Мешканці Женеви, що, фактично, розташована на території двох країн – Франції та Швейцарії, – другий день поспіль вишикуються в черги до пунктів обміну валюти.

Багато з них живуть у «французькій Женеві», багато – їздять туди на шопінг. Адже ціни там завжди були набагато нижчі.

А тепер ця різниця – взагалі разюча.

До середи включно, приміром пральний порошок, що коштував 10 євро, обходився швейцарцям в 12 франків. В четвер їм вистачило 8,60 франка, відколи Національний банк відпустив франк. Подешевшали і безпечні бритви, засоби для миття посуду та інші товари першої необхідності.

Класична, Т-подібна бритва для безпечного гоління. Закритий гребінь. Стильний дизайн. Повністю з нержавіючої сталі. Фото з сайту  http://barbercompany.com/uk/product-tag/brytvy-na-leza.Люди кажуть:

«Для нас це – прекрасні новини у всіх сенсах. І для відпустки, і для шопінгу. Ми й раніше багато чого купували у Франції, там набагато дешевше, ніж в Швейцарії. А тепер все стало ще набагато дешевше. Ми маємо скористатися моментом».

Швейцарці заощаджують – решта європейців втрачають.

Стабільність і регулювання швейцарського франка зробили його популярною валютою для іпотечних кредитів, зокрема в Польщі.

І якщо раніше франк був слабшим -1,2 франка за євро, то тепер, коли євро дешевший за франк, платежі за іпотекою раптово стали непідйомними. В деяких випадках вони подвоїлися, в інших – зросли більш, ніж вдвічі.

Аналітики сектору нерухомості в Польщі кажуть:

«Беручи позику в іноземній валюті, ми беремо на себе певний ризик. 560 тисяч людей взяли на себе ризик і зважилися на такий кредит. Кілька років їхні платежі були дуже низькими, потім трохи зросли, а от тепер вони просто злетіли».

В Угорщині цю проблему передбачили.

Минулого року тут зафіксували обмінні курси для багатьох позичальників, зокрема для іпотечних.

Багато банків переконвертували борги людей, заощадивши їм таким чином до 25% суми платежів.

86% всіх валютних іпотечних кредитів в Угорщині було взято саме в швейцарських франках.

В Австрії цей показник становить 96% з понад мільярдів євро валютних боргів.