Уряд запропонує Верховній Раді підвищити заставу для підозрюваних у корупції осіб до десятикратного розміру від обсягу завданих державі збитків. Щодо окремих категорій злочинів застава взагалі унеможливлюється. Зокрема це стосується статті 191 КПК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). І тут імунітет не допоможе навіть державним службовцям 1—4 категорій. Такої згоди урядовці дійшли в ході виїзного засідання уряду в Національній академії внутрішніх справ.

Присутні приділили увагу чотирьом законопроектам. Перший стосувався реформування системи МВС. Цей документ Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк назвав рамковим, а проекти законів про національну поліцію й ті, які додатково регулюватимуть діяльність органів внутрішніх справ, він означив як модель нової європейської якості правоохоронної системи України.

Ці курсанти стануть взірцем нової країни, яка відповідає європейським стандартам. Фото з сайту kmu.gov.ua

Так руйнується мафія...

Глава уряду мав нагоду звернутися до курсантів академії. Їм, майбутнім працівникам нової української поліції, він  пояснив, що вони вестимуть боротьбу з корупцією та захищатимуть співвітчизників від посягань на життя та майно. Це потрібно, щоб кожен українець почувався вільно і безпечно. «Ми всі представляємо виконавчу владу і парламент, беремо на себе зобов’язання перед новою українською поліцією. Ми пишатимемося кожним із вас. Ви будете взірцем нової України, яка відповідає європейським стандартам, захищає громадянина і турбується про кожного поліцейського, який служить народу України», — сказав він.

Окрім цього, Кабмін відповідним рішенням підвищив для 63 слідчих Головного управління МВС посадові оклади. «Ми тиждень тому на колегії МВС заявили, що слідчі з особливо важливих справ отримуватимуть по 30 тисяч гривень зарплати, щоб зробити перший крок у реальній боротьбі з корупцією в самій системі МВС. Боротьба з корупцією — це дерегуляція, зменшення повноважень влади, належне розслідування кримінальних справ, доведення їх до суду і відповідальність. Тюремні терміни визначено Кримінальним кодексом. Тільки тоді народ повірить, що в країні щось змінилося, — наголосив глава уряду. — Боротьба з корупцією — це й загальна економічна ситуація, включно з рівнем заробітних плат, грошового забезпечення, соціального, матеріального, медичного забезпечення тих, хто воює проти мафії, яка має сотні мільйонів доларів, мафії, яка має політиків, мафії, яка має ЗМІ, мафії, яка має підтримку, тому що вона так будується».

«Запропоноване урядом законодавство з реформування системи МВС змінює філософію реформ», — резюмував Арсеній Яценюк і попросив парламент документи підтримати і в такий спосіб «змінити систему, а не прізвища». Говорив він і про тотальні кадрові чистки, порушення десятків кримінальних справ, відсторонення вищого керівництва державних органів від посад. Однак питанням таке: за 20 років корупційна система перетворилася на добре зорганізовану мафію, яка має своїх представників у суді, прокуратурі, СБУ, МВС, органах державної влади, Кабінеті Міністрів, Адміністрації Президента, Верховній Раді. «Рішення про персональні зміни не дадуть змоги знести голову цій гідрі, — пояснив Прем’єр. — Ми зібралися, щоб ухвалити системне рішення, яке змінює загалом всю цю корупційну систему, збудовану, зацементовану і добре функціонуючу, яка захищає сама себе. Посягання на цю систему означає, що вона об’єднується і починає атакувати тих, хто з нею бореться. Саме тому її потрібно знищити і встановити нові якісні прозорі стандарти».

До речі, в рамках реформування дорожньої інспекції він підтримав рішення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова звільнити керівника ДАІ.

«Ми відходимо від політичного впливу парламенту і політичних сил на систему національної безпеки і правоохоронну діяльність. Національна поліція стає правоохоронним органом, який не залежить від телефонних дзвінків і голосувань у Верховній Раді, а тільки від кодексів, законів, совісті й відповідальності», — продовжив тему Арсеній Яценюк. Ухваливши реформаторське законодавство, парламентарії зроблять міністра внутрішніх справ політичною фігурою, яка визначатиме політику відомства. Керівник національної поліції та голови підрозділів «служитимуть закону, а не політичній партії».

«Ми робимо великий крок у справжній реформі колишньої радянської системи міліції і перехід до європейської української поліції — за змістом, формою і за значенням», — сказав Прем’єр.

...і працює національна поліція

За сценарієм уряду, нова національна поліція продемонструє «іншу якість ставлення людини у формі до громадянина України: повагу, відповідальність, допомогу і захист». Арсеній Яценюк вважав за потрібне повторити, що законопроекти з реформування МВС передбачають чіткі права і повноваження поліцейського, але й виконавці закону — самі поліцейські — мають відповідати стандартам чесності, відповідальності й професійності.

«Захист людини у формі, яка служить українському народу, — це також філософія цього закону. Зокрема це соціальний, медичний і матеріальний захист», — сказав Прем’єр.

Саме тому до лав національної поліції можна буде потрапити виключно через конкурс. Уряд у новій структурі бачить українську молодь, виховану не за радянською моделлю, а з новітнім баченням майбутнього країни, з володінням іноземними мовами.

Того самого дня Арсеній Яценюк оглянув і протестував автомобілі, придбані для нової патрульної української поліції. Він ознайомився з остаточним варіантом дизайну оперативного автомобіля, який переміг за результатами голосування серед громадян, і з електронним обладнанням, встановленим в авто, випробував автоматичну систему оформлення штрафів за порушення Правил дорожнього руху.

Представникам ЗМІ глава уряду показав, який вигляд матиме адміністративний протокол про їх порушення. Його заповнюватимуть менш ніж за хвилину, а друкуватимуть у поліцейській машині. На папері зазначено номер протоколу, дату, статтю, за якою відбуватиметься адміністративне стягнення за порушення ПДР, особа, транспортний засіб та сума платежу.

У автомобілі разом з Арсеном Аваковим Прем’єр проїхався вулицями Києва. За результатом тесту преса дізналася, що таких транспортних одиниць для столиці придбано три сотні. Загалом в Україні таких автівок 2 тисячі. І це не межа.

«Такі машини повинні їздити вулицями всієї України. Ми розпочинаємо реформу поліції з Києва, потім підуть міста-мільйонники, далі — всі міста України, — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Ці авто споживають 5 літрів палива на 100 кілометрів. Їх повністю обладнано новітніми електронним засобами навігації й контролю, що дають змогу автоматично ідентифікувати порушників».

Цей транспорт для України придбав уряд Японії за кошти Кіотського протоколу.