Усе життя пропрацював трактористом-машиністом у «Сільгоспхімії» та «Сільгосптехніці». З 1996 року працюю на зернозбиральному комбайні. Хочу дізнатися: чи зараховується стаж роботи на комбайні до пільгового стажу для виходу на пенсію, якщо на комбайні працюють 2 комбайнери?

В. ХВИЛЬОВИЙ,
м. Кам’янка Черкаської обл.

Михайло СКЛЯРОВ,
начальник головного
управління праці та соціального захисту
населення Черкаської
облдержадміністрації:

— Відповідно до пункту «в» статті 13 Закону «Про пенсійне забезпечення», на пільгових умовах мають право піти на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, — чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Згідно з пунктом «в» статті 13 цього закону, пенсії на пільгових умовах призначаються також трактористам-машиністам колишніх об’єднань «Сільгоспхімія» та «Сільгосптехніка», незалежно від найменування цих організацій тепер, якщо вони працювали в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства. Періоди роботи у виробництві сільськогосподарської продукції трактористів-машиністів вказаних об’єднань можуть бути підтверджені як документами колгоспів, радгоспів, інших підприємств сільського господарства, так і документами об’єднань «Сільгосптехніка» та «Сільгоспхімія». В обох випадках первинні документи повинні містити відомості про зайнятість на роботах, визначених в пункті «в» статті 13 Закону «Про пенсійне забезпечення».

Для призначення пенсії на пільгових умовах марка трактора, на якому працюють трактористи-машиністи, жодного значення не має. Потрібно, щоб трактористи-машиністи були безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах та інших підприємствах сільського господарства.

З огляду на це комбайнери, які працюють повний сезон, мають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Трактористам-машиністам, звертаючись за призначенням пенсії на пільгових умовах до управління Пенсійного фонду за місцем проживання, слід надати довідку про стаж роботи, який дає право на пільгове пенсійне забезпечення, за встановленою формою. Такі довідки надають адміністрації колгоспів, радгоспів, інших підприємств сільського господарства, а також Державні архівні установи.

Враховуючи це, під час вирішення питання щодо призначення пенсії за віком на пільгових умовах вам потрібно надати до управління Пенсійного фонду за місцем проживання довідки, які підтверджують пільговий стаж роботи.