На сьогодні питання безробіття, працевлаштування та зайнятості дуже актуальні. Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло дві тисячі звернень щодо цих питань.

Проблема безробіття відчутно торкнулася людей, старших 40 років. Так, на урядову телефону «гарячу лінію» звернулася 42-річна жителька Борислава Львівської області. Вона поскаржилася, що перебуваючи на обліку в центрі зайнятості, тривалий час не могла знайти роботу саме через свій вік, хоч пройшла професійну підготовку та здобула фах кухаря. Жінку запросили на зустріч до міського центру зайнятості, під час якої запропонували роботу та направили до ВАТ «Спецодяг», де згодом її прийняли на роботу.

Зверталися також і громадяни, звільнені після відбуття покарання. Наприклад, житель одного із сіл Амвросіївського району Донеччини тривалий час не міг знайти роботу, бо роботодавці дізнавалися, що він свого часу перебував у місцях позбавлення волі. Після звернення на урядову телефону «гарячу лінію» його працевлаштували на великому підприємстві у Донецьку.

Працевлаштуватися, коли тобі за 40, складно, та за допомогою фахівців — реально. Фото Володимира ЗAЇКИ

Чимало звернень надійшло від громадян, які виховують дитину без одного з подружжя, зокрема дитину-інваліда. Вони скаржилися на упереджене ставлення роботодавців: їх не бажали брати на роботу через потенційні часті лікарняні для догляду за малюком. Саме для таких осіб на підприємствах, в установах та організаціях з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік. Людям надавали цю інформацію та направляли саме до таких підприємств для працевлаштування.

Серед інших соціально вразливих категорій, які мають проблеми з пошуком роботи, — громадяни з інвалідністю. Так, після повторного звернення на урядову «гарячу лінію» жителя Харківщини, який мав групу інвалідності, за сприянням служби зайнятості, враховуючи професійний досвід та освіту заявника, а також рекомендації медико-соціальної експертної комісії, йому знайшли гідне робоче місце.

Загалом за період 14—21 жовтня на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулися 20 314 заявників. 

0800-507-309.Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua