Перше офіційне засідання Кабінету Міністрів у новому році глава уряду Микола Азаров присвятив невідкладним завданням, які мають бути виконані у найближчий період. Передусім наголошено на необхідності організації ритмічної роботи економіки після Новорічних свят та соціальних виплат у встановлені терміни та в повному обсязі.

Прем’єр-міністр нагадав, що в останні дні минулого року було ліквідовано всі затримки з виплати заробітних плат та соціальних допомог з бюджету. «В новий рік ми увійшли без затримок і можемо продовжувати виконувати соціальні зобов’язання держави чітко за графіком. Так, попри тривалі вихідні, на 9 січня вже профінансовано понад 6 мільярдів гривень пенсій — абсолютно все, що передбачено на цю дату — і пенсії виплачуються у плановому порядку», — заявив Микола Азаров.

Однак відкритим залишається питання прийняття Державного бюджету, що має забезпечити стабільність у державі, розвиток промисловості та аграрного виробництва, і на цій основі — підвищення соціальних стандартів.

Максимально реалістичний

Глава уряду зазначив, що Верховна Рада прийняла спеціальну постанову про особливості розгляду та прийняття Державного бюджету на 2014 рік. Згідно з документом, профільний парламентський Комітет Верховної Ради розпочав підготовку пропозицій до проекту бюджету за участю уповноважених представників Кабміну. «Підготовка відбудеться у вкрай стислий термін: до 10 години 16 січня 2014 року. Цього ж дня проект Закону про Державний бюджет України на 2014 рік, згідно з цією постановою, має бути прийнятий в цілому. Тому наступний тиждень буквально кожен член Кабінету Міністрів повинен присвятити в першу чергу роботі з народними депутатами, з комітетами Верховної Ради і парламентськими фракціями, щоб донести до них наше переконання: розроблений урядом бюджет — це головна запорука фінансової стабільності та економічного розвитку в 2014 році», — наголосив Прем’єр.

Він також озвучив деякі параметри головного кошторису країни. Так, мінімальна заробітна плата в цьому році перевищуватиме рівень 2009 року майже вдвічі, розмір посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки — у 1,7 раза. Таким чином, середньомісячна заробітна плата на кінець 2014 року, наприклад, дільничного лікаря-терапевта вищої категорії зросте на 602 гривні на місяць, фельдшера — на 401 гривню, завідувача дошкільного навчального закладу на 645 гривень, вчителя вищої категорії загальноосвітнього навчального закладу — на 602 гривні, старшого наукового співробітника — на 748 гривень. Крім того, передбачено поетапне зростання розміру прожиткового мінімуму на одну особу. При цьому запропоновано скоротити на 1% податок на прибуток, що дасть змогу підприємствам вкладати більше коштів у модернізацію.

«Уряд гарантує, що бюджет 2014 року максимально виважений, реалістичний, створений для народу України. У нас є все, щоб 2014-й став роком стабільності та розвитку. За умови консолідації суспільства саме на таких цілях 2014 рік буде роком стабільних цін, стійкого валютного курсу, поступального підвищення зарплат і пенсій, а також всіх доплат бюджетникам за якість і обсяг роботи», — висловив переконання Микола Азаров.

Цього року пенсії та зарплати зростатимуть, що підвищить купівельну спроможність  населення. Фото УНIAН

Пріоритети визначено

Цього року уряд і далі продовжуватиме політику опори на внутрішній ринок та активізацію вітчизняної економіки. У цьому контексті Прем’єр заявив, що 2014 рік повинен стати переломним, і визначив три пріоритетні блоки економічних завдань на найближчу перспективу, виконання яких сприятиме досягненню кардинальних перетворень.

Перший блок спрямований на запуск на повну потужність програм промислової кооперації з Росією вже у лютому. Реалізація цих програм створить в Україні найближчими роками сотні тисяч робочих місць, надасть гарантії для бюджетів усіх рівнів, а також сформує фінансову базу для розвитку вітчизняного ринку. Кооперація з Росією також має надати істотного імпульсу для повноцінної роботи зони вільної торгівлі між країнами СНД.

«За це особисто відповідає віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко. Вартість цих програм — десятки мільярдів доларів. Навіть більше — це майбутнє базових галузей нашої промисловості. Тим більше, що можливість для розвитку промисловості дають нові ціни на газ», — сказав Микола Азаров.

Другий блок стосується неухильної реалізації Програми активізації розвитку економіки, що є категоричною вимогою Президента. «Це прорахований нами шанс через 5—10 років мати конкурентоздатну промисловість і аграрний сектор. За це відповідає перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. Головне тут — сконцентрувати всі можливі фінансові ресурси на успішних проектах, в першу чергу, які стосуються модернізації промисловості та виробництва. І компромісів, затягування тут уже бути не може. Я вимагаю, щоб протягом місяця було усунено причини гальмування інвестицій у підприємства і галузі, визначені в Програмі активізації економічного розвитку», — поставив завдання Прем’єр.

Третій блок спрямований на початок практичних переговорів щодо умов підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. «Я доручив під керівництвом віце-прем’єр-міністра Юрія Бойка здійснити поглиблений секторальний аналіз наслідків створення цієї зони вільної торгівлі для вітчизняної економіки. Нам не потрібні припущення. З нашими партнерами ми повинні говорити мовою фактів, цифр, неспростовних аргументів. Тому що на вагах — саме існування України, яка розвиває власну сучасну економіку, а не економіку інших країн. Знехтувати будь-яким ризиком не можна. І я переконаний, що факти знайдуть розуміння у наших європейських партнерів, коли ми покладемо на стіл пакет умов імплементації Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі», — підкреслив глава уряду.

За його словами, цю роботу також необхідно виконати у стислі терміни. Персональну відповідальність за це покладено на керівників економічного блоку уряду, зокрема, Мінекономрозвитку Ігоря Прасолова, Мінпромполітики Михайла Короленка, Мінагрополітики Миколу Присяжнюка, Міненерговугілля Едуарда Ставицького, Мінрегіонбуду Геннадія Темника, Мінінфраструктури Володимира Козака. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» (проект Закону);

♦ Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 р. № 1210 (щодо упорядкування процедури перевірки дотримання нормативних документів і нормативів обчислення вартості будівництва об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Положення про єдину державну систему цивільного захисту (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Типового положення про відомчу пожежну охорону (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів з припинення незаконного видобутку вугілля в Україні (розпорядження уряду).