Звертаються до вас члени Дніпропетровської обласної ради батьків та вдів військовослужбовців, які загинули в Афганістані. Багато років минуло з тих пір, як у мирний для держави час наші сини і чоловіки, молоді та сповнені планів на майбутнє, повернулися на Батьківщину в цинкових гробах. Але й досі ми — члени родин цих героїв — залишаємося практично соціально незахищеними. Більшість з нас нині літні люди, які отримують мінімальну пенсію за віком. І невелику доплату — 42% від прожиткового мінімуму — за наших хлопців, тимчасом як у Росії така категорія людей отримує повну другу пенсію за втрату годувальника у розмірі 200% від трудової пенсії за віком незалежно від прожиткового мінімуму. 

Чому ж в Україні вдови і батьки загиблих в Афганістані не отримують другої окремої пенсії за втрату годувальника? Невже це було б соціально несправедливо?

О. ГУСАК,
м. Дніпропетровськ

Ірина ТАРАБУКІНА,
директор Департаменту
соціальних послуг
Мінсоцполітики:

— Основним завданням державної політики в Україні щодо ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) військовослужбовців є створення належних умов для їхнього життєзабезпечення, формування в суспільстві шанобливого ставлення до них. Політика щодо їхнього соціального захисту грунтується на положеннях Конституції, Законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі — Закон) та інших актів законодавства.

Пільги особам, на яких поширюється чинність закону, надаються відповідно до статті 15, зокрема: 50% знижка плати за користування житлово-комунальними послугами, безплатний проїзд у міському та приміському транспорті, безоплатний проїзд один раз на два роки у міжміському транспорті, безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня та інші.

Зазначу, що постановою Кабінету Міністрів від 28.12.2011 р. №1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення» з 01.01.2012 р. було встановлено доплату до підвищення, яке встановлюється до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до частини четвертої статті 15 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зокрема:

членам сімей загиблих (тих, які зникли безвісти) осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для того, щоб розмір зазначеного підвищення становив 42% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність;

членам сімей померлих осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також дружинам (чоловікам) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, для того, щоб розмір зазначеного підвищення становив 28% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність.

Постановою Кабінету Міністрів від 23.04.2012 р. №327 «Про підвищення рівня соціального захисту населення» збільшено розмір підвищення до пенсії членам сімей осіб, зазначених у пункті 1 статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також дружинам (чоловікам) по?мерлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружилися вдруге, для того, щоб розмір зазначеного підвищення становив 42% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність.

Питання соціального захисту ветеранів війни та членів їхніх сімей є пріоритетним і перебуває на постійному контролі уряду.