Повернути врешті-решт те, що поклала Україна в «закрома родины» за більш ніж 70 років перебування у складі радянської імперії, вирішив Кабінет Міністрів. І почав зі створення Комісії щодо захисту інтересів України в питанні повернення майна колишнього СРСР, яке належить нашій країні. Про це на брифінгу після засідання уряду повідомив Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.

«Це епохальне рішення для України, оскільки вперше за всі роки незалежності нашої держави уряд системно підійшов до питання правонаступництва стосовно зовнішніх боргів, державного боргу, активів СРСР. Ми ухвалили рішення про створення Комісії щодо захисту інтересів України у цьому питанні», — повідомив Міністр Кабінету Міністрів.

За його словами, комісія вивчатиме правонаступництво нашої держави щодо боргів та майна СРСР та пропонуватиме механізми вирішення цього питання на користь України. Для цього буде проведено повну інвентаризацію всього, що «по праву належить Україні», та визначено відповідні процедури.

Чужого майна не буває — основне кредо агресора (набережна Ялти). Фото Андрія НЕКРАСОВА

Уряд налаштований категорично в питанні повернення активів і в разі потреби буде навіть звертатися до міжнародних судів. Україна назавжди має вийти з усіх тоталітарних імперій не тільки де-факто, а й де-юре, переконаний Остап Семерак, і додає: «Шлях нашої країни визначено остаточно: він пролягає у Європу. І чим швидше ми туди інтегруємося, тим краще».

Саме заради прискорення цього процесу створено Урядовий офіс з питань європейської інтеграції. За словами Остапа Семерака, такий офіс є ключовим інструментом координації, який український уряд створив у національній системі імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Днями завершиться конкурс із визначення заступників міністрів з питань європейської інтеграції, які представлятимуть основний склад української частини Комітету з питань європейської асоціації, а на наступному засіданні Кабінет Міністрів затвердить претендентів.

Європейським стандартам має відповідати і ведення бізнесу. Аби не перешкоджати роботі підприємств і дати їм змогу отримувати прибутки та наповнювати бюджет, Кабмін своєю постановою визначив механізм надання дозволів на проведення перевірок суб’єктів господарювання. Як повідомив Остап Семерак, згідно з постановою, дозвіл на проведення перевірок суб’єктів господарської діяльності контролюючим органам Кабмін надаватиме сам, щоразу приймаючи відповідне урядове розпорядження.

«Дозвіл на проведення перевірки не потрібен у разі, коли такі перевірки необхідно здійснити за рішенням суду або у ситуаціях, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, — уточнив посадовець. — Крім того, не поширюється заборона на перевірки тими органами, які повинні контролювати діяльність небезпечних для життя чи життєдіяльності людини об’єктів, наприклад, атомні станції, хімічна промисловість тощо».

Про серйозність урядових намірів свідчить і той факт, що Кабмін доручив міністерствам до 1 вересня нинішнього року опрацювати питання щодо скорочення кількості контролюючих органів.

Ішлося на засіданні уряду і про найнасущніше — випробовування війною. У центрі уваги ті, хто перебуває на передньому краї боротьби і не шкодуючи життя боронить рідну землю. Кабмін виділив 23 мільйона гривень на  придбання житла родинам загиблих військових під час Антитерористичної операції.

Остап Семерак наголосив, що зазначені кошти будуть перераховані обласним державним адміністраціям, які здійснюватимуть закупівлю відповідного житла сім’ям тих, хто не повернувся з поля бою.