Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Порахувавши, скільки  разів проросійські терористи відкривали вогонь по українських позиціях, порушуючи мінські домовленості, стає зрозумілим, що агресор їх ніколи не виконував уповні. І це попри те, що торік у вересні під документом поставили свої підписи представники України та ОБСЄ з одного боку, та офіційний представник Російської Федерації й представники так званих ДНР та ЛНР — з іншого.

Після чергової ескалації конфлікту, який спровокував жертви серед мирного населення і військових, МЗС України виступило з офіційною заявою, в якій вимагає повного виконання мінських домовленостей. Українська сторона нагадує підписантам, що домовленості, які побудовані на плані Президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, містять основні елементи, необхідні для якнайшвидшої деескалації ситуації, її стабілізації та початку відродження Донбасу.

Ідеться про припинення вогню, відновлення українського контролю на східному кордоні, повне і негайне виведення іноземних військ та найманців, забезпечення виходу на лінію розмежування від 19 вересня 2014 року, відведення важкого озброєння, звільнення заручників та незаконно утримуваних осіб, поліпшення гуманітарної ситуації в регіоні й проведення місцевих виборів за українським законодавством.

У заяві сказано, що Україна повною мірою виконує мінські домовленості й чотири довгих місяці чекає на їх виконання від Росії та бойовиків. Ще 13 листопада 2014 року представники нашої країни та Росії підписали робочий документ, який передбачав чіткий графік імплементації положень Мінського меморандуму, передусім щодо забезпечення двостороннього припинення вогню, відведення важких озброєнь та повернення на лінію розмежування.

Однак російська сторона відкликала свій підпис з цього документа. Сьогодні Україна вкотре звернулася до Російської Федерації із пропозицією підписати графік імплементації мінських домовленостей саме в редакції від 13 листопада і забезпечити припинення вогню з 19 січня.

«Переконані, — йдеться у заяві, — що це дасть змогу негайно припинити вогонь та убезпечити мирне населення регіону від обстрілів бойовиків, чим вони займаються чотири останні місяці. Початок неухильного виконання цього документа створить належні передумови для проведення вже найближчим часом консультацій Тристоронньої контактної групи, зустрічі міністрів закордонних справ України, Франції, Німеччини та Росії, а в подальшому — саміту глав цих держав та урядів в Астані. Вимагаємо, щоб нарешті цей план було виконано».

Українська сторона запевняє, що готова брати участь у консультаціях Тристоронньої контактної групи з підписантами мінських угод у будь-який час. Це вже було продемонстровано під час скайп-конференцій 19 грудня 2014-го та 9 січня 2015-го, а також під час останньої зустрічі контактної групи у Мінську торік 24 грудня.

Та й президент Росії неодноразово підтверджував свою готовність імплементувати мінські домовленості у повному обсязі та без винятків. Про це зокрема йшлося під час багатосторонньої зустрічі на найвищому рівні в Мілані. Однак попри такі запевнення, останні два місяці бойовики безперервно штурмують донецький аеропорт, щоразу поширюючи байки   про взяття аеропорту, якого не покидали українські «кіборги».

Україна неухильно дотримується всіх пунктів мінських угод і вимагає цього від Росії, наголошено в заяві МЗС.