СИТУАЦІЯ

Цьогоріч Міністерство внутрішніх справ виявило 2 тисячі злочинів, пов’язаних з незаконними операціями із землею

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Дмитро Ворона під час спільної наради Держземагентства, Мінагропроду, МВС, присвяченій питанням протидії корупції в органах земельних ресурсів. Він також уточнив, що предметом протиправних посягань стали 19 тис. гектарів земель, з яких 8 тис. га вже повернено законним власникам. При цьому значна частина злочинів вчинена у сфері приватизації ділянок і майже третина — протиправні оборудки із землею. За складом злочинів до кримінальної відповідальності притягнуто понад 1 тис. посадових осіб, у тому числі 170 — з органів влади та 140 — місцевого самоврядування. За його словами, сума збитків за порушеними кримінальними справами оцінюється у понад 700 млн грн, а на гарячому за хабарництво в особливо великих розмірах (до десятка мільйонів гривень) попалися майже  170 осіб.

Посада — не приватна лавочка

— На постійному контролі перебуває й робота з викриття передачі у приватну власність або користування території лісового, природно-заповідного та рекреаційного фондів, — наголосив Д. Ворона. — Так, з початку року викрито майже 250 злочинів у цій сфері. Однією з найгучніших стала кримінальних справа, порушена щодо посадових осіб Міноборони та Сколівської райдержадміністрації, які незаконно передали у приватну власність земельну ділянку у 10 га Національного заповідного парку «Сколівські Бескиди».

— Цинізм чиновників, які влаштовують зі своїх посад приватні лавочки, вражає, — зазначив Дмитро Ворона. І попередив землевпорядників на місцях: — Ті з вас, хто зриватиме виконання поставлених Президентом завдань, підлягатимуть дуже серйозній увазі з боку правоохоронних органів.

На думку заступника міністра внутрішніх справ, аби викорінити корупцію, треба призначати на відповідальні посади фахівців з високими моральними і діловими якостями. Крім того, варто прискорити реалізацію заходів із законодавчого врегулювання у сфері земельних відносин, зокрема, у частині правових і економічних засад реалізації ринку земель, запровадження чіткого порядку ведення земельних торгів, усунути розбіжності між Лісовим і Земельним кодексами щодо термінів оренди та процедур вилучення земель лісового фонду, а у Водному кодексі чітко розмежувати повноваження центральних і місцевих органів з питань контролю за станом прибережних смуг морів, берегоукріплення водойм. Сприятиме прозорості рішень про зміну цільового призначення земель лісогосподарського, історико-культурного, заповідного та природоохоронного фондів обов’язкове обговорення з громадськістю їх проектів. Не завадить і посилення контролю за законністю виділення ділянок на узбережжях морів, річок, водосховищ, навколо великих міст, у курортних зонах, а також за сплатою земельного податку, орендних платежів тощо.

10 га цінних земель Національного заповідного парку «Сколівські Бескиди» незаконно передали у приватну власність. Фото з сайту googleusercontent.com

Розбір польотів

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк влаштував керівникам управлінь (відділів) земельних ресурсів районів (міст), регіональних філій ДП «Центр ДЗК», регіональних інститутів землеустрою справжній розбір польотів. Він зазначив, що земельна і бюджетна сфери є найкорумпованішими в Україні і наразі перед урядом стоїть непросте, але цілком реальне завдання — зробити їх прозорими і працюючими згідно з буквою закону. Адже збитки, що завдаються державі лише у земельній сфері, є колосальними, сягаючи мільярдів гривень.

Він зазначив, що у системі земельних ресурсів працює чимало представників інших професій, зокрема, вчителів фізкультури, співів тощо, які не мають фахової освіти, а тому не можуть справитись із завданнями, які ставлять перед ними перші особи держави. Всім відомо, що за посади землевпорядників різних рівнів заплачені чималі суми, що є казусом, і нагадує давні часи, підсумував він, тож доручив голові Держземагентства провести повну атестацію кадрів відомства: «У нас достатньо навчальних закладів, де готують фахівців із земельних питань, — додав міністр. — Якщо хтось не справляється, на зміну їм прийдуть молоді фахівці, не зіпсовані корупційними діяннями».

Адже ситуація, яка є на сьогодні, неприйнятна, переконаний очільник аграрного відомства. Ще в червні збіг термін, який відвів Президент для завершення роботи з розмежування земель державної та комунальної власності, а віз і нині там: виконано лише 2% робіт. Досі не завершена нормативно-грошова оцінка земель. Дещо підвели АР Крим, Миколаївська, Харківська на Чернігівська області, які спрацювали лише на 60%. Відтак, Президент доручив прискорити ці роботи та подбати про моніторинг і контроль сплати орендних платежів власникам паїв, адже лише 39% з них отримують плату грошима.

— Після прийняття закону «Про ринок земель» і завершення земельної реформи маємо викорінити ідеологію та ідею розрахунку за паї відром пшениці, трьома кілограмами дерті чи іншої агропродукції, — наголосив міністр. — Як і те, що з селянином можна розрахуватися за зниженою орендною ставкою. Цього не повинно бути. Як і передачі у приватну власність за тіньовими схемами земель, що перебувають у державній власності. Такі землі треба підготувати до прозорої та ефективної приватизації.

За свої рішення, як і за бездіяльність, керівники земельної сфери нестимуть персональну відповідальність, наголосив Микола Присяжнюк, нагадавши, що реформа — це зміна правил. При цьому золота акція перебуває у руках регіональних представників земельної сфери, від роботи яких значною мірою залежить її успішність. Наше завдання — задіяти всі механізми взаємодії Держземагентства і місцевої влади, по вертикалі і по горизонталі, вчасно реагувати на пропозиції громад тощо.

Правила змінилися

Про зміну правил під час свого виступу заговорив і голова Держземагентства Сергій Тимченко, пославшись на особисте доручення Президента, — навести лад в органах земельної сфери до 1 січня 2012 року. А саме: ліквідувати черги, заборгованість при реєстрації і видачі держактів, хабарництво і вимагання коштів.

— Це завдання не тільки моє, а кожного з вас, — наголосив С. Тимченко, додавши, що за 8 місяців унаслідок 173 спільних перевірок земельних органів МВС, СБУ і прокуратурою порушено 119 кримінальних справ. — Скільки треба посадити людей, щоб усі інші зрозуміли — правила змінились? — запитав він. — Або ви приймаєте їх, або звільняйтесь, бо результати будуть плачевними.

Очільник земельного відомства нагадав, що 6 вересня Президент дав доручення Держземагентству за півтора місяці ліквідувати заборгованість з реєстрації і видачі держактів. Водночас, за його словами, деякі області, приміром Вінницька і Закарпатська не зрушили з місця при його виконанні, тоді як їхня заборгованість становить 16 536 і 4273 актів відповідно. В Івано-Франківській і Хмельницькій областях видано лише по три держакти при заборгованості у 13 761 і 12 742 (відповідно), Львівській — 15 при потребі видачі громадянам 49500 документів, Черкаська — 10 при потребі 15 260. Що заважає видавати держакти — лінь, небажання чи це важіль тиску на людей, спосіб вимагання грошей? — запитав він. — Із серії отримує акт той, хто заплатить гроші, хто не заплатить — чекатиме роками?

— ДЗК, — пролунало із залу.

— Я знаю всі труднощі, які відбуваються у Центрі державного земельного кадастру, — зазначив у відповідь С. Тимченко. — Але чомусь вони не заважають іншим, зокрема, Київській, Харківській, Одеській областям та АР Крим, вчасно справлятись із поставленим завданням. Вони що живуть в іншій країні чи працюють в інших LJ умовах? Ні, вони просто гнучкіші, мобільніші і розумніші, підсумував С. Тимченко, додавши, що всі, хто не справляться із дорученням, не працюватимуть надалі в Держземагентстві.

— Через місяць кожен громадянин на власному прикладі має відчути комфортність, зручність і прозорість роботи із земельними органами, — наголосив він. — Я впевнений, що кожен з вас хоче жити в цивілізованій, європейській державі, без корупції, а будівництво такої держави починається з кожного з нас.

ДО РЕЧІ

Недобросовісним землекористувачам вкажуть на двері

ЗВЕРНЕННЯ. Нині більшість землекористувачів у гонитві за економічною вигодою нехтують своїми обов’язками перед землею, яка згідно з Конституцією України є основним національним багатством країни. Так, упродовж червня-серпня цього року державні інспектори Кіровоградщини виявили понад 70 порушень, пов’язаних з використанням близько 60 тис. га земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без затверджених проектів землеустрою, які забезпечують еколого-економічне об∂рунтування сівозміни та впорядкування угідь.

Враховуючи, що порушники не зважають на штрафні санкції, Управління Держземінспекції за дорученням начальника Головного управління Держкомзему в області Віктора Петрікеєва підготувало звернення до голів райдержадміністрацій з проханням не поновлювати договори оренди з недобросовісними землекористувачами, а з особливо злісними порушниками достроково розривати договірні відносини в судовому порядку.

— Територіальним органам земельних ресурсів у області доручено активізувати проведення роз’яснювальної роботи з метою запобігання правопорушенням, підвищенню рівня раціонального землекористування, — наголошує Віктор Петрікеєв. — А це є головною запорукою збереження корисних властивостей землі для майбутніх поколінь, забезпечення високої якості довкілля та умов для проживання людей.

Вартість сотки угідь збільшиться удвічі

ТОВАРНА ЦІННІСТЬ. Дедалі більше закарпатців усвідомлюють, що необхідно формувати ринок землі. Наразі громадяни регіону активно обговорюють законопроект «Про ринок земель», згідно з яким угіддя сільськогосподарського призначення будуть уведені в обіг. До чого призведе зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення, чи після цього подорожчає «сотка» та й, власне, наскільки прозорою буде процедура продажу наділів — ці питання викликають чи не найбільші дискусії серед мешканців Закарпаття.

— Наразі в області є понад 160 тисяч га розпайованих сільськогосподарських угідь. Із них 5 % — польові дороги. Середня вартість одного гектара ріллі становить 10 тис. грн. Експерти підрахували, що після введення ринку землі середня вартість може зрости щонайменше до 17 тисяч, — зазначає перший заступник начальника Головного управління Держкомзему в Закарпатській області Мафтей Попович.

Прес-центр Держземагентства