Десятки тисяч жителів  окупованої частини Луганської області в попередні місяці перенесли свої пенсійні справи в Сєверодонецьке управління Пенсійного фонду України й отримують тут пенсію. Точніше, більшості з них пенсію в Сєверодонецьку зараховують на банківські картки, а отримати її можна було в будь-якому місці. Зокрема в Луганську. З грудня таких виплат більше не буде. Сєверодонецьке відділення фонду виплачуватиме пенсії тільки жителям міста й тимчасовим переселенцям, які зареєстрували свій статус відповідно до чинного законодавства.

Водночас вимушені переселенці Луганщини, які об’єдналися в громадську організацію «Конгрес сходу України» і провели свої перші збори у Києві, звернулися до Президента із проханням відкликати постанову Кабінету Міністрів №595 від 7 листопада, бо «багато хто із громадян України, які залишилися в зоні АТО, перебувають у ситуації гуманітарної катастрофи». Серед активістів Конгресу сходу України багато відомих правозахисників, українських активістів-луганчан, яких аж ніяк не можна запідозрити у симпатіях до сепаратистів. Прокоментувати ситуацію «Урядовий кур’єр» попросив голову Луганської ОДА Геннадія МОСКАЛЯ.

— Якщо керівництво так званої ЛНР взяло всю повноту влади на себе і люди так масово стояли в чергах, щобГолова Луганської ОДА Геннадій Москаль. Фото з сайту antratsit.net проголосувати на виборах, то вони на таку владу заслуговують. Тому уряд України ухвалив абсолютно правильні, адекватні рішення. Якщо ви взяли на себе відповідальність за долю народу, то фінансуйте, утримуйте, виплачуйте пенсії.

Тепер люди приходять до мене й питають: а що ж нам робити? Повставайте, як ми повстали проти Януковича.

Сім років я був в опозиції до Ющенка та Януковича. У них були армія, міліція, Служба безпеки, Генеральна прокуратура на чолі із Пшонкою. Але ми скинули цей режим. Ідіть таким самим шляхом!

Ви що думали, будете ходити на псевдовибори за «соціальною карткою», яку вкрадено в мережі супермаркету АТБ (в «ЛНР» його націоналізували, тепер мережа працює з назвою «Магазин «Народний». — Авт.), і займатися «пенсійним туризмом»? То на вкраденому далеко ніхто не поїде.

Так звану Луганську народну республіку Верховна Рада визнала терористичною організацією. А фінансування тероризму в будь-якій формі є кримінальним злочином.

 Вимушені переселенці Луганщини й Донеччини, які об’єдналися в Конгрес сходу України, стурбовані подальшою долею літніх людей та дітей, котрі не мають змоги виїхати з окупованої території. Правозахисники звернулися до Президента із проханням ту постанову скасувати.

— Ніхто нічого не відкликатиме. Я перший порушив це питання і буду порушувати. Так звана ЛНР не сплачує за жодні комунальні послуги. Через те маємо проблеми, бо в нас електрика, вода, газ спільні. Все спільне. Тому вибачайте!

Ось в «ЛНР» теж діє мережа мобільного зв’язку, але якщо ти не купив картку, жодної послуги тобі ніхто не надасть.

На сьогодні зрозуміло, що там буде погіршення. Але хто проводив «референдум», має бути за це покараний. Крапка.

 Тож щодо «пенсійного туризму».

— Забули про це! Жодних пенсій на цій території оформляти не будуть. Хоче людина отримувати пенсію — хай переїжджає сюди, реєструється в установленому законом порядку. Право місця проживання та вільного пересування територією України за громадянином залишається.

Набрав чинності закон про вимушених переселенців, є відповідна постанова Кабінету Міністрів. Хто бажає — будь ласка. У нас 95% облдержадміністрації — вимушені переселенці. Не бачу в цьому великої проблеми. Вони добре пам’ятають, як тікали з приміщення ОДА під час штурму в Луганську, бо хотіли жити.

І ми маємо фінансувати того, хто захоплював ОДА? Ми їм маємо посилати гроші, а вони нам щодня — «Гради»? Підпалювати будинки, знищувати інфраструктуру, як майже зруйнувати за два дні Станицю Луганську? 43 обстріли за останній день. Вони нас бомблять, а ми їм посилаємо гроші.

Жодна копійка туди не піде. Інакше я перший направлю матеріали до прокуратури та СБУ для порушення кримінальної справи.

Держава гарантує соціальні виплати, але тим, хто зареєструвався на українській території. Фото Укрiнформу

 Але чи має Сєверодонецьк достатню кількість житла для вимушених переселенців?

— Усе прописано в постанові Кабінету Міністрів. Ніхто на вулиці не залишиться. Ви бачили десь, що хтось у нас живе в наметах? Ні? Отже, цю проблему розв’язуємо.

 Чи будуть окуповані території колись українськими? Є думка, що такими діями українська влада налаштовує населення проти себе.

— Якби населення думало, в нас би цього всього не сталося. Хто розв’язав цей конфлікт на Донбасі? Хто ходив на травневий референдум? Хто ходив на вибори глави «ЛНР»? Виходить, народ цього хотів. Значить, народ за це має бути покарано.

 Ми разом із колегами з багатьох столичних видань, які приїжджають сюди, помічаємо, як гарно ставиться до вас місцеве населення, чого не скажеш про ставлення до української влади загалом.

— Ось чим мені цю порожнечу заповнити? Мене асоціюють із представництвом Києва. У мене немає проблем із людьми. До мене приходить багато людей, кажуть, що хочуть «просто поговорити». Я їм відповідаю, що не священик.

Але якщо раніше казали, що «Киев не слышит Донбасс», то сьогодні кажу, що Київ не розуміє ситуації тут. Я пропонував: зробіть незалежне соціологічне опитування. У нас є прекрасні Центр Разумкова, фонд «Демократичні ініціативи». Хай вивчать ситуацію.

У нас є Станично-Луганський, Попаснянський райони, де люди налаштовані вже за межами критичного: маніями федералізації, Росії. В українських селах на півночі кожен четвертий, хто прийшов на вибори, підтримав Компартію, коли всі від неї вже сахаються, навіть «ЛНР» вилучила комуністів зі списку, бо там вибори проводили по громадських організаціях.

Із цим треба щось робити. Бо коли ми збираємо актив району, говоримо про проблеми економіки, а мені починають ставити запитання про федералізацію, про те, що треба йти в Росію, а не в Євросоюз тощо, таких я просто виганяю із зібрань.

Я вже і лектор, й адміністратор, і пропагандист. Я сказав: хто хоче в Росію і в «ЛНР» — замовлю рейсові автобуси, які регулярно ходитимуть від ОДА в Сєверодонецьку в бік Луганська і Росії. Хто бажає туди — хай їдуть зі своїми ідеями. Тільки дайте змогу нам тут працювати.  

 Чим можна заповнити порожнечу, про яку кажете?

— Не знаю. Сюди ніхто не їздить, окрім Президента. До речі, під час візиту його абсолютно нормально сприймали люди. А ось жодного міністра чи заступників тут не було, хоч ми запрошуємо їх постійно.

Ось зараз сюди за вказівкою глави держави їдуть усі очільники областей. Чекаємо на голову Житомирської області. Вони, по-перше, привозять гуманітарну допомогу; по-друге, провідують свої батальйони; по-третє, беруться відновлювати один зі зруйнованих об’єктів соціальної сфери, тобто лікарні, дитячі садки, школи. Ми пропонуємо, люди власними силами відновлюють. Щоправда, поки вони відновлюють, інфраструктуру й надалі знищують дикуни. Дикунам гроші не потрібні, вони не знають, що з ними робити.

 Чи вистачить у вас сил на все це?

— Вистачить, не бійтеся. Я ще буду на похороні «ЛНР» і заб’ю останній цвях у труну цієї організації.

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»