ПОДІЯ

Стартував Міжнародний рік відомого композитора

Світова музична спільнота відзначає 2011-й як Міжнародний рік Ференца Ліста. В Україні святкові заходи розпочалися з концерту угорського піаніста Дьордя Оравеця і Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії, проведення якого підтримали Посольство Угорщини та Австрійський культурний центр. Музиканти виконали Перший і Другий фортепіанні концерти Ф. Ліста. Упродовж 147-го концертного сезону твори славетного композитора лунатимуть ще не раз. Зокрема в травні - на концерті Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, приуроченому саме до 200-річчя Ф. Ліста.

Ференц Ліст - перший піаніст, який, виступаючи із сольними концертами, презентував власні твори. Донині окремі з них -найвище випробування в царині фортепіанної майстерності. Чимало творів композитор написав, перебуваючи в Житомирі, Немирові, Єлизаветграді (Кіровограді). До речі, саме в останньому місті він завершив свою концертну діяльність. Утім, як вважають фахівці, концерт із творів, написаних композитором на українських землях, - це робота, яку Національна філармонія повинна здійснити в майбутньому.

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Міхай Баєр напередодні концерту Дьордя Оравеця зазначив: "Кілька днів тому угорський парламент схвалив рішення назвати аеропорт Будапешта іменем Ференца Ліста. Загалом перше півріччя 2011-го - важливий час для Угорщини, позаяк зараз наша країна виконує роль голови Євросоюзу. Звісно, хотілося б використати цю нагоду і для актуалізації внеску Ференца Ліста у світову музичну скарбницю, підтримки зв'язків з Україною. Щороку 22 жовтня ми збираємося на одній із головних площ Будапешта і квітами вшановуємо пам'ять нашого славетного земляка. Гадаю, що восени цього року разом з угорцями квіти до пам'ятника Ференцові Лісту нестимуть і представники Національної філармонії України, оскільки українців вирізняє неабиякий інтерес до творчості Ліста".

ДOСЬЄ "УК"

Ференц ЛІСТ. Народився 22 жовтня 1811 року. Великий угорський композитор, піаніст, педагог, диригент, публіцист, один із найвидатніших представників музичного романтизму ХІХ століття Упродовж майже 60 років творчих пошуків він створив понад 1300 творів. У його доробку 13 симфонічних поем, "Естергомська меса", "Реквієм", чимало творів для органа, близько 90 пісень і романсів на слова Й.-В. Гете, В. Гюго. Зрештою, по смерті композитора (і навіть ще за його життя) симфонічна поема стала найбільш поширеним жанром програмно-симфонічної музики.