ВШАНУВАННЯ

День народження світової слави піаніста Святослава Ріхтера, що прийшов у цей світ у Житомирі, міськрада міста відзначила у гідний наслідування спосіб: на будівлі музичної школи N 2, що носить ім'я видатного митця, відкрито меморіальну дошку. Її автор - народний художник України В. Фещенко.

Святослав Ріхтер завжди тепло згадував про малу батьківщину, кілька разів приїздив до родичів у Житомир. Тут він виступав з концертами в залі старого театру (нині філармонія), в Будинку офіцерів та в приміщенні тодішнього музичного училища. Згодом, після переїзду училища у новобудову, цей будинок передали дитячій музичній школі, яка влітку відзначатиме своє 40-річчя. Минулого року школі було присвоєно почесне ім'я С. Ріхтера й відтоді керівництво закладу заопікувалося встановленням меморіальної дошки митцю.

Портрет видатного музиканта виконано з білого карарського мармуру, тло - з червоного житомирського граніту. На дошці українською та німецькою мовами напис: "У цьому будинку в 40-50-х роках ХХ ст. виступав світової слави піаніст уродженець м. Житомир Святослав Ріхтер (20.03.1915-1.08.1997)".

Серед тих, хто прийшов вшанувати пам'ять видатної особистості, були Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Г.-Ю. Гаймзьот, представники міської й обласної влади, місцевого товариства німців "Відергебурт", родичі та шанувальники митця. "Це людина, коріння якої сягає багатьох культур, бо він поєднує в собі українську, німецьку та російську культури. Це віртуоз, який вирішальним чином вплинув на багато поколінь піаністів", - наголосив німецький дипломат під час відкриття дошки. "Відкриття меморіальної дошки нашому земляку - це черговий крок і вияв шани до імені славетного музиканта. Мені приємно, що громада міста Житомира долучається до увічнення імен славетних земляків", - зауважив міський голова В. Дебой.

ДOВІДКA "УК"

У Житомирі щорічно проходять Міжнародний фестиваль майстрів мистецтв імені С. Ріхтера та Конкурс юних піаністів імені С. Ріхтера.