СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Уряд робить усе можливе для забезпечення стабільних поставок соціально значущих продуктів населенню. А ось як громадяни реагують на коливання цін на основні продукти харчування, «УК» поцікавився в Урядовому контактному центрі. За інформацією управління взаємодії з громадськістю Центру, у 2012 році на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 387 звернень, у яких громадяни порушували питання підвищення цін на продукти харчування. «Хоч порівняно з 2011 роком спостерігається зменшення таких скарг на 13%», — повідомили в управлінні.

Протягом минулого року основна частина скарг — 71% — надійшла від людей, які відреагували на підвищення ціни на хліб (найбільше звернень у серпні — 28, у вересні — 43, листопаді — 109 та грудні — 38). Переважно вони були від пенсіонерів (199 звернень). 50% скарг щодо підвищення ціни на хліб надійшли з Донецької, Вінницької, Харківської і Одеської областей та м. Києва. Виробники і продавці хліба у всіх регіонах підвищили ціну на 10—90 копійок, і навіть більш як на гривню, причому окремі виробники зменшили вагу хлібини на 100—300 г. Відбулося зростання вартості, у тому числі й на дешевий соціальний хліб.

Заявниця з м. Бердянська Запорізької області, пенсіонерка, інвалід ІІІ групи, звернулася щодо підвищення ціни на хліб азовський, який коштував 3,70 грн, але з 02.11.2012 року його продавали по 4,10 грн. Жінка просила вжити заходів щодо утримання ціни на хліб на попередньому рівні. Виконком міськради повідомив, що, за інформацією ПАТ «Бердянський хлібокомбінат», ціни на соціальні сорти хліба, а саме: азовський, олександрійський, пшеничний подовий, ногайський з 1 листопада 2012 року залишаються без змін. Водночас у зв’язку з подорожчанням борошна, пального та підвищенням рівня мінімальної заробітної плати підприємство було змушене підвищити ціни на сорти хліба масового вжитку, виробів складних рецептур і здобних булочних виробів. Також повідомлено, що 09.11.2012 року між Запорізькою обласною держадміністрацією та керівниками хлібопекарських і борошномельних підприємств було укладено Угоду щодо дій на ринку борошна, хліба та хлібобулочних виробів в області. Як наслідок, роздрібні ціни на хліб та хлібобулочні вироби знизилися до рівня жовтня 2012 року.

Вартість буханця непокоїть пенсіонерів. Фото УНІАН

Пенсіонер з Полтави поскаржився на підвищення ціни на хліб поживний на 20 копійок з 8 грудня 2012 року у всіх магазинах міста. Заявник просив ужити заходів для недопущення підвищення ціни на хліб. Управління з питань розвитку споживчого ринку, сфери побутових послуг та підприємництва Полтавської облдержадміністрації підтвердило інформацію щодо підвищення ціни на хліб виробництва ТОВ «Полтавахліб». Облдержадміністрація вжила низку заходів з недопущення підвищення цін на хліб масових сортів споживання. Внаслідок проведеної роботи з 12.12.2012 року ціни на хліб виробництва ТОВ «Полтавахліб», ТОВ «Кременчукхліб», ТОВ «Комсомольськхліб» було знижено до попереднього рівня.

До слова, 17,5% звернень громадян стосувалися підвищення цін на овочі, молочні продукти, крупи, борошно, яйця, м’ясо та олію (59% звернень надійшло з Дніпропетровської, Хмельницької, Донецької і Харківської областей та м. Києва).

У серпні 2012 року чимало звернень було від жителів Донецької, Луганської, Сумської і Дніпропетровської областей і м. Києва, які скаржилися на підвищення ціни на цукор, що було пов’язано з традиційною домашньою заготівлею консервованих овочів і фруктів, а також варення. Заявники, які звертаються на урядову телефонну «гарячу лінію», вимагають від органів влади обмеження зростання цін на основні продукти харчування через низький рівень своєї платоспроможності, а також забезпечення контролю за якістю цих продуктів.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 7395 заявників зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

  0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.