Не можу зробити ремонт у власній квартирі, тому що постійно з’ясовую стосунки із сусідами. Вони викликають міліцію, якщо я щось роблю в суботу або неділю. Але саме в ці дні я маю вільний час. Підкажіть, будь ласка, чи маю я право на проведення ремонтних робіт (дриль, молоток) у своїй квартирі у вихідні дні? Якщо так, то в який час?

О. КОНДРАТЮК, м. Київ

Консультує Тетяна ЯСІНСЬКА,
адвокат

— Відповідно до ст. 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» на всіх захищених об’єктах (до них належать житлові будинки і прибудинкові території, лікувальні, санаторно-курортні заклади, будинки-інтернати, заклади освіти, культури, готелі і гуртожитки тощо) проведення ремонтних робіт, які супроводжуються шумом, заборонено в робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні — цілодобово. Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканцям прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можна проводити також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не має перевищувати санітарних норм цілодобово.

Санітарні норми допустимого шуму в приміщеннях житлових і громадських будівель і на території житлової забудови затверджені Головним санітарно-епідеміологічним управлінням Міністерства охорони здоров’я СРСР № 3077-84 від 03.08.1984 р. (нині чинні). Санітарні норми допустимого шуму в житлових кімнатах квартир, житлових приміщеннях будинків: вдень — не більш як 55 Дб, а в нічний час не більш ніж 45 Дб.

За порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях передбачено адміністративну відповідальність за статтею 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:   Ділимо квартиру

Коли аліменти платять діти

У літнього чоловіка стався інсульт. Діти відмовилися від нього. Доглядають друзі. Чи можна примусити дітей платити аліменти на утримання батька?

С. ВАСИЛЕНКО, м. Київ

— Згідно з Сімейним кодексом України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. При цьому діти, крім сплати аліментів, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю. Вони можуть бути звільнені судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що батьки ухилялися від виконання своїх обов’язків.

У виняткових випадках, якщо мати, батько тяжко хворі, інваліди, а дитина (стаття 6 цього кодексу) має достатній дохід (заробіток), суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов’язаних з лікуванням та доглядом за ними. Доказами слугують такі документи:

♦ довідка про розмір пенсії;
♦ довідка з ЖЕКу про вартість комунальних платежів;
♦ довідка про те, що позивач (мама або тато) не отримує дотації від держави;
♦ довідка про стан здоров’я, про інвалідність;
♦ довідка з лікувальної установи про необхідність придбання ліків, яких потребує хворий.

Позов про стягнення аліментів може бути пред’явлено: до одного з дітей; до кількох з дітей; до всіх дітей разом.

У разі пред’явлення позову до одного з дітей суд за власною ініціативою має право притягнути до участі у справі інших дітей, незалежно від того, пред’явлено до них позов чи ні.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua