Вишуканий римський срібний кинджал, знайдений у квітні минулого року на могильнику в Хальтерні, що в Німеччині, вдалося бездоганно реставрувати. Він так добре зберігся, що можна подумати, що це його точна копія. Кинджалу майже 2000 років, його знайшли в комплекті з оригінальними піхвами і поясом. Вчені вважають кинджал унікальною знахідкою в європейському археологічному звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З насіння, якому 2000 тисячі років, в Ізраїлі виростили фінікові пальми

Кинджал знайшли на місці могильника римського військового табору. Мертвих кремували і ховали в простих урнах без написів. Кинджал був знайдений у траншеї, виритої навколо пагорба, а після засипаній.

Вузька форма леза і метод виготовлення кинджала класифікують його як кинджал, який використовувався від північної Італії до Північного моря і південної Англії в першій половині І-го століття. Він був виготовлений у римській провінції Норікум (сучасна Австрія і Словенія), що була джерелом високоякісної сталі в імперії і основним постачальником зброї для римської армії. Передня частина піхов і рукоять прикрашені вставками із срібного дроту. Найтонші шматочки срібного дроту мають товщину всього 0,15 мм. Піхви кинджала мають діагональні, вертикальні і горизонтальні візерунки, створюючи сліпучі геометричні фігури, листя, ромби, півкола, прямокутники. Червона емаль і червоні скляні кола і трикутники оздоблюють піхви і рукоять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Японії археологи знайшли найдавніші ієрогліфи

Пояс також має численні елементи. Шкіра була щільно покрита бронзовими або латунними пластинами. Щоб справити враження дорогого срібла, металеві пластини були покриті оловом. Пояс має два гачки, в які кинджал підвішувався за допомогою шкіряних петель. Частини шкіри пояса все ще збереглася. Льон був використаний в якості пряжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скарб бронзового століття з Хейверінга розповів про торговельні зв’язки Англії і Європи

Кинджал, його піхви і пояс продовжують вивчатися експертами. Планується виставити їх в Римському музеї LWL в Хальтерні, в березні 2022 року.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»