Зустріч із Прем’єр-міністром Естонії Тааві Рийвасом Президент Петро Порошенко розпочав словами про те, що в ці дні Україна переживає тяжку трагедію — терористи артилерією знищили автобус із цивільними громадянами. «Серця українців разом із французами, які переживають трагедію Charlie Hebdo. Я був разом з багатьма європейськими лідерами, які пройшли Маршем єдності, демонструючи, що ми не боїмося тероризму. Ми єдині у солідарності з Францією, так само як і Європейський Союз та весь світ солідарні зараз із Україною», — сказав він.

Тааві Рийвас від себе особисто та від естонського народу висловив співчуття у зв’язку з трагедією під Волновахою. Свій візит він назвав доказом підтримки Естонією України у відновленні нашої територіальної цілісності та прискоренні реформ. «Ми робимо все від нас залежне, щоб позиція Євросоюзу у підтримці України була сильна та єдина», — сказав глава естонського уряду.

Як передає його слова прес-служба Президента, Естонія наголошує на потребі виконувати Мирний план всіма сторонами конфлікту на Донбасі. Українське питання та виконання всіх 12 пунктів мінських домовленостей, за його словами, на порядку денному Європейської Ради в контексті подальшої політики ЄС щодо Росії. Окрім цього, Тааві Рийвас передав слова особливої підтримки від бізнесу Естонії, який розуміє, що незалежність України набагато важливіша цінність, аніж швидкий прибуток.

Естонія також розуміє, що реформи не можуть бути швидкими і легкими, однак конкретні успіхи у їх впровадженні зможуть значно пришвидшити допомогу ЄС.

На це Петро Порошенко відреагував словами: «Досвід Естонії у приєднанні до ЄС, зокрема в адаптації законодавства до європейських стандартів, реалізації низки програм, у яких ви досягли успіху, дуже важливий та корисний для нас». У цьому контексті велике значення має співпраця у запровадженні електронного врядування.

А Прем’єр Естонії відзначив, що Україна становить великий інтерес для естонської спільноти — бізнесменів та інвесторів. У разі покращення регуляторної політики можна значно наростити ділову активність між країнами. Окремо сторони обговорили координацію зусиль задля посилення європейської енергетичної безпеки, можливості розвитку військово-технічного співробітництва.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»