КАТАКЛІЗМИ

Призупинена через негоду президентська кампанія у США вийшла на фінішну пряму

У вівторок, 6 листопада, у США відбудуться президентські вибори, і попри надзвичайну ситуацію, викликану потужним штормом, тема перегонів повертається на перші позиції в новинах. Приміром, мер Нью-Йорка Майкл Блумберг висловив підтримку чинному президентові Бараку Обамі, згадавши про його лідерство в питанні кліматичних змін. За словами Блумберга, «Сенді», ймовірно, став ознакою таких змін. І, мовляв, поки один із двох кандидатів вбачає у кліматичних змінах нагальну проблему, що загрожує нашій планеті, інший — її впритул не бачить.

«Я хочу, щоб наш президент ставив питання про наукові дані та управління ризиками вище за передвиборчу політику», — сказав він.

Звісно, для налаштованих на політичну битву кандидатів стихія виявилася певним передвиборчим сюрпризом. Та чи вплине природа на вибір американців?

Обама доводить, що він президент всіх американців. Фото з сайту news.yahoo.com

«Не хвилююся за вплив на вибори. Я переймаюся впливом урагану на родини, на економіку і на наш транспорт, — зазначив Обама, скасувавши заплановані поїздки до деяких штатів. — Зараз наш пріоритет номер один полягає в тому, щоб переконатися у порятунку життів, що наші рятувальники готові забезпечити людей їжею, водою, притулком, у якому вони мають потребу, і щоб ми реагували якомога оперативно, щоб повернути господарство у нормальне русло».

Мітт Ромні також тимчасово припинив свою кампанію. Однак, не обтяжений вирішенням нагальних проблем, у середу він поновив агітацію.

На погляд експертів, для чинного президента «Сенді» має як негативний, так і позитивний ефект. За словами члена ради директорів Національного демократичного інституту Говарда Діна, допомагає, тому що під час національного лиха він — президент всього народу. А шкодить, бо демократи виграють, зазвичай,  від попереднього голосування, а його не так вже і багато відбувалося через стихійне лихо.

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, жертвами руйнівного шторму «Сенді», який набув сили у Карибському басейні і вже кілька днів тероризує східне узбережжя США та Канади, стали вже майже 100 людей.

Найбільше постраждали місто Нью-Йорк та штат Нью-Джерсі, де зараз, після того як стихія вгамувалася, однією з головних проблем залишається брак пального. Циклон спричинив руйнації і в штатах, розташованих далі від узбережжя. А після того, як «Сенді» зустрівся з двома зимовими фронтами, у деяких районах Західної Вірджинії випало до 1,5 метра снігу.

За даними фірми Eqecat, яка оцінює збитки від стихійних лих, шторм може обійтися Сполученим Штатам у 50 млрд доларів. Раніше компанія називала вдвічі меншу цифру.