Спільна експлуатація та модернізація вітчизняної ГТС разом із ЄС і США може стати новою сторінкою в енергетичних відносинах між Євросоюзом, Україною як державою, що ратифікувала Енергетичну хартію, і Росією як основним постачальником. Про це заявив у Брюсселі Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк за підсумками зустрічі з Президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу (там відбулося спільне пленарне засідання членів Кабінету Міністрів України та делегації Колегії Європейської комісії).

«Уряд цінує зусилля Європейської комісії в підтримці України як політично, так і економічно, зокрема в питанні енергоефективності та енергетичної диверсифікації. Угода, якої ми досягли зі Словаччиною щодо реверсних поставок, — реальна справа, як підтримати Україну та зробити її енергетично незалежнішою», — сказав глава Кабінету Міністрів.

Він також відзначив зусилля Європейської комісії в імплементації єдиної енергетичної політики. У цьому контексті висловив переконання, що разом із ЄС вітчизняний уряд зможе сприяти створенню нової енергетичної політики. Не виключено, що в найближчій перспективі з’явиться енергетичний союз, а Україна, яка ратифікувала Енергетичну хартію та готова імплементувати Третій енергетичний пакет, зможе набути в цій організації членства.

Окремо Арсеній Яценюк заявив, що разом із європейськими партнерами та США наша країна може спільно експлуатувати та модернізувати українську газотранспортну систему. Такі дії він назвав новою сторінкою в енергетичних відносинах між ЄС, Україною і Росією, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Українська сторона підтверджує порозуміння з європейськими інституціями. Фото УНIAН

Останнє «ринкове» попередження

Не оминув увагою Прем’єр і головні виклики часу: «Нам необхідно зберегти мир і стабільність в Україні. Вимагаємо від Росії засудити так званих протестувальників, а точніше, терористів, і зробити все можливе, щоб стабілізувати ситуацію в Україні. Росії не вдасться зробити Україну державою, що не відбулася».

Тому уряд поставив за мету забезпечити проведення чесних і прозорих президентських виборів. Рішення Європейської комісії направити до України спостерігачів вітчизняний Кабмін також високо цінує.

«Україна готова до ринкового підходу. Росія має припинити використовувати газ як новий тип зброї, — окреслив позицію уряду щодо газової угоди з Росією Арсеній Яценюк. — Ми надіслали «Газпрому» передарбітражну ноту і закликали невідкладно переглянути угоду. Якщо Росія відмовиться, ми зустрінемося в суді у Стокгольмі. Залишилося менше двадцяти днів. І це останнє попередження Росії сісти за стіл переговорів і знайти вирішення питання».

У цьому контексті Кабінет Міністрів цінує зусилля Європейської комісії для проведення тристоронньої зустрічі між міністрами та комісарами з питань енергетики України, ЄС та Росії.

Прем’єр нагадав, що українська сторона надіслала російському «Газпрому» офіційного листа з переліком вимог. Якщо ж Росія збереже ціну на газ у 268 доларів за тисячу кубічних метрів, як було встановлено на перший квартал 2014 року, то Україна в десятиденний термін сплатить за паливо.

Одне питання для трьох сторін

«Ще одне важливе питання — Росія анексувала Крим, заволоділа власністю України на сотні мільярдів доларів, зокрема державною компанією «Чорноморнафтогаз». Вони вкрали понад два мільярди кубічних метрів українського природного газу, наші поля, компанії, наземні й підводні свердловини», — резюмував Прем’єр. Логічним завершенням високого заходу в Брюсселі стало підписання Угоди про фінансування щодо укладення контракту з державної розбудови. Підписи під документом, який передбачає виділення нашій державі 355 мільйонів євро допомоги від країн ЄС, поставили Арсеній Яценюк і Жозе Мануель Баррозу. Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду щодо надання Україні макрофінансової допомоги від ЄС обсягом мільярд євро підписали вже міністр фінансів Олександр Шлапак і віце-президент Європейської комісії з питань транспорту, в. о. Комісара ЄС з економічних та монетарних питань Сіім Каллас. Загалом позиції й амбітні плани української та європейської сторін на осяжне майбутнє скріпила підсумкова Спільна заява.

Того самого дня в рамках візиту члени уряду мали й двосторонні зустрічі з профільними комісарами ЄС. Так, міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка вів переговори з Комісаром ЄС з питань охорони здоров’я та споживчої політики Тоніо Боргом, Комісаром ЄС з питань сільського господарства та розвитку сільських територій Дачаном Чолошем. Міністр економічного розвитку та торгівлі Павло Шеремета — з Комісаром ЄС з питань торгівлі Карлом Де Гухтом, а міністр інфраструктури Максим Бурбак — з віце-президентом Європейської комісії з питань транспорту, в. о. Комісара ЄС з економічних та монетарних питань Сіімом Калласом.

Зокрема міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан обговорив із Комісаром ЄС з питань енергетики Гюнтером Оттінгером нагальні питання двосторонньої взаємодії у контексті зміцнення енергетичної безпеки, модернізації та спільного управління українською ГТС, а також реформування енергетичної галузі України.

Спільну заяву за підсумками засідання уряду України та Європейської комісії (13 травня, Брюссель) читайте на нашому сайті

Відділ новин
«Урядового кур’єра»