрів державного кордону між Україною та Російською Федерацією, собівартість проекту «Європейський вал» знижена учетверо, а сам проект став модерновим і ефективним. На цьому наголосив учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час урядового засідання. Глава уряду нагадав: торік Кабінет Міністрів ухвалив  рішення започаткувати проект, метою якого є облаштування державного кордону між Україною та РФ: «Кожна незалежна держава повинна повністю контролювати і охороняти свою територію». Відтоді  початкова «Стіна» перетворилася на  «Європейський вал» і радикально змінилася. Не  на збиток якості, а передовсім завдяки сучасним  розробкам,  уряд здешевив будівництво  з 18  до майже 4 мільярдів гривень. Арсеній Яценюк зауважив, що протягом року ефективність контролю над державним кордоном  була істотно підвищена як інженерно-технічним облаштуванням, так і системою електронного контролю за держкордоном. 

«Незалежна Україна побудує державний кордон з Російською Федерацією, і це буде реальною зоною, яка позбавить російських терористів можливості безперешкодно проходити через українсько-російський державний кордон, переправляти зброю, здійснювати незаконну міграцію. Україна зробить усе для того, щоб захистити свою територію», — наголосив Прем’єр-міністр, зазначивши, що держбюджетом передбачено подальше фінансування робіт.

«Відповідно до затвердженого плану будуємо «Європейський вал» і робимо так, щоб Україна почувала себе безпечно, щоб кожен громадянин країни знав: Державна прикордонна служба, українські Збройні сили охороняють українську територію, а ми зробили все для того, щоб відгородитися від держави-агресора, яким є Російська Федерація», —  наголосив глава уряду, зазначивши, що незабаром ознайомиться з перебігом облаштування у Харківській області.

Тепер кордон буде не прозорим, а надійним. Фото з сайту censor.net.ua

Відгородимо сушу, візьмемось за море

Як зазначив, виступаючи перед урядовцями,  перший заступник голови прикордонної служби Василь Серватюк, сплановані на цей рік завдання виконують.  Зокрема буде обладнано сім опорних пунктів, 90 км невибухових загороджень, 214 км рокадних доріг і контрольно-слідових смуг, 380 км протитанкових ровів. Буде встановлено 44 спостережних вежі, розгорнуто 7 нових підрозділів і комендатуру швидкого реагування. Планують також встановити два бойових модулі.

«До кінця року за бюджетні кошти буде облаштовано державний кордон в межах Чернігівської та Харківської областей. Решту ділянок буде обладнано за рахунок інших джерел», — повідомив він, уточнивши, що на виконання плану з бюджету отримано 139 мільйонів гривень, роботи сплановані вже на 468 мільйонів, що дає змогу раціонально використовувати державні кошти. За словами  Василя Серватюка, Держприкордонслужба постійно проводить пошук позабюджетних джерел, зокрема й залучення міжнародної допомоги.

Він також повідомив, що розроблено проект розпорядження щодо поширення дії плану на кордон з Молдовським Придністров’ям, подано на розгляд уряду план першочергових заходів з облаштування морської ділянки.

Харківське дзеркало не криве

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав правоохоронні органи активізувати роботу щодо порушення кримінальних справ проти чиновників, які свідомо зривають державну програму надання житлових субсидій громадянам України. 

Це питання постало під час виступу голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна,  в якому посадовець згадав і про оформлення субсидій.  Він  розповів, що в районах Харківської області субсидії оформили в середньому понад  80 % людей, а в самому Харкові, де цим питанням займається міська рада, ситуація значно гірша.

Це підтвердив і Прем’єр-міністр, зазначивши, що йдеться не лише про Харків. «Я звертався три тижні тому розпочати кримінальні переслідування за зловживання владою проти тих, хто свідомо зволікає з процесом оформлення субсидій», — нагадав Арсеній  Яценюк.  Адже факти опозиціювання місцевої влади до громадян  є й в інших областях.

«Те, що ми влучили в десятку стало зрозуміло, коли місцеві харківські канали після нашого візиту кілька діб розповідали, як погано отримувати від держави допомогу», — заявив Прем’єр.  Рецептом у відповідь він вважає подальше роз’яснення посадовцями переваг субсидування.

До речі, очільник Харківської ОДА Ігор Райнін порушив перед урядовцями актуальні питання. Зокрема про роботу машинобудівного комплексу, добудову чергової станції Харківського метрополітену та  ремонт доріг державного значення. Окремо зупинилися на забезпеченні  вугіллям Зміївської ТЕС.  На поточний момент на складах однієї з найбільших в Україні теплоелектростанцій  нагромаджено лише близько 16 тисяч тонн вугілля, тоді як місячна потреба в паливі у сезон становить не менш ніж 150—200 тисяч тонн вугілля

Присутній на засіданні міністр енергетики Володимир Демчишин запевнив, що до опалювального сезону станція буде забезпечена паливом і активно  працюватиме.

Будувати, лікувати і змінювати власника — чесно

Саме корупцію покликані викорінювати кілька важливих ініціатив, озвучених учора на урядовому засіданні. Зокрема віце-прем’єр-міністр — міністр регіональної політики, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Зубко поінформував про реформування Державної архітектурно-будівельної  інспекції. Передбачається, що більшість повноважень з надання дозволів й інших послуг буде передано на місця.

Водночас Прем’єр-міністр  наполягає на необхідності змінити методику оцінки об’єктів приватизації.  Це питання особливо актуальне з огляду на передбачений чинним законодавством продаж 5-відсоткового пакета акцій одного з найбільших хімічних підприємств країни — Одеського припортового заводу — на біржі «Перспектива», як того вимагає чинне законодавство.

На думку глави уряду, існуючі правила продажу держпідприємства, а також очевидна нерозвиненість фондового ринку, може призвести до того, що учасниками конкурсу знову стануть олігархи, які «зіб’ють всю програму приватизації».

Арсеній Яценюк також нагадав, що кілька місяців тому Кабмін вніс на розгляд парламенту закон, що скасовує норму про обов’язковий продаж 5% акцій держпідприємств, зокрема Одеського припортового заводу. Однак, як наголосив глава уряду, парламент за цей закон не проголосував. Тож Прем’єр зажадав найближчим часом винести на розгляд уряду нову методику оцінки державної власності й закликав Верховну Раду якомога швидше розглянути і проголосувати за зміни до чинного законодавства про приватизацію.

«Які головні завдання в процесі приватизації? Залучення реальних інвесторів при приватизації об’єктів держвласності. А це можна зробити лише за умови, що приватизація проводиться за найвищими стандартами інвестиційної привабливості, прозорості та із залученням інвесторів та одержанням високої реальної вартості за об’єкти приватизації», — сказав Арсеній Яценюк.

Окремо Прем’єр доручив провести публічне заслуховування актів службової  перевірки у Міністерстві охорони здоров’я. А ще заявив, що протягом тижня уряд завершить вивчення питання щодо можливості підняття мінімальних зарплат і поговорить про це з Президентом України.