Щороку від раку помирає сто тисяч українців. Часто останні дні цих людей проходять у невимовних муках. Є чимало й інших хвороб, які супроводжуються сильними болями. Людство давно знайшло способи полегшити такі страждання, але шлях відповідних медичних препаратів до українських хворих виявився довгим та звивистим. Забезпечення доступу до знеболення важкохворих (не лише онкологічних) пацієнтів в Україні відкрила постанова Кабінету Міністрів №333, яка значно спрощує систему обігу контрольованих речовин у закладах охорони здоров’я. Її ухвалили ще у травні 2013 року. А ось наказ МОЗ №494 «Про деякі питання придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я», який забезпечує реалізацію постанови №333, з’явився лише на початку серпня цього року.

«Завдяки наказу № 494 система обігу підконтрольних препаратів в Україні стала однією з найдемократичніших на пострадянському просторі.  Норми, затверджені в ньому, визнають право лікаря на самостійне прийняття рішень щодо надання допомоги пацієнтам та забезпечують їхні права  на доступ до якісного знеболення», — заявила менеджер програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Ксенія Шаповал.

Найчастіше йдеться про таблетований морфін. Саме цей препарат завдяки своїй ефективності та доступності вважають «золотим стандартом» ВООЗ. В середньому хворому потрібна одна 50-таблеткова упаковка вартістю 100 гривень на десять днів.

Низько вклонившись громадським активістам, які два роки лобіювали затвердження наказу, зазначимо, що сам по собі документ ще не гарантує покращення справ у знеболенні. Ще треба роз’яснити нові можливості лікарям, у першу чергу — сімейним. А також знайти аптеки, які згодяться продавати відповідні знеболювальні препарати. У Кіровоградській області, наприклад, лише одна така аптека. Отож добре, що тепер рецепти будуть чинні й в інших областях, а не лише за місцем виписування. Як і те, що важкохворим уже не доведеться щотридні їхати (часто — за багато кілометрів) «на комісію» для отримання рецептів на знеболювальне. Тепер досить звернутися до лікаря, який постійно патронує хворого. І робити це можна раз на півмісяця, бо пацієнтам дозволено мати 15-денний запас препаратів.

Наказ №494 пройшов довгий шлях погодження з Міністерством внутрішніх справ, Державною службою з контролю за наркотиками та Міністерством охорони здоров’я. Процес міг бути й довшим, але завдяки тому, що ішов під прапором реалізації державних пріоритетів України в напрямі європейської інтеграції, вдалося обмежитися лише цими 26 місяцями. Ось вам і користь від інтеграції в Європу.

Виступаючи на прес-конфренції з нагоди підписання наказу, голова Служби з контролю за наркотиками  Олег Дзісяк зазначив, що  Україна посідає 41-ше місце серед 42 країн Європи за кількістю споживання морфіну на душу  населення і 172-те — із 178 країн світу. Це вкрай низький показник, який свідчить про тотальну проблему доступу до знеболення наших громадян — реальну потребу в таких препаратах нині задоволено лише на 10—15%, вважає посадовець.

На запитання журналістів щодо небезпеки поширення наркотиків після спрощення доступу до сильнодіючих препаратів, спікери одностайно заявили, що  серед кримінальних справ про поширення наркотиків випадки за участі лікарів і використання легальних схем обігу знеболювальних препаратів становлять менше одного відсотка.

Говорили на прес-конференції й про інші болючі питання. Так, Ксенія Шаповал зазначила, що за потреби 3500  стаціонарних ліжок паліативної допомоги, за рекомендаціями ВООЗ, в Україні їх  лише 1500, включно з місцями у восьми госпісах. Щодо виїзних служб, які надають паліативну допомогу на дому, в Україні діють лише шість для дорослих і три служби для дітей, тоді як  80%  паліативних пацієнтів хотіли б отримувати  допомогу саме вдома.

Роботи у галузі налагодження якісної паліативної допомоги ще чимало, і держава має приділяти цьому більше уваги.