В експоцентрі Вінницької торгово-промислової палати відбувся фестиваль «Поділля — Крим», який  ознайомив присутніх з культурою кримських татарів та подолян. На захід завітали представники обласної та міської влади, керівник відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва — Арсен Жумаділов.

Зауважимо, що в зв’язку з анексією півострова у березні 2014 року з Автономної Республіки Крим на Вінниччину вимушено переїхали і сьогодні проживають понад тисяча кримських татар. Організатори фестивалю доклали зусиль, щоб татари і подоляни змогли більше дізнатися  один про одного.

Фестиваль відкрила заслужена артистка Криму молода співачка Ленара Османова. Вразила присутніх фотовиставка «Анексія Криму». Свої праці виставив на огляд відомий кримськотатарський художник-кераміст Рустем Скибін, який змушений був переїхати до Києва, де організував кримськотатарський культурний центр «Тамгьа». «Ми представили майже весь свій прикладний арсенал. Це і килими, і вишивка, і кераміка… Свої роботи привезла етнограф костюмології Ульвіє Аблаєва, яка тепер живе у Львові», — зазначив він. Кримські переселенці влаштували майстер-клас з приготування кримськотатарських страв і традиційну кавову церемонію, пригощали гостей своїми солодощами.

А вихованці мистецьких шкіл Вінниці презентували виставковий стенд «Крим очима дітей», де представили свої тематичні художні і фотороботи. Щоб фестиваль запам’ятався і найменшим його учасникам,  артисти київського театру «Перетворення» показали кримськотатарську казкову виставу «Увага! Уява! Казка!».

Фестиваль «Поділля —  Крим» відбувся у рамках проекту, підтриманого компанією DVV Internation при підтримці МЗС Німеччини, ВОГО «Знання», ВОПО «Джерело надії», ВОГО «Вінницький прес-клуб».