Ще останніми днями старого року на Закарпатті до відділень міліції почали надходити заяви автовласників про викрадання номерів з їхніх машин. Разом із тими, що потерпіли після настання нового року, в  Ужгородському, Мукачівському, Берегівському, Перечинському та Великоберезнянському районах кількість потерпілих сягнула  майже ста осіб. Постраждали й кілька громадян Словаччини, які приїхали до сусідів-закарпатців у гості.

За одну ніч злодії могли зняти понад два десятки номерів, згодом вимагали викуп — від півтори до двох тисяч за один знак. При цьому сміливо вказували банківську картку, на яку слід переказати гроші, а також мобільні телефони для зв’язку.

Знаки ховали біля примітних місць — перехресть, телефонних стовпів, закопуючи їх у сніг. Якщо переказав гроші, то тобі одразу ж повідомляють, де номери. А якщо ні — шукай вітру в полі.

Багато хто погоджувався заплатити, адже серед потерпілих були й власники авто із транзитними номерами. Вони повинні щоп’ять днів перетинати державний кордон, інакше не оминути штрафів. Більш ніж два тижні правоохоронці не могли впіймати зловмисників.

Потерпілі зауважували, що крадії розмовляють російською без акценту, отже, не місцеві. І ось на цьому тижні злодіїв нарешті впіймано. Номерних знаків вони при собі не мали, однак у них виявлено записник з відомостями, в якому сховку знаходить здобич, з якої машини.

Антигероями Новорічно-Різдвяних свят стали двоє одеситів — 27 і 29 років. Складність їхнього затримання полягала в тому, що вони надовго ніде не затримувалися, щоночі зупинялися в іншому готелі й навіть місті. Впіймали ж їх у Чопі, де пересувалися на орендованій машині.

«Рапсодія», яку виконували одеські «гастролери» понад два тижні, завершилася. Нині правоохоронці встановлюють їхніх можливих спільників. Кажуть, що це не перший випадок масового викрадення номерів. Торік затримано 35-річного львів’янина, який відсидів 13 років у в’язниці, після чого осів на Закарпатті. Тоді він викрав 24 номери. Цьогорічні послідовники побили рекорд  у понад чотири рази.