КОНТРОЛЬ. Чи розв’яже нововведення проблему галявин протесту? У Криму буде складено календарний план систематизації роботи щодо звільнення землі від самозахоплень і визначено чіткі часові рамки. Про це повідомив перший заступник Голови Ради міністрів АРК Павло Бурлаков під час інспектування галявин протесту в Сімферополі. «Я доручив протягом місяця скласти повністю «дорожню мапу», тобто календарний план звільнення землі від самозахоплень», – сказав Павло Бурлаков.

Кримська влада має надію, що така мапа дозволить підійти до вирішення питання звільнення землі комплексно. Як варіант розв’язання проблеми буде розглядатися можливість розширення кордонів населених пунктів з подальшим виділенням масивів для відселення учасників акцій протесту, а також питання фінансування будівництва об’єктів інфраструктури.

У ході цієї поїздки  перший заступник Голови Ради міністрів АРК водночас чітко дав зрозуміти, що проблема виділення та набуття земельних ділянок під будівництво та ведення підсобного господарства на півострові існує не лише у кримських татар. «Це стосується сьогодні всіх і цю проблему треба розв’язувати комплексно, щоб жителі всіх національностей в Криму мали можливість і право отримати земельні ділянки», — констатував Павло Бурлаков.

Натомість голова Республіканського комітету Криму із земельних ресурсів Олександр Чабан розповів, що тепер на кожне нове самозахоплення земель  відкриватиметься кримінальна справа і, як наслідок,  — покарання згідно з чинним законодавством. Однак навряд чи такими заходами можна буде зупинити  порушення законів як з боку тих, хто захоплює земельні ділянки, так і з боку тих, хто намагається всіляко гальмувати їх виділення. Тому, як засвідчила практика діяльності попереднього керівника виконавчої влади у Криму, кращим виходом з таких ситуацій є досягнення консенсусу в ході результативних переговорів між представниками влади і тими, хто має право на законних підставах одержати наділ під будівництво житла та ведення підсобного господарства.