Наша головна мета — забезпечити проведення чесних і прозорих виборів Президента. В Україні повинен з’явитися легітимно обраний глава держави. Такими словами розпочав селекторну нараду з питань забезпечення виконання завдань із підготовки та проведення позачергових виборів Президента Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він не приховував, що в окремих регіонах голосування матиме певні складнощі, одначе впевнений, що це не вплине на результат. У Донецькій і Луганській областях напрацьовують окрему схему забезпечення правопорядку і виборчого процесу. «Будь-які спроби терористів у Донецьку і Луганську зірвати всеукраїнські вибори Президента України приречені на поразку», — наголосив Прем’єр.

Активність виборців цьогоріч буде надзвичайно високою. Фото Володимира ЗAЇКИ

Він звертався до членів уряду, голів обласних та Київської міської державних адміністрацій, представників ЦВК, СБУ й територіальних підрозділів МВС. І передовсім заявив, що владі потрібно забезпечити політичну конкуренцію, а пересічним українцям — лише прийти та проголосувати. Уряд зі свого боку забезпечив фінансування виборчого процесу.

А оскільки на 25 травня призначено й місцеві вибори, персональну відповідальність за забезпечення виборчого процесу покладено на керівників місцевих адміністрацій, окрім функцій, які за законом належать до компетенції ЦВК і ТВК.

Центральній виборчій комісії глава уряду окремо подякував за незалежну позицію. А безпосередньо на виборах попросив докласти зусиль, аби не виникали технічні збої. «Ми усвідомлюємо, хто виступає проти незалежності України. Їхнє ключове завдання — зірвати вибори. Але в Україні відбудуться легітимні вибори, і в нас з’явиться законно обраний Президент», — резюмував глава уряду.

На базі ЦВК діятиме об’єднаний оперативний штаб з підготовки й проведення виборів — від уряду в ньому працюватиме віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема. До роботи у групах оперативного реагування залучать представників усіх силових структур. «Ми проведемо день виборів, але буде ще ніч виборів і підрахунок голосів. Необхідне забезпечення правопорядку і безпеки як для тих, хто приходять голосувати, так і для тих, хто рахує голоси», — сказав Прем’єр.

У свою чергу заступник голови ЦВК Андрій Магера повідомив, що на рівні 22 областей попередні списки виборців передано на виборчі дільниці. Готовність становить 100%. «Незадовільною ситуація лишається тільки в Луганській та Донецькій областях, зокрема у частині передачі списків виборців на дільниці. У Донецькій області 26% виборчих дільниць отримали попередні списки виборців, а у Луганській — 16%. Ми всі розуміємо, що ці вибори складні. Але повинні ставити перед собою максимальні цілі, і, я думаю, що немає таких питань, які б ми не могли вирішити у силу своїх можливостей», — розповів Андрій Магера.

А в. о. глави МВС Арсен Аваков повідомив, що «передвиборчу тему» в регіонах помічено на своєрідній мапі трьома кольорами. До регіонів, які входять до «білої зони», влада має ставитися спокійно, однак бути напоготові про всяк випадок. У «рожевій зоні» можливі в день виборів провокації чи складнощі, а ось у «червоній зоні», до якої увійшли 14 районних центрів України, є проблеми. «Незважаючи на них, органи місцевої влади мають виконувати свою пряму роботу», — висловив упевненість Арсен Аваков.

Міністр фінансів Олександр Шлапак дав знати, що вибори обійдуться Україні в мільярд 174 мільйони 987 тисяч гривень.

Заступник міністра закордонних справ Андрій Олефіров поінформував про проведення виборів за кордоном. Учора сплив термін подання заяв щодо включення українців до виборчих списків. На 114 закордонних дільницях виявили бажання віддати голоси 400 тисяч осіб.

На сторінці зовнішньополітичного відомства вже з’явилася англійською мовою стаття 70 Закону «Про вибори Президента», де прописано права міжнародних спостерігачів. Усього МЗС очікує близько 2 тисяч фахівців. Із них тисяча — спостерігачі від Бюро демократичних інститутів і прав людини, а 236 — від Світового конгресу українців.

Перед спілкуванням із регіонами в онлайн-режимі Арсеній Яценюк підбив підсумок сказаного. Зокрема закликав Верховну Раду ухвалити закон про підвищення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Документ стосується як продажу, так і скуповування голосів. Правоохоронні органи за умови виявлення фактів порушення виборчого законодавства мають це «жорстко присікати» законними засобами, разом з органами ГПУ і СБУ.